Nastaw ze starych przetworów
Nastaw ze starych przetworów
Witam
Czy taki eksperyment ma sens?
Przy okazji robienia porządków w spiżarni odłożyłem około 30 słoików z różnymi przetworami które są przeterminowane (kompoty, dżemy, konfitury, przetwory z buraków, szczawiu, rabarbaru i sam nie wiem z czego jeszcze) Niektóre z nalotem pleśniowym w środku.
Przeznaczone są te słoiki do wyrzucenia do kompostownika ale tak mi przyszło do głowy żeby z tego wszystkiego zrobić nastaw. W końcu jest w tych słoikach cukier.
Smak na pewno będzie zagadką, ale AAbratek powinien poradzić sobie ze smakiem i zapachem.
Jak myślicie?
Czy taki eksperyment ma sens?
Przy okazji robienia porządków w spiżarni odłożyłem około 30 słoików z różnymi przetworami które są przeterminowane (kompoty, dżemy, konfitury, przetwory z buraków, szczawiu, rabarbaru i sam nie wiem z czego jeszcze) Niektóre z nalotem pleśniowym w środku.
Przeznaczone są te słoiki do wyrzucenia do kompostownika ale tak mi przyszło do głowy żeby z tego wszystkiego zrobić nastaw. W końcu jest w tych słoikach cukier.
Smak na pewno będzie zagadką, ale AAbratek powinien poradzić sobie ze smakiem i zapachem.
Jak myślicie?
Ostatnio zmieniony 2010-06-25, 20:21 przez Doman_13, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak najbardziej to wartościowa baza, ale te z pleśnią to raczej bym odstawił. Ja już takie cos kiedys robiłem przy tej samej okazji. Dołozyłem jeszcze cukru do pełnej beki i trunek pierwsza klasa wyszedł. Ale trzeba zmierzyć ile cukru będzie w całości. Ja jak zmierzyłem w firmie to co miałem to było coś ok. 35Brixów strasznie gęste dla drożdży.
Jakie przegięcie, dobry zacier jest dobry, bo właśnie zawiera takie składniki.Doman_13 pisze:
Czy dodawanie do zacieru buraków ogórków i innych niezidentyfikowanych przetworów to nie jest przegięcie?
Tylko można dodać ze 2 mysze jak się robi zacier na rudą wódę na myszach, pewnie mysze masz ze 2 w piwnicy.
Pozdrawiam
Buraki to bym jeszcze wrzucił ale ogórki?
P.s. Te ogórki są kiszone czy korniszony? Kurdę, naleciało mnie na ogórki. Kolega próbował? smaczne? ja najbardziej lubię korniszony takie ostre ale kiszonym z beczki też nie pogardzę. Ogóreczek jest bardzo dobry na zagrychę, ale co ja mówię, przecież tu sami eksperci od zagryzek. Mizerię też lubię, chyba zaraz sobie zrobię...
P.s. Te ogórki są kiszone czy korniszony? Kurdę, naleciało mnie na ogórki. Kolega próbował? smaczne? ja najbardziej lubię korniszony takie ostre ale kiszonym z beczki też nie pogardzę. Ogóreczek jest bardzo dobry na zagrychę, ale co ja mówię, przecież tu sami eksperci od zagryzek. Mizerię też lubię, chyba zaraz sobie zrobię...
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Witam @ kitaferia "
ja ostatnio znalazłem stara nalewką ze zlotu z Stonawy - ale tego nie dolałem do beczki ale do gardła i zagryzłem małosolnym - oj już tylko przyjdzie zaraz robić przetwory centy spadają a ogóreczki się przydadzą ..
p.s. Kolego @Spiryt zapraszam na jednego 'ogórka ' i coś do niego ....
mówisz o wódzie na myszach - a 'misia "zacier na rudą wódę na myszach,
ja ostatnio znalazłem stara nalewką ze zlotu z Stonawy - ale tego nie dolałem do beczki ale do gardła i zagryzłem małosolnym - oj już tylko przyjdzie zaraz robić przetwory centy spadają a ogóreczki się przydadzą ..
p.s. Kolego @Spiryt zapraszam na jednego 'ogórka ' i coś do niego ....
A teraz pytanie co do drożdży jakich użyć do tego nastawu.
Jakie drożdże będą najlepsze?
- szlachetne winiarskie?
- aktywne fermvin z biovinu
- czy może gorzelnicze?
zdecydowałem do nastawu dodać
- konfitury ze sliwek ok 20 słoików
- gruszki z zalewie - 4 słoje litrowe
- słoiki ze smażonymi jabłkami - 10 słoików
Niektóre słoiki mają w sobie pleśń ale zamierzam tą pleśń usunąć i resztę dodać do nastawu.
Mam jeszcze słoiki z burakami ale z nich zrobię osobny nastaw.
Jakie drożdże będą najlepsze?
- szlachetne winiarskie?
- aktywne fermvin z biovinu
- czy może gorzelnicze?
zdecydowałem do nastawu dodać
- konfitury ze sliwek ok 20 słoików
- gruszki z zalewie - 4 słoje litrowe
- słoiki ze smażonymi jabłkami - 10 słoików
Niektóre słoiki mają w sobie pleśń ale zamierzam tą pleśń usunąć i resztę dodać do nastawu.
Mam jeszcze słoiki z burakami ale z nich zrobię osobny nastaw.
Przede wszystkim nie dawaj do nastawów niczego co zawiera kwas octowy, drożdże nie lubią tego kwasu. (Te gruszki w zalewie mogą być z octem, zależy według jakiego przepisu były zrobione) Te które były z pleśnią na wszelki wypadek zagotuj po zebraniu pleśni. Drożdże oczywiście winne (zachowasz wszystkie owocowe aromaty) najlepiej Bayanusy, A Bayanusy G-995 zeżrą cukry w najtrudniejszych warunkach. Pomiar zawartości cukru w nastawie Balingomierzem bezwzględnie konieczny.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość