No co Panowie,
Widzę, że skończyły się Wam pomysły. Zadałem konkretne pytania na które i tak nie otrzymałem odpowiedzi. Niektóre odpowiedzi były lakoniczne inne nie na temat a niektóre tylko powierzchownie "liznęły" interesujące mnie zagadnienie.
To, że trzeba stabilizować kolumnę jest już od dawna wiedzą nietajemną ale jakie konkretne procesy fizyczne, chemiczne i fizykochemiczne zachodzą w kegu i w kolumnie w czasie tego procesu
Jeżeli ktoś z Was koledzy chce zabrać głos w temacie to niech wypowiada się merytorycznie na konkretne zagadnienie a nie pisze tu o stosowaniu chemii o którą nie pytałem.
Czy odbierać przedgony przed stabilizacją, po stabilizacji czy część przed a część po jest też ważnym zagadnieniem, do którego i tak dojdziemy w terminie późniejszym. Ale żeby o tym coś umieć powiedzieć to najpierw trzeba poznać teorię.
Wiemy, że w procesie fermentacji alkoholowej pod wpływem enzymu zymazy zawartego w drożdżach proste cukry: glukoza, fruktoza (składniki sacharozy) i mannoza ulegają biochemicznej przemianie, prowadzącej do powstania alkoholu etylowego i CO2 wg reakcji:
[center] C6H12O6 ------
zymaza-----→ 2C2H5OH + 2CO2[/center]
Wiemy też, że w czasie fermentacji powstają w reakcjach ubocznych także niewielkie ilości innych związków (innych alkoholi - amylowego, izobutylowego, propylowego oraz estrów, ketonów i kwasów organicznych), tworząc tzw. olej fuzlowy, fuzel - ciecz o przykrym zapachu i smaku, pozostająca po oddestylowaniu frakcyjnym alkoholu etylowego z surowego produktu fermentacji. I tu właśnie o to chodzi. Jak dokładnie mamy ten proces przeprowadzać, w jakiej temperaturze (mając na uwadze temperatury wrzenia poszczególnych związków zawartych w nastawie), kiedy i jak odbierać i z jaką szybkością przedgony itp.
To, że odbieramy przedgony i
"stabilizujemy" kolumnę aby pozbyć się tych niechcianych związków to wszyscy wiemy (chyba) ale dokładnie jak to musimy robić i co w tym procesie takiego zachodzi to już chyba nie
Czy ktoś z kolegów jest zorientowany w jakie wiązania wchodzi etanol z tymi niechcianymi związkami

i na jakim poziomie
Będę wdzięczny za dyskusję ale tylko w konkretnym temacie bez włączania chemii, węgla, refluksów, wypełnienia i innych niepotrzebnych spostrzeżeń.