Witam .
jeżeli masz Kolego komplet enzymów to nie dodawaj ich do drożdży whisky
-zrób osobny zacier .W drożdżach whisky jest już e.scukrzający więc mija się z celem dodawania płynnej glukoamylazy .Po stepuj zgodnie z instrukcję i będzie dobrze
1 Pytanko jaka jest proporcja na nastaw 45 l, ponieważ taki był by jeden wsad do keg
dałbym do kega max 35-38l zacieru . Stosować ( przy zacieraniu proporcje 1kg śruty : 3 lub 4 litrów wody ) mniej wody = większa gęstość ale bardzie treściwszy zacier
2 Czy po przefiltrowaniu przez worek filtracyjny, nastaw nie będzie się przypalał.
nie powinien gdyż większa granulacja śruty zostanie odfiltrowana dla pewności można dodać przed destylacją 3-5l wody
3 Ile enzymów dodać na taki nastaw.
wystarczy zobaczyć tutaj -mamy fajny przelicznik :
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=879
4 Co mam zrobić po przedestylowaniu? Aby wyszło mi naprawdę pyszne whisky.
Z udziałem drożdży whisky - dać temu destylatowi cierpliwości .
Zacierając tradycyjnie z udziałem dwóch enzymów na drożdżach gorzelniczych - po destylacji można zrobić wiele :
- leżakowanie w beczce
- dodać płatki dębowe według gustu i uznania
- jeżeli smak jest "słaby " ( każdy ma inne odczucia organoleptyczne ) można dodać zaprawki whisky , można tez leżakować z płatkami ( od czasu do czasu sprawdzając nasycenie smaku bo płatki pracują cały czas w długim okresie czasu nawet i do 2-ch lat ) ..
ale przede wszystkim cierpliwość - czas ,,czas jeszcze raz czas ..
5 Jak sądzicie czy dobry alkohol wyjdzie mi z tzw. mieszanki?
polecam zrobić na drożdżach whisky z udziałem kukurydzy -

bardzo łagodny amerykański Jack wychodzi ..
pozdrawiam
98%