Odpędzona surówka

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
tadwoj
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-06-03, 15:18

Odpędzona surówka

Post autor: tadwoj » 2006-10-15, 17:44

Ostatnio rektyfikowałem surówkę ok.40% i do czasu gdy kolumna pracowała ustabilizowana to odbierałem 95% spirytus, przy prędkości 19ml/min. Ponieważ było tej surówki ok. 30 l, to po odebraniu 10 l spirytusu sprawdziłem że prędkość spadła do 16ml/min. Postanowiłem minimalnie zwiększyć odbiór i momentalnie temp. zaczęła się podnosić i stabilizację diabli wzięli. Przymykając zawór odbioru, nie uzyskałem już stabilizacji. Odebrałem jeszcze ok.1,5 l 60% i zakończyłem. Okazało się że w kegu pozostało 2-3% surówka pachnąca mocno owocami. Wylałem to. Chciałem zapytać do jakiej mocy odpędzacie surówkę i czy miałem to jeszcze bardziej wydoić.

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-10-15, 18:14

Ja zawsze jade do zera a końcówki razem z przedgonami sobie zbieram i jak mam już jakieś 20l. takich odpadków to na kolumne i jeszcze raz rozdzielam zostawiając 2 razy większy niż zwykle przedgon i pogon.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5063
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-10-15, 18:28

Końcówki można też, bez magazynowania, dodać do następnego gotowania.

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

rover

Post autor: Rover » 2006-10-15, 19:01

Końcówki można też, bez magazynowania, dodać do następnego gotowania.
Wielokrotnie czytałem że końcówki jeszcze raz puszczacie na następną destylację. SORY jeżeli to końcówka (pogony) to po co jeszcze raz poszczać to na kolumnę i jeszcze raz to wyłapywać jako pogony. Ja to wylewam lub leję na ognisko. Co w tych pogonach jest że przy wtórnym gotowaniu uzyska się to co przy pierwszym gotowaniu nie wydobyliśmy. Jeżeli jest tam jeszcze trochę "dobrego" etanolu to przy drugim, trzecim gotowaniu ten POGON się zagęszcza ile razy jeszcze można to gotować?

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-10-15, 21:38

Jest tam jeszcze całkiem sporo dobrego nawet do 90% (oczywiście nie wliczając wody tylko stosunek akohol i dodatki). Prawdą jest też że będzie się zagęszczał dlatego ja taką operację z pogonami przeprowadzam tylko raz.

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

rover

Post autor: Rover » 2006-10-15, 23:29

Jest tam jeszcze całkiem sporo dobrego nawet do 90%...
Odpowiedź !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TO nie tak Albo to jest BEEEEE!!!!!!!!! Albo będziemy się bawić z pogonami w nieskończoność. POGON TO POGON I niema co żałować TOWARU aby prz następnym gotowaniu znowu separować to co DOBRE od pogonu. Tego nie rozumiem Co tu można uzyskać. Przcież na logikę -- jeżeli już coś odpadło "POGON" to co jeszcze chcesz z tego "wydoić" Pszepraszam ale dla mnie wydaje się to bardzo proste i oczywiste. Czekam może jeszcze ktos coś dołoży.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-10-16, 00:47

A ja dołożę: jeśli zbieramy pogony, z których kapie 40% do 30% to się w końcu nazbiera pewna ilość alkoholu. A 30% czy 40% pogon to ma jednak tego alkoholu "trochę" więcej niż zacier czy nastaw.
Wybór co z tym zrobić należy do kapacza: czy w kanał czy do obróbki. I to nie nie jest tak, że w nieskończoność bo nawet nieskończoność można sobie wyobrazić a w szczególności krzyżowanie się w nieskończoności :lol: .

Winiarek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5063
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-10-16, 07:04

@ Rover

I ja dołożę...

Boiler 20 litrów:

:arrow: pierwsze 50 ml w kanał
:arrow: końcówka 1: następne 100 ml (do powtórnego gotowania)
:arrow: środkowa frakcja do konsumpcji (odbierana do pierwszego zaobserwowanego wzrostu temperatury)
:arrow: końcówka 2: odbiór do temperatury 85...88°C (do powtórnego gotowania)
:arrow: reszta w kanał

tadwoj
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-06-03, 15:18

Post autor: tadwoj » 2006-10-16, 09:27

A jakby te przedgony i pogony zbierać , a później pobawić się NaOH i KMnO4 . Poprawiłaby się napewno jakość i dopiero wtedy zrobić rektyfikację osobno, nie mieszając z nową surówką.

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-10-16, 10:01

tadwoj pisze:A jakby te przedgony i pogony zbierać , a później pobawić się NaOH i KMnO4 .[...]
To jest właśnie metoda, którą stosuję. Gdy robię różne spirytusy owocowe czy też zbożowe, wszelkie przedgony i pogony (i to w sporym procencie w stosunku do właściwej frakcji) zbieram w osobnym gąsiorze. Gdy jest tego około 40 l ładuję NaOH i KMnO4 i destyluję z tego dobrej jakości, bezwonny spiryt 95,4%.

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

rover

Post autor: Rover » 2006-10-16, 14:09

Pisząc pogony miałem na myśli to co CK wylewa w kanał i tam też jest jakiś spirytus a ląduje w kanale Chyba żeby to potraktować NaOH? Nie próbowałem. I tylko tyle . Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-10-16, 15:28

Rover - to co wylatuje z kolumny powyżej 85°C to już naprawdę ścierwo i tego już nie jest dużo
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

tadwoj
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-06-03, 15:18

Post autor: tadwoj » 2006-11-01, 07:43

greg pisze:
tadwoj pisze:A jakby te przedgony i pogony zbierać , a później pobawić się NaOH i KMnO4 .[...]
To jest właśnie metoda, którą stosuję. Gdy robię różne spirytusy owocowe czy też zbożowe, wszelkie przedgony i pogony (i to w sporym procencie w stosunku do właściwej frakcji) zbieram w osobnym gąsiorze. Gdy jest tego około 40 l ładuję NaOH i KMnO4 i destyluję z tego dobrej jakości, bezwonny spiryt 95,4%.
Mam pytanie. Czy jak ładujesz NaOH to robisz jakieś pomiary, czy po prostu na daną ilość np. 10 l dajesz odważoną dawkę ługu. Jak długo trzeba czekać z tym ługiem , żeby wszystko przereagowało. I czy podobnie można zrobić z KMnO4. Pytam dlatego że w domu nie można bawić się w miareczkowanie.
A tak w ogóle to czy jest taka graniczna ilość wagowo NaOH którą można dodać do surówki dla poprawienia jej czystości, bez dodatkowych badań.

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-11-01, 09:33

tadwoj pisze:Mam pytanie. Czy jak ładujesz NaOH to robisz jakieś pomiary, czy po prostu na daną ilość np. 10 l dajesz odważoną dawkę ługu. Jak długo trzeba czekać z tym ługiem , żeby wszystko przereagowało.
Miareczkowałem, zresztą opisałem to tutaj na forum. Średnio wychodziło mi lekko poniżej 1 grama na 1 litr surówki o zawartości alkoholu około 50%. W praktyce dodaję 1 gram na litr i jest OK. Rozpuszczam NaOH w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodaję do surówki rozcieńczonej do tych 50%. Całość zostawiam zwykle na co najmniej 24 godziny, później dodaję rozpuszczony w ciepłej wodzie nadmanganian potasu.
tadwoj pisze:I czy podobnie można zrobić z KMnO4. Pytam dlatego że w domu nie można bawić się w miareczkowanie.
A tak w ogóle to czy jest taka graniczna ilość wagowo NaOH którą można dodać do surówki dla poprawienia jej czystości, bez dodatkowych badań.
Po kilku pomiarach wyszło mi, że dawka 0,8-1,2 grama KMnO4 na litr jest dobra. Tak na prawdę, to każdy zacier wymaga osobnych pomiarów. Przyjąłem, podobnie jak przy NaOH, 1 gram na litr i z praktyki widzę, że tyle wystarczy.

tadwoj
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-06-03, 15:18

Post autor: tadwoj » 2006-11-01, 09:50

greg, dziękuję za odpowiedź.A jak długo trzymasz surówkę z nadmanganianem, bo u mnie raz jak trzymałem parę dni to się dopiero wyklarowało i odbarwiło.Na spodzie pozostały jakieś farfocle które odfiltrowałem, bo nie chciałem tego gotować.
A jak bym chciał oczyścić mieszaninę przedgonów i pogonów to trzeba by chyba zwiększyć ilości o 100% tej chemii.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość