Drożdże Spirit Ferm T3(125g)
Drożdże Spirit Ferm T3(125g)
Witam.
Proszę o opinie na temat drożdży Spirit Ferm T3 125g. Czy ktoś z nimi pracował? Jaki dają destylat? Ile trwa fermentacja i czy są jakieś problemy przy fermentacji?
Chciałem kupić drożdże T3(130g), a przez pomyłkę kupiłem Spirit Ferm t3(125g). Uświadomił mi to kolega Mario. Nie wiedziałem, że większość kupuje t3(130).
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Proszę o opinie na temat drożdży Spirit Ferm T3 125g. Czy ktoś z nimi pracował? Jaki dają destylat? Ile trwa fermentacja i czy są jakieś problemy przy fermentacji?
Chciałem kupić drożdże T3(130g), a przez pomyłkę kupiłem Spirit Ferm t3(125g). Uświadomił mi to kolega Mario. Nie wiedziałem, że większość kupuje t3(130).
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Pozdro dziewczyny...
Dzisiaj zrobiłem nastaw
75-80l wody + 25kg cukru i dwie paczki 125g drożdży T3 spirit fermu.
Temp początkowa nastawu 28 stopni, temp otoczenia 14 stopni. Drożdże uwodniłem, bardzo łatwo się rozpuszczają, łatwiej niż Alcoteci 48.
Z tego co już zauważyłem to praktycznie od razu zaczęło mi bulkać po wlaniu drożdży do fermentatora. Po rozpuszczeniu drożdże, nie mają tak intensywnego zapachu jak Alcoteci turbo 48. Delikatnie zabarwiają nastaw, Alcoteci mocno.
Zobaczymy co będzie jutro.
Już jest jutro, więc 24h po rozpoczęciu fermentacji BLG z około 24 spadło na 15. Zapach podczas fermentacji bardzo przyjemny. Nie ma smrodu towarzyszącego fermentacji jak w przypadku Alcotec 48. Choć alcoteci pracowały w wyższej temp otoczenia, także zobaczymy jak się przemieli co z tego wyjdzie.
[ Dodano: 2011-10-19, 01:12 ]
Jest już około 48h od rozpoczęcia fermentacji. BLG na poziomie 7. Także nie jest źle. Zobaczymy ile końcowa faza do -4 im zajmie. Podoba mi się zapach nastawu, lekko bananowy, aż chciałoby się go zjeść.
75-80l wody + 25kg cukru i dwie paczki 125g drożdży T3 spirit fermu.
Temp początkowa nastawu 28 stopni, temp otoczenia 14 stopni. Drożdże uwodniłem, bardzo łatwo się rozpuszczają, łatwiej niż Alcoteci 48.
Z tego co już zauważyłem to praktycznie od razu zaczęło mi bulkać po wlaniu drożdży do fermentatora. Po rozpuszczeniu drożdże, nie mają tak intensywnego zapachu jak Alcoteci turbo 48. Delikatnie zabarwiają nastaw, Alcoteci mocno.
Zobaczymy co będzie jutro.
Już jest jutro, więc 24h po rozpoczęciu fermentacji BLG z około 24 spadło na 15. Zapach podczas fermentacji bardzo przyjemny. Nie ma smrodu towarzyszącego fermentacji jak w przypadku Alcotec 48. Choć alcoteci pracowały w wyższej temp otoczenia, także zobaczymy jak się przemieli co z tego wyjdzie.
[ Dodano: 2011-10-19, 01:12 ]
Jest już około 48h od rozpoczęcia fermentacji. BLG na poziomie 7. Także nie jest źle. Zobaczymy ile końcowa faza do -4 im zajmie. Podoba mi się zapach nastawu, lekko bananowy, aż chciałoby się go zjeść.
Pozdro dziewczyny...
72h minęły. Ogólnie nastaw miał 21 stopni w górnej części beczki. BLG było na poziomie 5 dzisiaj rano. Trochę mnie to wkurzyło bo ślimaczą się te drożdże. Wrzuciłem grzałkę i podgrzałem z 21 do 28 stopni nastaw, drożdże zaczęły się ruszać wreszcie jak należy. Z kolei powstało więcej syfiastych zapaszków. W tym momencie czyli wieczorem BLG jest na poziomie 2 i mam nadzieję, że do rana będzie 0.
Pozdro dziewczyny...
Minęło już 96 godzin czyli 4 doby.
BLG na poziomie 1.
Alcoteci też mam, dla porównania kupiłem T3 i alcoteci 48, spróbuje jeszcze 24h niedługo.
Dogrzewam nastaw bo szkoda mi czasu. Niedawno dogrzałem z 2 godzinki przed zimną nocką.
Zaraz jak skończy się fermentacja T3 to zapodam Alcoteci 48. Temperatura otoczenia będzie podobna i będę miał możliwość sprawdzenia prędkości przerobowej drożdżaków. Wtedy będzie wiadomo co wybierać.
Wolnych drożdży już nie chcę. Na babuni czy domowych już dość się wyczekałem.
Co do kołderki to mam taką obudowę ze styropianu zrobioną na beczki. Beczki stoją obok komina także niby powinno im wystarczyć.
BLG na poziomie 1.
Alcoteci też mam, dla porównania kupiłem T3 i alcoteci 48, spróbuje jeszcze 24h niedługo.
Dogrzewam nastaw bo szkoda mi czasu. Niedawno dogrzałem z 2 godzinki przed zimną nocką.
Zaraz jak skończy się fermentacja T3 to zapodam Alcoteci 48. Temperatura otoczenia będzie podobna i będę miał możliwość sprawdzenia prędkości przerobowej drożdżaków. Wtedy będzie wiadomo co wybierać.
Wolnych drożdży już nie chcę. Na babuni czy domowych już dość się wyczekałem.
Co do kołderki to mam taką obudowę ze styropianu zrobioną na beczki. Beczki stoją obok komina także niby powinno im wystarczyć.
Pozdro dziewczyny...
- TeddyBeers
- 70%
- Posty: 326
- Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
- Lokalizacja: UK
Nie dla tego. Grzałkę mam tylko 300wat. I podgrzanie 2h podnosi temp o powiedzmy 5-7 stopni.
Po za tym jak podgrzeje to drożdże szaleją na całego, więc ich nic nie uśmierca. Musiałbym podgrzać do dużo większej temp.
Do nastawu wrzuciłem grzałkę dopiero jak zaczął wolno pracować. Czyli bodajże przy BLG 5.
Później zobaczę co tam w trawie piszczy i ile BLG jest teraz.
Po za tym jak podgrzeje to drożdże szaleją na całego, więc ich nic nie uśmierca. Musiałbym podgrzać do dużo większej temp.
Do nastawu wrzuciłem grzałkę dopiero jak zaczął wolno pracować. Czyli bodajże przy BLG 5.
Później zobaczę co tam w trawie piszczy i ile BLG jest teraz.
Pozdro dziewczyny...
- TeddyBeers
- 70%
- Posty: 326
- Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
- Lokalizacja: UK
Mogę grzałkę utrzymać. Drożdże pracują, pracują tylko jak widzę to, aby zachować szybkość procesu przy temp otoczenia 14 stopni, musiałbym wrzucić z 3 paczki t3.
Ktoś gdzieś pisał, że 1 paczka alcoteców 48 = 1,5 t3. Przetestuje niedługo alcoteci 48 przy tej temp to będę wiedział czy na prawdę tak jest.
Jak wiadomo jedna paczka t3 jest na około 25l, a ja 2 paczki wpakowałem na 25kg cukru/80 wody i jeszcze w zimnym pomieszczeniu. Nie wymagam od nich nic cudownego, poczekam. Blg jest minimalnie poniżej 1.
[ Dodano: 2011-10-22, 20:54 ]
BLG na poziomie 0,5... sielanki nie ma:D
[ Dodano: 2011-10-22, 20:59 ]
Z tego wynika, że nie warto dawać więcej cukru niż 22-23 kg na 80l wody, i 2 paczki drożdży t3 spirit fermu przy niskiej temp otoczenia, bo ciągnie się to niepotrzebnie długo. Szkoda czasu i nerwów na pakowanie 25kg cukru i więcej.
[ Dodano: 2011-10-24, 03:12 ]
Dzisiaj BLG jest 0. Także coś tam się dzieje, tylko czasowo jest średnio .
Ktoś gdzieś pisał, że 1 paczka alcoteców 48 = 1,5 t3. Przetestuje niedługo alcoteci 48 przy tej temp to będę wiedział czy na prawdę tak jest.
Jak wiadomo jedna paczka t3 jest na około 25l, a ja 2 paczki wpakowałem na 25kg cukru/80 wody i jeszcze w zimnym pomieszczeniu. Nie wymagam od nich nic cudownego, poczekam. Blg jest minimalnie poniżej 1.
[ Dodano: 2011-10-22, 20:54 ]
BLG na poziomie 0,5... sielanki nie ma:D
[ Dodano: 2011-10-22, 20:59 ]
Z tego wynika, że nie warto dawać więcej cukru niż 22-23 kg na 80l wody, i 2 paczki drożdży t3 spirit fermu przy niskiej temp otoczenia, bo ciągnie się to niepotrzebnie długo. Szkoda czasu i nerwów na pakowanie 25kg cukru i więcej.
[ Dodano: 2011-10-24, 03:12 ]
Dzisiaj BLG jest 0. Także coś tam się dzieje, tylko czasowo jest średnio .
Pozdro dziewczyny...
Jak dla mnie totalna klapa. 2 opakowania drożdży nie przerobiły do końca cukru, BLG jest -1,5 i czuć minimalną nutę słodyczy. Jutro na gar to i kit z tym, już mnie wk... to.
Dla porównania, 3 dni temu nastawiłem taki sam nastaw, czyli 80l wody+ 25kg cukru i 1,5 paczki alcoteców pure 48(tyle mi zostało). Dzisiaj BLG jest na poziomie -2,5 jutro powinno być już -4 i przestać pracować. Także 4-5 dni pracy dla 1,5 paczki drożdży. Jakby to powiedzieć na alcotecach jest taniej, szybciej i mniej stresująco.
Dla porównania, 3 dni temu nastawiłem taki sam nastaw, czyli 80l wody+ 25kg cukru i 1,5 paczki alcoteców pure 48(tyle mi zostało). Dzisiaj BLG jest na poziomie -2,5 jutro powinno być już -4 i przestać pracować. Także 4-5 dni pracy dla 1,5 paczki drożdży. Jakby to powiedzieć na alcotecach jest taniej, szybciej i mniej stresująco.
Pozdro dziewczyny...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości