Refluks wewn/zewn porównanie systemów.
Witam!
Właśnie tak, i to jest błąd.
Przypomnę, że kiedyś było ustalane na Forum w celu uściślenia i ułatwienia dyskusji, co należy uważać za "refluks wewnętrzny", a co za "refluks zewnętrzny".
Nastąpiło - dość już dawno - ustalenie ogólne, że "wewnętrzny" to wewnętrzny deflegmator (zimne palce, spirala, wielorurkowy >shotgun<), natomiast "zewnętrzny" to jakikolwiek zaworowy, czyli z wykorzystaniem zaworu regulacyjnego.
Możliwy jest oczywiście mix obu systemów.
Właśnie tak, i to jest błąd.
Przypomnę, że kiedyś było ustalane na Forum w celu uściślenia i ułatwienia dyskusji, co należy uważać za "refluks wewnętrzny", a co za "refluks zewnętrzny".
Nastąpiło - dość już dawno - ustalenie ogólne, że "wewnętrzny" to wewnętrzny deflegmator (zimne palce, spirala, wielorurkowy >shotgun<), natomiast "zewnętrzny" to jakikolwiek zaworowy, czyli z wykorzystaniem zaworu regulacyjnego.
Możliwy jest oczywiście mix obu systemów.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Myślę, że autor miał na myśli porównanie klasycznego systemu LM na przykład Abratek lub Bokakob z systemem RLM zwanemu u nas systemem inżyniera.
Trochę wobec ego nie rozumiem punktu drugiego porównania. To właśnie w systemie LM można po otwarciu zaworu całkowicie opróżnić jeziorko. W systemie RLM nie jest to możliwe bez rozłącznaia, przepinania itd. Wobec tego plus dla LM.
Na drugiej stronie tego tematu przedstawiłem swoje porównanie tych systemów.
Trochę wobec ego nie rozumiem punktu drugiego porównania. To właśnie w systemie LM można po otwarciu zaworu całkowicie opróżnić jeziorko. W systemie RLM nie jest to możliwe bez rozłącznaia, przepinania itd. Wobec tego plus dla LM.
Na drugiej stronie tego tematu przedstawiłem swoje porównanie tych systemów.
A czy przypadkiem nie chodzi o to:
refluks wewnętrzny
refluks zewnętrzny i jego druga wersja (inżyniera)
refluks wewnętrzny
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
W celu uściślenia jak napisałem w moim przypadku porównuje systemy takie jakie miałem. Zaznaczyłem na czerwono. Pietro dzięki za linki.
man111
Olo69 masz rację nie sprecyzowałem dokładnie o co mi chodziło.
cemik1 trafiłeś w sedno. U mnie wyczyszczenie do zera jeziorka następuje przez rozłączenie rurki od kolumny.
Kurde ale się narobiło. Przepraszam wszystkich za zamieszanie. Oczywiście w ANKIECIE też chodzi o system inżyniera
Mój aktualny jest w załącznikuPietro pisze:A czy przypadkiem nie chodzi o to:
refluks wewnętrzny
man111
Temperatura destylatu trafiająca do butelki była chłodna, ja sobie to tłumaczyłem tym, że podczas procesu musiało być chłodne jeziorko w głowicy.Mam prośbę,zamieść rysunki tych refluksów o których mówisz,bo w żaden sposób nie mogę zrozumieć np dlaczego w refluksie wewnetrznym masz temperature destylatu chłodną.Ja mam w głowie oczywiscie system LM czy abratka a nie CM.
Olo69 masz rację nie sprecyzowałem dokładnie o co mi chodziło.
cemik1 trafiłeś w sedno. U mnie wyczyszczenie do zera jeziorka następuje przez rozłączenie rurki od kolumny.
Kurde ale się narobiło. Przepraszam wszystkich za zamieszanie. Oczywiście w ANKIECIE też chodzi o system inżyniera
-
- 90%
W takim układzie nie ma problemów z jeziorkiem a syfon dodatkowo stabilizuje proces, chociaż przy dużej mocy grzania jest zbędny. Zawór kulowy można zastąpić kawałkiem wężyka z zaciskiem.
- Załączniki
-
- t_reflux3_116.jpg (11.26 KiB) Przejrzano 7334 razy
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11
pozdrawiam - andrzejg11
Tak obserwuję Waszą dyskusję na temat porównań tych systemów, i powiem szczerze nie widzę większych różnic między nimi jeśli chodzi o odbiór przedgonów.
Jak by nie patrzył to nie jest kwestia jeziorka czy jego braku.Bo opróżnić jeziorko czy też wypłukać go - to nie problem.Problemem jest w miarę szybkie i skuteczne wypłukanie chłodnicy.
Ja raz dla sprawdzenie wąchałem chłodnicę po odbiorze prawie 1,5 litra urobku.
Mało zadowalający był to zapach.
Czułem te zanieczyszczenia z coraz mniejszą intensywnością w tym co kapie aż do wykapania 30% całosci urobku.Co też poruszałem w innym temacie .I w/g mnie to co nas interesuje pod względem jakościowym to niezależnie od ilości gotowań zawsze zawiera się w ok.30-35% całości urobku i pochodzi z samego środka serca.Mam na myśli urobek ,którego nie mamy zamiaru poddawać dalszej obróbce na filtrach.
Tak ,że w obydwu przypadkach występuje ten sam problem.
Jeśli zaś chodzi o odbiór serca to tu już nie widzę problemów - obydwa systemy są jednakowo dobre.A ich obsługa to kwestia przyzwyczajenia i wprawy to któregokolwiek z nich.
Jak by nie patrzył to nie jest kwestia jeziorka czy jego braku.Bo opróżnić jeziorko czy też wypłukać go - to nie problem.Problemem jest w miarę szybkie i skuteczne wypłukanie chłodnicy.
Ja raz dla sprawdzenie wąchałem chłodnicę po odbiorze prawie 1,5 litra urobku.
Mało zadowalający był to zapach.
Czułem te zanieczyszczenia z coraz mniejszą intensywnością w tym co kapie aż do wykapania 30% całosci urobku.Co też poruszałem w innym temacie .I w/g mnie to co nas interesuje pod względem jakościowym to niezależnie od ilości gotowań zawsze zawiera się w ok.30-35% całości urobku i pochodzi z samego środka serca.Mam na myśli urobek ,którego nie mamy zamiaru poddawać dalszej obróbce na filtrach.
Tak ,że w obydwu przypadkach występuje ten sam problem.
Jeśli zaś chodzi o odbiór serca to tu już nie widzę problemów - obydwa systemy są jednakowo dobre.A ich obsługa to kwestia przyzwyczajenia i wprawy to któregokolwiek z nich.
@elofora
O ile dobrze pamiętam to w uproszczeniu refluks wewnętrzny = zimne palce, refluks zewnętrzny= zaworowy i Ty masz właśnie ten drugi.
O ile dobrze pamiętam to w uproszczeniu refluks wewnętrzny = zimne palce, refluks zewnętrzny= zaworowy i Ty masz właśnie ten drugi.
Wszystkie te przykłady przedstawiają refluks zewnętrzny.Pietro pisze:A czy przypadkiem nie chodzi o to:
refluks wewnętrzny
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Refluks zewnętrzny z zaworem na powrocie ( system inżyniera ). Trochę zjeb..em ta ankietę, powinny byc takie opcje:
1. Refluks wewnętrzny - zimne palce
2. Refluks zewnętrzny - zawór na odbiorze
3. Refluks zewnętrzny - zawór na powrocie ( system inżyniera )
Moderator poprawił- dzięki
1. Refluks wewnętrzny - zimne palce
2. Refluks zewnętrzny - zawór na odbiorze
3. Refluks zewnętrzny - zawór na powrocie ( system inżyniera )
Moderator poprawił- dzięki
Ostatnio zmieniony 2012-05-09, 15:22 przez furman, łącznie zmieniany 1 raz.
A żeby jeszcze trochę bardziej pokomplikować temat tak może wyglądać reflux zewnętrzny (RLM) w mojej wersji wewnętrznej .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.