Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
Grzesiek
- 0%
- Posty: 5
- Rejestracja: 2006-08-22, 20:59
Post
autor: Grzesiek » 2006-11-05, 20:03
Witam szanowne grono.
Na butelkę 0,75 (spirytus pół na pół z sokiem jabłkowym) dodałem dwie opalone szczapki dębowe o wym. 1x1x15. Jak długo powinny się moczyc aby uzyskac optymalny smak. Nigdy nie robiłem takiego trunku dlatego proszę o poradę. Pozdrawiam Grzesiek.
-
miki
- 50%
- Posty: 102
- Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
- Lokalizacja: Roztocze
Post
autor: miki » 2006-11-05, 21:09
Im dłużej tym lepiej, ale brandy z tego raczej nie będzie. No ale mocz tyle aż oddadzą do alkoholu swój kolorek i aromat.
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5065
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2006-11-05, 21:21
Spróbuj najwcześniej po trzech, czterech tygodniach, co z tego wyszło.
-
Grzesiek
- 0%
- Posty: 5
- Rejestracja: 2006-08-22, 20:59
Post
autor: Grzesiek » 2006-11-06, 21:07
Moczę te szczapki około tygodnia.Kolorek bardzo ładny, ale wydaje mi się że w smaku czuc lekko posmak drewna. Czy tak ma byc? Może dwa patyki na flaszkę to za dużo? Żeby mi nie wyszła dębowa bejca. Pozdrawiam .
-
Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5065
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2006-11-06, 21:56
Grzesiek pisze:Może dwa patyki na flaszkę to za dużo? Żeby mi nie wyszła dębowa bejca.
Spróbuj alkohol, jak uznasz, że jest OK, to przerwij moczenie
-
winiarek5
- 101%
- Posty: 1814
- Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: winiarek5 » 2006-11-06, 23:04
Po przerwaniu moczenia odfiltrowany alkohol odstawiłbym w zakorkowanej butelce na co najmniej rok. Dla sprawdzenia efektu starzenia potrzebna jest niezwykle silna wola, którą w pewien sposób wspiera wciśnięty korkownicą korek zamiast zwykłej zakrętki.
Winiarek
-
Grzesiek
- 0%
- Posty: 5
- Rejestracja: 2006-08-22, 20:59
Post
autor: Grzesiek » 2006-11-07, 17:33
Dzięki wszystkim za dobre słowo. Nie wiem czy ten wciśnięty korek pomoże mi poczekac rok do degustacji, ale może warto? Pozdrawiam Grzesiek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości