Mieszadło zamiast płaszcza wodnego
Mieszadło zamiast płaszcza wodnego
Witam,
Jestem na etapie budowy kadzi zaciernej z kega 50l planuję zastosować grzałki 2 x 2000w w miarę długie tak żeby okalały kega w środku na 1/3 wysokości kega do tego mieszadło w zasadzie miało to służyć do ważenia piwa, ale pomyślałem sobie gdybym dorobił do tego szczelną pokrywę to można by gotować gęste nastawy takie jak zbożówki czy śliwowicę.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Andrzej
Jestem na etapie budowy kadzi zaciernej z kega 50l planuję zastosować grzałki 2 x 2000w w miarę długie tak żeby okalały kega w środku na 1/3 wysokości kega do tego mieszadło w zasadzie miało to służyć do ważenia piwa, ale pomyślałem sobie gdybym dorobił do tego szczelną pokrywę to można by gotować gęste nastawy takie jak zbożówki czy śliwowicę.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 19:23 przez abaku, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: mieszadło zamiast płaszcza wodnego
Może i pomysł ciekawy ale pracochłonny.
Sporo problemów technicznych do rozwiązania a i tak z praktyki wiem że ciecz z cząsteczkmi stałymi uwielbia je osadzać w wszelkich nierównościach np. na grzałkach przy wejściu do kega i tam będzie możliwość przypaleń.
Ogólnie- włączył się Koledze tzw. komplikator
Sporo problemów technicznych do rozwiązania a i tak z praktyki wiem że ciecz z cząsteczkmi stałymi uwielbia je osadzać w wszelkich nierównościach np. na grzałkach przy wejściu do kega i tam będzie możliwość przypaleń.
Ogólnie- włączył się Koledze tzw. komplikator
Niestety nie. Im bardziej będzie gęstniał nastaw, tym mniej skuteczne będzie mieszadło. Jak już boisz się płaszcza, to rozważ bełkotkę.abaku pisze:...czy takie mieszadło może skutecznie zabezpieczyć przed przypaleniem się np. gęstego nastawu ze śliwek
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
@70-MAREK
Na forum jest takie sprytne urządzenia ,które nazywa się szukajka...
Na początek mała podpowiedż na temat bełkotki -
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... be%B3kotka
Na forum jest takie sprytne urządzenia ,które nazywa się szukajka...
Na początek mała podpowiedż na temat bełkotki -
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... be%B3kotka
czytam forum od jakiegoś czasu, choć zarejestrowałem się przed chwilą,
wszelkie uszukajki forum-owe mają to do siebie iż po wpisaniu żądanego sformuowania "wywalają" wielką listę tematów gdzie takowe określenie padło, i trzeba by było to znowu czytać i czytać i czytać...
więc idąc na łatwiznę prościej jest zapytać
dzięki za info i za uprzejmości..
pozdrawiam bractwo psotnicze
wszelkie uszukajki forum-owe mają to do siebie iż po wpisaniu żądanego sformuowania "wywalają" wielką listę tematów gdzie takowe określenie padło, i trzeba by było to znowu czytać i czytać i czytać...
więc idąc na łatwiznę prościej jest zapytać
dzięki za info i za uprzejmości..
pozdrawiam bractwo psotnicze
-
- 0%
Od kilku lat używam mieszadła do destylacji zacierów zbożowych (gównie kukurydzy) i jeszcze nigdy mi się ni przypaliło. Mieszadło musi być jak najniżej w kotle . ja napędzam silnikiem z przekładnią od napędu wycieraczek ze starego Żuka .Jako uszczelnienie jest zwykły zimering a mieszadło pracuje na tulejkach z teflonu.
[ Dodano: 2012-08-26, 15:54 ]
Silnik zamocowany jest na małym kołnierzu poprzez tulejki i szpilki m6 kołnierz przyspawany do tulejki w której jest łożysko ślizgowe z teflonu i zimerig ,Osią mieszadła jest rurka ko fi12.Nadole kotła jest też tulejka z teflonu .
[ Dodano: 2012-08-26, 15:54 ]
Silnik zamocowany jest na małym kołnierzu poprzez tulejki i szpilki m6 kołnierz przyspawany do tulejki w której jest łożysko ślizgowe z teflonu i zimerig ,Osią mieszadła jest rurka ko fi12.Nadole kotła jest też tulejka z teflonu .
-
- 0%