-
wieniu26
- 60%

- Posty: 206
- Rejestracja: 2006-08-05, 15:05
Post
autor: wieniu26 » 2006-11-01, 05:48
Dziwi mnie, jak otrzymujecie takie ilości spirytusu a mianowicie z np. 10 kg cukru 6l o mocy 95%
ja po przerobieniu wszystkiego cukru w takiej ilości otrzymałem niecałe 5l o mocy 92-94%
czy robię coś nie tak?? standardowy proces destylacji na kolumnie, nawet na koniec zamykałem zawór odbioru i czekałem aby wyłapać wszystkie "dobre" kropelki

U mnie jak widać teoria nie pokrywa się z praktyką
-
ginger78
- 40%

- Posty: 79
- Rejestracja: 2006-04-11, 11:39
- Lokalizacja: whitestock
Post
autor: ginger78 » 2006-11-01, 08:44
Teoretycznie z 10kg cukru powinieneś otrzymać 6l 100% alkoholu. Nie zawsze jednak teoria pokrywa się z praktyką. A czy mierzyłeś cukromierzem ile było ° Blg przed fermentacją i po niej??
korekta: kowal
Nie ma sprzeczności w przypuszczeniu, ze choć pewne zdarzenie miało jakiś skutek to zdarzenie doń podobne mieć będzie skutek inny...
-
wieniu26
- 60%

- Posty: 206
- Rejestracja: 2006-08-05, 15:05
Post
autor: wieniu26 » 2006-11-01, 09:13
nie mierzyłem ale raczej cukier przerobiony został bo się wyklarowało kwaskowe (brak oznak cukru) i nastaw był na mały procent a drożdże do dużych mocy
-
Rover
- 101%

- Posty: 224
- Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
- Lokalizacja: warszawa
Post
autor: Rover » 2006-11-01, 17:30
KOWAL napisał: Z takiego składu można otrzymać max. 0,6l 95% (wartość "plus-minus") Masz rację - z jednego kilograma cukru ale przecież nie nastawiam 1kg. Zawsze robię to biorąc całą zgrzewkę cukru .Beczkę mam wylitrażowaną na 40l wody GINGER 78 -Zgadzam się z tobą -- tylko ja napisałem OKOŁO 6l spirytusu 95% tak więc moja praktyka odstaje od teorii.(przy przeliczeniu na spr.100% jest tego mniej) Jak już pisałem ,nie mierzę cukromierzem choć takowy posiadam,przed fermentacją to chyba wszystek cukier jednakowy w 40l.wody a na koniec biorę to na język (nie ma tam nic cukru)Gdy nie mam nieraz czasu puszczać tego na kolumnę widzę że po 5-6 dniach zaczyna się to powoli klarować (dla mnie jest to dodatkowy objaw ustania fermentacji Taka to moja mała praktyka ale ją wypracowałem przez lata może popełniam jakieś błędy ale na razie mnie wystarcza Pozdrawiam
-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2006-11-01, 21:58
I chyba dochodzimy do klasycznego pytania o:
"zawartość cukru w cukrze...?"
pzdr
-
greg
- 60%

- Posty: 221
- Rejestracja: 2006-05-17, 23:21
Post
autor: greg » 2006-11-03, 00:11
DarkOfTheMoon pisze:Skład na 35 litrów nastawu:
woda - 28 litrów
cukier - 8 kg
Startowe Blg równe 20.
A skąd Ty wziąłeś to startowe Blg? Wg tego co piszesz, gęstość nastawu wynosi 22,2 Blg

-
Benek
- 101%

- Posty: 245
- Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
- Lokalizacja: Mazury
Post
autor: Benek » 2006-11-03, 00:24
@ greg Jak obliczasz te balingi?
-
DarkOfTheMoon
- 30%

- Posty: 44
- Rejestracja: 2006-07-28, 23:13
Post
autor: DarkOfTheMoon » 2006-11-03, 07:44
greg pisze:A skąd Ty wziąłeś to startowe Blg?
A tak był łaskaw wskazać mój cukromierz. Najważniejszy jest jednak przebieg samego procesu.
Temperatura od 10 w nocy do 25 w dzień, pomieszczenie było jednak jakimś izolatorem. Następnym razem będę notował.
Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią... hmm. Może jednak lepiej niż na własnych, uczyć się od tych, którzy błędów nie popełniają...
-
Aabratek
- 101%

- Posty: 1395
- Rejestracja: 2006-02-05, 16:20
Post
autor: Aabratek » 2006-11-03, 16:29
Panowie cosik tu matematyka szwankuje

nie mówiąc o areometrze
cukier zajmuje : 8x0,625=
5l
czyli nastaw 28+5=33litry (nie liczę ryżu nie biorącego udziału w ilości cukru)
a więc : 8/33=0,24
tak więc baling wynosi w przybliżeniu
24Blg co przełoży się na zacier o mocy ok 14,5%
wnioski:
DarkOfTheMoon - wywal areometr
Greg - popraw się

... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
-
Chemik student
- 70%

- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Post
autor: Chemik student » 2006-11-03, 16:52
@AAbratek
Zrobiłeś taki sam błąd jak ja tydzień temu w podobnym poście
Policzyłeś względem objętości a baling liczy się z ułamka masowego

-
DarkOfTheMoon
- 30%

- Posty: 44
- Rejestracja: 2006-07-28, 23:13
Post
autor: DarkOfTheMoon » 2006-11-03, 17:05
AAbratek pisze:DarkOfTheMoon - wywal areometr
Ło Boże, NIE! - jestem z nim bardzo związany emocjonalnie

tyle razem przeszliśmy
ale jakiś teścik mu zrobię...
Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią... hmm. Może jednak lepiej niż na własnych, uczyć się od tych, którzy błędów nie popełniają...
-
Aabratek
- 101%

- Posty: 1395
- Rejestracja: 2006-02-05, 16:20
Post
autor: Aabratek » 2006-11-03, 17:27
O rzesz ku..a! strzelić takiego babola
wybaczcie (szczególnie Greg)
DarkOfTheMoon - nie rozpaczaj, może nie luknąleś dokładnie albo ryż Ci zafałszował plus może za ciepłe było
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
-
DarkOfTheMoon
- 30%

- Posty: 44
- Rejestracja: 2006-07-28, 23:13
Post
autor: DarkOfTheMoon » 2006-11-03, 18:05
AAbratek pisze:może za ciepłe było
O to, to ,to! "...Za ciepłe było..."

Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią... hmm. Może jednak lepiej niż na własnych, uczyć się od tych, którzy błędów nie popełniają...
-
Citizen Kane
- -#Admin

- Posty: 5066
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Citizen Kane » 2006-11-03, 19:05
Przyjmując, że mamy nastaw o gęstości np. 20 Blg, to w temperaturze 28°C należy dodać poprawkę +0,7.
-
greg
- 60%

- Posty: 221
- Rejestracja: 2006-05-17, 23:21
Post
autor: greg » 2006-11-03, 19:06
AAbratek pisze:
[...]nastaw 28+5=33litry (nie liczę ryżu nie biorącego udziału w ilości cukru)
a więc : 8/33=0,24
tak więc baling wynosi w przybliżeniu
24Blg co przełoży się na zacier o mocy ok 14,5%
wnioski:
DarkOfTheMoon - wywal areometr
Greg - popraw się

Oj, AAbratku, chybaś już po konsumpcji
Balling to miara mówiąca o zawartości sacharozy w g/100g roztworu. Nie gramach na litr...
Zatem:
masa roztworu = woda 28 litrów + cukier 8 kg = 36 kg
masa sacharozy = 8 kg
balling = 8 / 36 * 100 = 22,2 Blg
Ktoś tutaj "stawia flaszkę"
Dopisane:
Już Student mnie ubiegł...

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości