Stary słód-czy się jeszcze nadaje.
Stary słód-czy się jeszcze nadaje.
Witam,
W swoich zbiorach mam nieześrutowane około 60 kg słodu jęczmiennego pilzneńskiego, który został mi jeszcze z czasów zabawy w piwowarstwo. Słód ma około 3 lat, był szczelnie zamknięty w plastikowym wiadrze w chłodnej piwnicy. Słód nieześrutowany.
Pytanie do specjalistów - czy coś da się z tym jeszcze zrobić? Aktywność enzymatyczna na pewno jest słabiutka. Czy jak zastosuje dedykowane drożdże Whisky + enzymy scukrzający (amyloglukoza) i enzym upłynniający, to mam szanse coś z tego wyprodukować??
Dzięki za odpowiedzi.
W swoich zbiorach mam nieześrutowane około 60 kg słodu jęczmiennego pilzneńskiego, który został mi jeszcze z czasów zabawy w piwowarstwo. Słód ma około 3 lat, był szczelnie zamknięty w plastikowym wiadrze w chłodnej piwnicy. Słód nieześrutowany.
Pytanie do specjalistów - czy coś da się z tym jeszcze zrobić? Aktywność enzymatyczna na pewno jest słabiutka. Czy jak zastosuje dedykowane drożdże Whisky + enzymy scukrzający (amyloglukoza) i enzym upłynniający, to mam szanse coś z tego wyprodukować??
Dzięki za odpowiedzi.
Fermentujesz wszystko razem. Odcedzasz gęste dopiero po fermentacji.
Bardzo dobrym dodatkiem do zacieru razem z enzymem scukrzającym jest dodanie enzymu rozrzedzającego zacier.
http://destylacja.com/pl/p/ENZYM-REDUKU ... -50-ml/892
Zacier będzie dużo rzadszy i odcedzenie gęstego po fermentacji dużo łatwiejsze.
Pzdr.
Bardzo dobrym dodatkiem do zacieru razem z enzymem scukrzającym jest dodanie enzymu rozrzedzającego zacier.
http://destylacja.com/pl/p/ENZYM-REDUKU ... -50-ml/892
Zacier będzie dużo rzadszy i odcedzenie gęstego po fermentacji dużo łatwiejsze.
Pzdr.
OLO 69
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości