SpiritFerm Moskva Style
SpiritFerm Moskva Style
Witam,
nie znalazłem tutaj tematu o drożdżach Moskva Style, które ostatnio mnie zainteresowały ze względu na ich moc i zdolność przerobienia 8kg cukru w 25litrach nastawu. Czyli robiąc tak jak zaleca producent otrzymujemy dość wysokie stężenie cukru - w granicach 31 blg - a to bardzo dużo. (8 kg cukru + 18 litrów wody = ~26 kg = ~25Litrów, ponieważ 1kg cukru = 0,88 Litra). Więc wychodzi 31 blg.
Jakie proporcje Wy używacie z tymi drożdżami? Nie macie problemów ze startem? Dzielicie cukier i najpierw część, później część? Do ilu blg w jakim czasie Wam przerabiają drożdże nastaw?
Pozdrawiam,
Wrobello.
nie znalazłem tutaj tematu o drożdżach Moskva Style, które ostatnio mnie zainteresowały ze względu na ich moc i zdolność przerobienia 8kg cukru w 25litrach nastawu. Czyli robiąc tak jak zaleca producent otrzymujemy dość wysokie stężenie cukru - w granicach 31 blg - a to bardzo dużo. (8 kg cukru + 18 litrów wody = ~26 kg = ~25Litrów, ponieważ 1kg cukru = 0,88 Litra). Więc wychodzi 31 blg.
Jakie proporcje Wy używacie z tymi drożdżami? Nie macie problemów ze startem? Dzielicie cukier i najpierw część, później część? Do ilu blg w jakim czasie Wam przerabiają drożdże nastaw?
Pozdrawiam,
Wrobello.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5065
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Moskva Style
Duże Blg to dużo fuzla w przefermentowanym nastawie. Co chcesz osiągnąć takimi parametrami?Wrobello pisze:stężenie cukru - w granicach 31 blg - a to bardzo dużo
Re: Moskva Style
Ja na tych drożdzach - 21 litrów wody + 8 kg cukru + 1 paczka Moskwa Style - po 3 dobach od nastawienia schodzę o 0 BLG. W trakcie pracy mają przyjemny zapach. Jak dla mnie bardzo ciekawa pozycja.
Re: Moskva Style
Oszczędność prądu. Bo skoro mógłbym puścić na rurę raz, to po co dwa razy, ale skoro fuzli ma być dużo to faktycznie - nie warto.Citizen Kane pisze: Duże Blg to dużo fuzla w przefermentowanym nastawie. Co chcesz osiągnąć takimi parametrami?
@ Jurek i Arqss - dzięki za odpowiedzi, a swoją drogą dodawaliście przecier/sok pomidorowy do nastawu?
Pozdrawiam,
Wrobello
Ostatnio zmieniony 2013-02-28, 14:32 przez Wrobello, łącznie zmieniany 1 raz.
O proszę, czyli gitarka - w takim razie warto spróbować na takich proporcjach faktycznie A robił ktoś powiększone nastawy? Skoro drożdże szybko biorą się za robotę to pewnie i grzeją się trochę. Ja nastawiam w garażu zawsze, tam jest około 4-5 *C teraz. Ogrzewacie bekę?
Pozdrawiam i dziękuję,
Wrobello.
Pozdrawiam i dziękuję,
Wrobello.
Ja mam postawione swój mały nastaw 1 paczki w kuchni - zimą tam mam 18-20 stopni max bez ogrzewania pojemnika mam max 25 stopni w niej tak więc pod koniec fermentacji przykrywam już nawet kocem. Co do powiększonego nastawu to w takich warunkach jak chcesz robić powinien się udać - drożdże same by się grzały
No tak ale skąd tu 4-5 stopni temperaturę wziąć jak już na zewnątrz jest 10 stopni ?
Może w lodówce nastaw trzymać
Hehe
Nie no żarty żartem - ale pewnie a takiej temperaturze nie da rady do końca cukru przerobić na tych drożdżach .... Do specjalnych zadań - specjalne drożdże myślę bo 99 % osób nastawia w temperaturze pokojowej ...
Może w lodówce nastaw trzymać
Hehe
Nie no żarty żartem - ale pewnie a takiej temperaturze nie da rady do końca cukru przerobić na tych drożdżach .... Do specjalnych zadań - specjalne drożdże myślę bo 99 % osób nastawia w temperaturze pokojowej ...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości