SpiritFerm Moskva Style
SpiritFerm Moskva Style
Witam,
nie znalazłem tutaj tematu o drożdżach Moskva Style, które ostatnio mnie zainteresowały ze względu na ich moc i zdolność przerobienia 8kg cukru w 25litrach nastawu. Czyli robiąc tak jak zaleca producent otrzymujemy dość wysokie stężenie cukru - w granicach 31 blg - a to bardzo dużo. (8 kg cukru + 18 litrów wody = ~26 kg = ~25Litrów, ponieważ 1kg cukru = 0,88 Litra). Więc wychodzi 31 blg.
Jakie proporcje Wy używacie z tymi drożdżami? Nie macie problemów ze startem? Dzielicie cukier i najpierw część, później część? Do ilu blg w jakim czasie Wam przerabiają drożdże nastaw?
Pozdrawiam,
Wrobello.
nie znalazłem tutaj tematu o drożdżach Moskva Style, które ostatnio mnie zainteresowały ze względu na ich moc i zdolność przerobienia 8kg cukru w 25litrach nastawu. Czyli robiąc tak jak zaleca producent otrzymujemy dość wysokie stężenie cukru - w granicach 31 blg - a to bardzo dużo. (8 kg cukru + 18 litrów wody = ~26 kg = ~25Litrów, ponieważ 1kg cukru = 0,88 Litra). Więc wychodzi 31 blg.
Jakie proporcje Wy używacie z tymi drożdżami? Nie macie problemów ze startem? Dzielicie cukier i najpierw część, później część? Do ilu blg w jakim czasie Wam przerabiają drożdże nastaw?
Pozdrawiam,
Wrobello.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Kontaktowanie:
Re: Moskva Style
Duże Blg to dużo fuzla w przefermentowanym nastawie. Co chcesz osiągnąć takimi parametrami?Wrobello pisze:stężenie cukru - w granicach 31 blg - a to bardzo dużo
Ja na tych drożdzach - 21 litrów wody + 8 kg cukru + 1 paczka Moskwa Style - po 3 dobach od nastawienia schodzę o 0 BLG. W trakcie pracy mają przyjemny zapach. Jak dla mnie bardzo ciekawa pozycja.
Oszczędność prądu. Bo skoro mógłbym puścić na rurę raz, to po co dwa razy, ale skoro fuzli ma być dużo to faktycznie - nie warto.Citizen Kane pisze: Duże Blg to dużo fuzla w przefermentowanym nastawie. Co chcesz osiągnąć takimi parametrami?
@ Jurek i Arqss - dzięki za odpowiedzi, a swoją drogą dodawaliście przecier/sok pomidorowy do nastawu?
Pozdrawiam,
Wrobello
Ostatnio zmieniony 2013-02-28, 14:32 przez Wrobello, łącznie zmieniany 1 raz.
O proszę, czyli gitarka - w takim razie warto spróbować na takich proporcjach faktycznie A robił ktoś powiększone nastawy? Skoro drożdże szybko biorą się za robotę to pewnie i grzeją się trochę. Ja nastawiam w garażu zawsze, tam jest około 4-5 *C teraz. Ogrzewacie bekę?
Pozdrawiam i dziękuję,
Wrobello.
Pozdrawiam i dziękuję,
Wrobello.
Ja mam postawione swój mały nastaw 1 paczki w kuchni - zimą tam mam 18-20 stopni max bez ogrzewania pojemnika mam max 25 stopni w niej tak więc pod koniec fermentacji przykrywam już nawet kocem. Co do powiększonego nastawu to w takich warunkach jak chcesz robić powinien się udać - drożdże same by się grzały
No tak ale skąd tu 4-5 stopni temperaturę wziąć jak już na zewnątrz jest 10 stopni ?
Może w lodówce nastaw trzymać
Hehe
Nie no żarty żartem - ale pewnie a takiej temperaturze nie da rady do końca cukru przerobić na tych drożdżach .... Do specjalnych zadań - specjalne drożdże myślę bo 99 % osób nastawia w temperaturze pokojowej ...
Może w lodówce nastaw trzymać
Hehe
Nie no żarty żartem - ale pewnie a takiej temperaturze nie da rady do końca cukru przerobić na tych drożdżach .... Do specjalnych zadań - specjalne drożdże myślę bo 99 % osób nastawia w temperaturze pokojowej ...