Jak prowadzę swój proces...

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
zibijw23
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2017-06-18, 12:38

Re: Jak prowadzę swój proces...

Post autor: zibijw23 » 2019-02-15, 14:46

Koszt grzania z mocą 3,4 kW przez 3 h wynosi około 6 zł a litr spirytu wiemy ile. Puki leci dobre ale wolniej to warto poczekać.

Awatar użytkownika
cameleonn
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2019-02-16, 11:28
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak prowadzę swój proces...

Post autor: cameleonn » 2019-04-16, 14:00

Panowie,
Dzisiaj będzie mój 4 proces robienia surówki, czyli amator pełną gębą.
Nastaw na destraktozie 25kg, dopełnione do 100l, początkowe Blg 22, końcowe -1,5 (drożdże pracowały 3 tygodnie w ciężkich warunkach, ok. 10-12 stopni w beczce).
Kolumna całość 243cm (KEG 50l, bufor 2l, rura 60,3; zasyp spr. z KO + katalizator wydzielony w połowie kolumny)
Zgodnie z "instrukcją obsługi" zaprzyjaźnionego kolegi z forum proces wygląda następująco:
KEG początkowo zalany do 44 litrów.
1. Grzanie 2x2kW do pierwszego zalania kolumny ok. 1h 20min, wyłączenie grzałek, powtórzenie 2 krotne, łącznie 3 zalania
2. Włączenie jednej grzałki, stabilizacja 30-40min
3. Odbiór przedgonów z LM 12ml/min, pierwsze 200ml (na rozpuszczalnik) + 300ml (dolewka do kolejnego przefermentowanego nastawu)
4. Zaczynam odbiór z OLM, pierwsze 100ml (dolewka do kolejnego przefermentowanego nastawu), potem zaczynam odbiór serca 20-25ml na min.
5. Kończę odbiór gdy temp w buforze wyniesie 90 stopni lub na 10 półce podskoczy o 0,9 stopnia (termometry z dokładnością 0,01) Jeśli temp. w KEGU jest jeszcze poniżej 100 stopni to dalszy odbiór znowu idzie na dolewkę do kolejnego nastawu.
i teraz trzy pytania:
1. Takim sposobem otrzymuję 4,5 litra serca, czyli łącznie 9 litrów z beczki gdzie było 25kg destraktozy (cargill), czy to trochę nie za mało?
2. Czytając ten wątek od początku, zobaczyłem że przy odbiorze przedgonów temp. na wyjściu z chłodnicy powinna mieć 60-70 stopni a u mnie "producent" zalecił wylot wody przy odbiorze przedgonów 1,5 litra na minutę co daje temp. ok 25-30 stopni, zbyt chłodny refluks?
3. Jutro mam zamiar 4 damy po 4,5 litra wlać do KEGA, dopełnić wodą do 44 litrów i puścić drugi raz, ile przedgonów powinienem odebrać? Znowu 200ml + 300ml?
Będę wdzięczny za całą konstruktywną krytykę :drinks
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 670
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak prowadzę swój proces...

Post autor: Doody » 2019-04-16, 19:18

Jeżeli chodzi o wydajność to z 1kg cukru po całkowitym odfermentowaniu można "wycisnąć" z podwójnej rektyfikacji około 0,5l czystego spirytusu. Wydajność z glukozy jest odrobinę niższa i wynosi w okolicach 0,45l z 1 kg glukozy. Powiedzmy, że to bardzo dobre wyniki, czyli jak coś pójdzie trochę gorzej, to i tak powinniśmy otrzymać 0,45l spirytusu z 1kg cukru i powiedzmy 0,4l z 1 kg glukozy i to po dwóch gotowaniach.
Wynik 9l z 25kg i to po pierwszej destylacji jest dosyć mizerny. Myślę, że wynika on z niedofermentowania do końca nastawu.
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 0 gości