Witam serdecznie
Mam pytanko o dobry przepis na wykorzystanie anyżu gwiaździstego (nalewka anyżowa)? Kupiłem 0.5 kg anyżu gwiaździstego i jakoś to trzeba wykorzystać. Jeśli ktoś ma ochotę to mogę odsprzedać. Cena za 20 gram to 1.30 PLN plus koszty przesyłki wybrane przez zamawiającego.
Pozdrawiam
Marcin
Anyżówka
Kontuszówka
10g biedrzeńca
7g badianu
15g kolendry
0,5l spirytusu 96%
0,6l wody
150ml miodu
Rozgniecione nasiona zalać wodą i spirytusem na 2 m-ce (badian maceruję 1 miesiąc). Odcedzić, dodać miód. Odstawić na minimun 3 miesiące.
Likwor anyżowy
1 gwiazdka badianu
2 cm laski cynamonu
2,5 ml anyżu biedrzeńca
1 kardanom
1 goździk
5 ziaren kolendry
mały kawałek skórki cytrynowej
Rozgniecione składniki zalać 0,7 wódki. Macerować, płyn przedestylować. Dodać syrop cukrowy w zależności od preferencji.
10g biedrzeńca
7g badianu
15g kolendry
0,5l spirytusu 96%
0,6l wody
150ml miodu
Rozgniecione nasiona zalać wodą i spirytusem na 2 m-ce (badian maceruję 1 miesiąc). Odcedzić, dodać miód. Odstawić na minimun 3 miesiące.
Likwor anyżowy
1 gwiazdka badianu
2 cm laski cynamonu
2,5 ml anyżu biedrzeńca
1 kardanom
1 goździk
5 ziaren kolendry
mały kawałek skórki cytrynowej
Rozgniecione składniki zalać 0,7 wódki. Macerować, płyn przedestylować. Dodać syrop cukrowy w zależności od preferencji.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość