Anyżówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
nemo82
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2012-12-25, 03:57
Lokalizacja: Gdynia

Anyżówka

Post autor: nemo82 » 2013-03-17, 01:03

Witam serdecznie
Mam pytanko o dobry przepis na wykorzystanie anyżu gwiaździstego (nalewka anyżowa)? Kupiłem 0.5 kg anyżu gwiaździstego i jakoś to trzeba wykorzystać. Jeśli ktoś ma ochotę to mogę odsprzedać. Cena za 20 gram to 1.30 PLN plus koszty przesyłki wybrane przez zamawiającego.
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony 2013-03-17, 09:27 przez nemo82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2013-03-17, 13:22

Kontuszówka
10g biedrzeńca
7g badianu
15g kolendry
0,5l spirytusu 96%
0,6l wody
150ml miodu
Rozgniecione nasiona zalać wodą i spirytusem na 2 m-ce (badian maceruję 1 miesiąc). Odcedzić, dodać miód. Odstawić na minimun 3 miesiące.

Likwor anyżowy
1 gwiazdka badianu
2 cm laski cynamonu
2,5 ml anyżu biedrzeńca
1 kardanom
1 goździk
5 ziaren kolendry
mały kawałek skórki cytrynowej
Rozgniecione składniki zalać 0,7 wódki. Macerować, płyn przedestylować. Dodać syrop cukrowy w zależności od preferencji.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2006
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2013-03-17, 13:26

Uśmiechnij się do jarona , to mistrz, jeśli idzie o wykorzystanie anyżu pod wszelakimi postaciami.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość