Grappa
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5062
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Nastaw zrobiłem z wytłoków i pestek białych winogron (z których wcześniej robiłem wino ) odmian Aurora ,Jutrzenka i Hibernal . Wytłoki zalałem woda i dosypałem cukru . Destylacja dwukrotna na pot stills z niewielkim wypełnieniem - 2 zmywaki . Pirwszy odciag szybki prawie do zera , drugi wolno - 50 ml przedgonu odlałem , dobroć odbierałem do mocy 65% , pogony destylowałem szybko , zakończyłem odbierać przy 15% .
Otrzymany destylat mam zamiar rozcieńczyc miękką woda do 45% i leżakować . No i tu mam pytanie do bardziej doświadczonego koleżeństawa : - z czym , jak i ile leżakować ?
PS. Mam jeszcze dwa nastawy z wytłoków winogron czerwonych , proszę o sugestię i ew. rady odnośnie destylacji .
Otrzymany destylat mam zamiar rozcieńczyc miękką woda do 45% i leżakować . No i tu mam pytanie do bardziej doświadczonego koleżeństawa : - z czym , jak i ile leżakować ?
PS. Mam jeszcze dwa nastawy z wytłoków winogron czerwonych , proszę o sugestię i ew. rady odnośnie destylacji .
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5062
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5062
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Zrobiłem pierwsza grappę w swoim życiu. Co prawda nie była w wytłoków lecz z wina ale to ma niewielkie znaczenie. Wino dosłodzone glukozą bo wiadomo ze nasze winogrona nie maja w sobie zbyt wiele cukru. Pędziłem na zwykłym pot stillu, pierwsze 50 ml. odlałem, ciągnąłem do 55%. Grappa wyszła wyśmienita, z prawie niewyczuwalnym zapachem "bimbru" Delikatny zapach winogron. Piłem kilka rodzai grapp i ta jest w czołówce ale ja nie pije większych ilości niż "na język" wiec z ocena trzeba poczekać aż zostanie zdegustowana "do dna" przez jakiego specjalistę.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2010-10-17, 14:09
- moist von lipwi
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2009-08-11, 08:59
- Lokalizacja: Scyzorland
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2010-10-17, 14:09
Nie jest to przepis na Grappę ale ...... z dwojga złego.
We wrześniu byłem na przejściu granicznym ze Słowacją w Koniecznej i kupowałem tam włoskie wina gronowe w 5 litrowych gąsiorkach.
Taki gąsiorek kosztował 17,80zł (dodam że taki sam w Biedronce kosztuje coś około 35,99zł).
Pięć takich gąsiorków mieści się w kegu 30L czyli jeśli cena się nie zmieniła to koszt około 89zł.
Można by spróbować to przedestylować.
Miałem już styczność z czymś podobnym tylko że wina były w 5L kartonach z kranikami.
Nie wiem czy nie zaryzykuję stwierdzenia, że wyrób końcowy w smaku był lepszy niż oryginalne Grappy ze średniej półki.
To jednak tylko moja subiektywna ocena.
We wrześniu byłem na przejściu granicznym ze Słowacją w Koniecznej i kupowałem tam włoskie wina gronowe w 5 litrowych gąsiorkach.
Taki gąsiorek kosztował 17,80zł (dodam że taki sam w Biedronce kosztuje coś około 35,99zł).
Pięć takich gąsiorków mieści się w kegu 30L czyli jeśli cena się nie zmieniła to koszt około 89zł.
Można by spróbować to przedestylować.
Miałem już styczność z czymś podobnym tylko że wina były w 5L kartonach z kranikami.
Nie wiem czy nie zaryzykuję stwierdzenia, że wyrób końcowy w smaku był lepszy niż oryginalne Grappy ze średniej półki.
To jednak tylko moja subiektywna ocena.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
..
sorry -zapomniałem dodać że dostałem sporo winogron na wino i dostanę ich więcej, więc chciałbym zagospodarować wytłoki. Co do wina z biedronki . to kupiłem tam kiedyś "sangrię" i od tego czasu powiedziałem sobie - żadnego wina z biedronki.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość