Post
autor: DulfLingren » 2013-10-22, 20:10
Michwo1, do dobrej cukrówki są potrzebne dobre drożdże, polecam Vodka Star,
te niebieskie gdyż te z serii T produkują więcej kwasu octowego moim zdaniem.
Albo Coobra 48 Extreme. Im lepszy produkt podczas fermentacji powstanie to tym mniej
zabiegów należy poczynić aby powstał dobry produkt końcowy.
Można się zbliżyć do Grey Goose, już to opisywano na forum, kilkukrotna rektyfikacja,
w międzyczasie np soda plus nadmanganian potasu lub H2O2, filtracja na złożu węglowym.
Po fermentacji trzeba koniecznie wyklarować cukrówkę, zauważyłem, że mimo stosowania
płaszcza wodnego jest to zabieg niezbędny dla jakości - produktu końcowego.
Właśnie do tego celu będę próbować Fantoma i Coobrę, które ostatnio zakupiłem.
Na winiarz.pl można zakupić tańszy zol krzemionkowy oraz żelatynę - zamierzam je również przetestować.
Jeśli Ci się uda zbliżyć do Grey Goose to daj znać na forum;))
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez
DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."