Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
mirbek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2018-10-27, 20:48

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: mirbek » 2020-01-14, 20:23

Problem rozwiązany,miałeś racje, problem tkwił w złych ustawieniach fusebitów przy ustawieniach takich jak w "nowym " wątku nie chciało działać.Po ustawieniu :
efuse 05
hfuse DA
ifuse FF
odpaliło i wszystko śmiga aż miło

mirbek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2018-10-27, 20:48

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: mirbek » 2020-02-09, 20:30

Witam
Uruchomiłem termometr w pierwszej wersji na 328 wszystko ładnie działa, teraz przyszła kolej na elektrozawór i tu mam problem.
Cały czas na wyjściu z procesora na przełączniku S3 występuje napięcie 5 V i nie zmienia się bez względu jaką wartość ustawi się na PWM Out. Podłączyłem LED świeci ciągle. Czy tak ma być czy coś robię źle?

laurentp
100%
100%
Posty: 1212
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2020-02-09, 20:46

Powinno "mrygać" LEDem... jeśli wgrałeś dobrą wersję softu. Którą DOKŁADNIE wgrałeś?
Tą z nowego wątku z początku? Czy którąś inną? Którą?
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

mirbek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2018-10-27, 20:48

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: mirbek » 2020-02-09, 21:40

Wgrałem soft z nowego wątku właśnie z tego na początku

mirbek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2018-10-27, 20:48

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: mirbek » 2020-02-09, 21:45

Z 2017. 02.27 to jest chyba ostatnia wersja

laurentp
100%
100%
Posty: 1212
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2020-02-09, 22:03

mirbek pisze:
2020-02-09, 21:45
Z 2017. 02.27 to jest chyba ostatnia wersja
Jak użyłeś tej właśnie z nowego wątku to powinno działać...
Jest (mało prawdopodobne) możliwość, że uruchomiłeś PWM ale nacisnąłeś w jego trakcie przycisk (rozumiem, że go nie usunąłeś) i usmażyło pin.

Mam u siebie jeszcze płytkę w tej wersji, ale nie wiem, czy działa (bo nie wygląda ładnie). Ale w razie czego można ściągnąć kod z "żywego" procesora, który jakiś czas temu na 100% działał. (i sprawdzić na 100% czy to z wątku jest ok, ale nikt dotąd nie zgłaszał z tym problemów).
Ale to już nie dziś.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

mirbek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2018-10-27, 20:48

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: mirbek » 2020-02-12, 22:39

W końcu udało mi się znaleźć chwile czasu żeby wszystko posprawdzać ,na wyjściu z procesora cały czas jest masa bez względu czy ustawi się PWM out czy nie zmieniłem procesor i profilaktycznie wylutowałem S3 i jest to samo ,a fajnie by było gdyby wszystko działało tym bardziej że zawór już kupiony.
Będe zobowiązany za pomoc

laurentp
100%
100%
Posty: 1212
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2020-02-12, 23:15

A jak wyjmiesz procesor? Dalej masa czy "pływa"? (żeby wykluczyć przywarcie na samej płytce).
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

mirbek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2018-10-27, 20:48

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: mirbek » 2020-02-14, 19:36

Jak wyjmę to nie ma masy, typowo wychodzi z procesora.

laurentp
100%
100%
Posty: 1212
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2020-02-15, 19:09

OK, a właściwie NOK bo nie działa.
Załączam pliki flash i eeprom ściągnięte żywcem z (niedziałającego ale zawartość pamięci wygląda na dobrą, różni się od archiwum 2017-02-27) z mojego procesora który działał a przestał (płytka skorodowana, może to to).
termometr_prod.zip
flash i eeprom z mojego procesora, hex i bin
(21.61 KiB) Pobrany 5 razy
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

mirbek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2018-10-27, 20:48

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: mirbek » 2020-02-15, 19:52

Wielkie dzięki za pomoc jak tylko znajdę chwilę czasu spróbuję wgrać tą wersję i miejmy nadzieję że zadziała.
Dzisiaj próbowałem termometr w boju i powiem że fajnie się sprawdza, ale gdyby uruchomić elektrozawór i włączyć arc było by jeszcze lepiej. Testuje nową aparaturę i nowy termometr do niego.

laurentp
100%
100%
Posty: 1212
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2020-02-15, 21:03

W końcu to powstało na potrzeby praktyki... I napisane przez praktyka. A że leniwy jestem, to obrasta w funkcje.
Na nowe (czy to Mega328 czy Arduino Nano) wersje płytek soft jest jeszcze rozszerzony, np 2 EZ a nie 1 - sterowanie tym na głowicy oraz OLM). Ale tam EZ podłącza się przez konwerter I2C->LCD (z 8zł na Alle) lub można poczekać aż poprawię do końca "płytkę mocy" zaprojektowaną oryginalnie przez nemo82. (jeszcze 1 poprawka do wrysowania i opublikuję, chodzi o układ obsługujący czujnik zalania, sterowanie EZ działa, sprawdziłem w boju - dostałem gotową od nemo).
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

mirbek
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2018-10-27, 20:48

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: mirbek » 2020-02-15, 22:39

No to czekamy z niecierpliwością

laurentp
100%
100%
Posty: 1212
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2020-02-16, 01:43

Odezwał się do mnie nie widziany od miesięcy(!!) kol. nemo, jak będzie nadal miał czas i chęci jest szansa na szybkie poprawki PCB. :)
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: bielok i 5 gości