Rum - produkcja metodą dundrową
Rum - produkcja metodą dundrową
Na sąsiednim forum- Alkohole Domowe, kolega gr000by opisuje metodę produkcji rumu, gdzie nastaw robi się z wykorzystaniu gęstwy drożdżowej. A ja opiszę to po skrócie tutaj.
Robimy nastaw na rum, z melasy trzcinowej, lub cukru trzcinowego i melasy trzcinowej. Rozcienczamy nastaw do uzyskania 24BLG, wlewamy do fermentatora i dodajemy drożdże dedykowane do rumu (np. Cobra Rum yast), lub gorzelne. Po skończonej fermentacji destylujemy. W gorącym dundrze (wywar z destylacji) rozpuszczamy melasę, lub cukier i melasę. Po ostygnięciu dunder przelewamy do fermentatora z gęstwą drożdżową.
Po kilku nastawach, BLG dundru będzie wysokie i drożdże nie będą chciały pracować. Należy wtedy do następnego nastawu użyć, 50% dundru i 50% wody.
Robimy nastaw na rum, z melasy trzcinowej, lub cukru trzcinowego i melasy trzcinowej. Rozcienczamy nastaw do uzyskania 24BLG, wlewamy do fermentatora i dodajemy drożdże dedykowane do rumu (np. Cobra Rum yast), lub gorzelne. Po skończonej fermentacji destylujemy. W gorącym dundrze (wywar z destylacji) rozpuszczamy melasę, lub cukier i melasę. Po ostygnięciu dunder przelewamy do fermentatora z gęstwą drożdżową.
Po kilku nastawach, BLG dundru będzie wysokie i drożdże nie będą chciały pracować. Należy wtedy do następnego nastawu użyć, 50% dundru i 50% wody.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
-
- 101%
- Posty: 1270
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Z ostatniego niepracującego już nastawu zaczerpnąłem trochę płynu, rozcieńczyłem, dodałem cukru i... po dwóch dniach cisza
Teraz spróbuję zaczerpnąć gęstwy, bo nastaw ściągnąłem z beczki do klarowania.
Może padły od alkoholu? Co prawda nastaw ma +1Blg, ale to raczej z pozostałości melasy.
Teraz spróbuję zaczerpnąć gęstwy, bo nastaw ściągnąłem z beczki do klarowania.
Może padły od alkoholu? Co prawda nastaw ma +1Blg, ale to raczej z pozostałości melasy.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Miałem trzy nastawy melasy na dundrze, startowe Blg. wyszło 25 [użyty dunder miał 14 blg.]. Drożdże "distilla max", pracowało to niezbyt ochoczo, zatrzymały się na 17 Blg, 20 Blg. Przedestylowałem i pozostał mi dunder 25 Blg???, w smaku kwaśny, cierpki nie wyczuwam żadnej słodkości, dziwne to 25 Blg?
Do czego można go użyć, co z nim zrobić?
Same problemy z tą melasą ,
Niech to dunder świśnie!
Do czego można go użyć, co z nim zrobić?
Same problemy z tą melasą ,
Niech to dunder świśnie!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek
-
- 101%
- Posty: 1270
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Niezaprzeczalna zaleta tej melasy, to cena. Mój pierwszy nastaw ustawiłem na 24Blg. Odfermentował do 12; po destylacji dunder ma ok. 15. Nie będę robił kolejnego na całym dundrze - dodam z 10-20%. Reszta zasili trawnik i kwiatki.
Wydajność też słaba - z 45-47l mam 6l 40% surówki.
Jeszcze lekko fermentuje, bo dodałem w pewnym momencie drożdże do miodu.
Wydajność też słaba - z 45-47l mam 6l 40% surówki.
Jeszcze lekko fermentuje, bo dodałem w pewnym momencie drożdże do miodu.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Pierwszy nastaw na melasie z akcji Wawaldka zaszczepiłem matką z drożdży miodowych Zamojskich + G995 + Profesional Wodka Pure Yest. Z blg 31 zszedł do 16 po 9 dniach. Drugi na gęstwie z pierwszego nie ruszył. Dodałem piekarnicze z Biedronki i po 5 dniach blg z 24 spadło do 9 na czystej melasie z wodą. Później dodałem jeszcze 4 kg cukru. Destylowałem gdy blg ponownie spadł do 9. Mogłem jeszcze poczekać bo z rzadka bulgało ale potrzebowałem beczki. Przed destylacją do nastawu w kotle (43l) dolałem 10l dundru.
W sumie z 12,5 kg melasy i 4 kg cukru otrzymałem 6,2l 78% serca nie wymagającego drugiej destylacji.
W sumie z 12,5 kg melasy i 4 kg cukru otrzymałem 6,2l 78% serca nie wymagającego drugiej destylacji.
Z 7 litrów melasy (około 10kg) wychodzi mi zawsze około 3 litrów surówki 60%.
Robię to tak że 5 litrów rozpuszczam w dundrze (około 16 blg) i uzupełniam wodą do około 32 blg. Po paru dniach dodaje pozostałe 2 litry melasy. Na taki nastaw idzie około 80 gram kwasku, kopiasta łyżeczka DAP po 2 dniach tyle samo activitu. Do tej pory tylko jeden nastaw nie wystartował i nie udało mi się go uratować.
Robię to tak że 5 litrów rozpuszczam w dundrze (około 16 blg) i uzupełniam wodą do około 32 blg. Po paru dniach dodaje pozostałe 2 litry melasy. Na taki nastaw idzie około 80 gram kwasku, kopiasta łyżeczka DAP po 2 dniach tyle samo activitu. Do tej pory tylko jeden nastaw nie wystartował i nie udało mi się go uratować.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5065
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość