Drożdże Turbo Double Snake C24

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Drożdże Turbo Double Snake C24

Post autor: zor-ro1970 » 2014-05-11, 20:43

Witajcie. 2 dni temu zakupiłem u kolegi Plipek1 drożdże jak w temacie. Wsad 24 kg cukru, 90 litrów wody i jedna paczka drożdżaków. Mija 2 dni i na cukromierzu 0 Blg!!! Wow nie spotkałem jeszcze tak szybkich drożdzaków. POlecaaaaaaaam

[ Dodano: 2014-05-12, 15:42 ]
Dziś 3 ci dzień pracy , na cukromierzu zabrakło skali wiec ok -3, -4 Blg. Nastaw pracuje delikatnie jakby miał zakończyć swoją pracę, pewnie jutro odpowietrze i klararowanie.

Awatar użytkownika
PtasioR
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-09, 11:52
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: PtasioR » 2014-06-23, 08:34

Ja nastawiłem wczoraj w beczce 120 litrów. Cukru dałem 30 kilogramów i wszystkiego jest około 100l. Dałem jedną paczkę drożdży w temacie wymienionych. Dzisiaj rana ładnie pracują. Jak będę miał później czas to sprawdzę BLG. Pozdrawiam. W zamiarze mam dosypanie jeszcze 5 kilogramów cukru i dolaniu około 10-15l wody jak drożdżaki przerobią trochę cukru. Uda się zrobić na jednej paczce czy od razu dosypać jeszcze jedną?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez PtasioR, łącznie zmieniany 1 raz.

dedul
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2013-07-21, 20:39

Post autor: dedul » 2014-06-23, 15:00

Mam pod ręką drożdże Double Snake C, jak myślą koledzy ile kg cukru drożdże dadzą radę przerobić?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dedul, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5062
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-06-23, 15:32

A co mówi producent?

dedul
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2013-07-21, 20:39

Post autor: dedul » 2014-06-23, 17:34

6 :) zazwyczaj tak daję 7, tylko mnie ciekawi czy dadzą sobie radę z 10 lub więcej kg cukru :)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5062
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-06-23, 19:56

Praktyka wskazuje, że inne drożdże przerabiają zazwyczaj bez problemu dwukrotnie więcej surowca, niż pisze w instrukcji producent. Wiąże się oczywiście ze zwiększeniem czasu fermentacji. Stawiam więc, że w Twoim przypadku będzie bardzo podobnie.

Zarkan
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2013-11-11, 21:27

Post autor: Zarkan » 2014-06-23, 20:04

Patrząc po tym co piszą koledzy powyżej, te drożdze wyjątkowo dają rade większej ilości niż normalnie przewidywana. Przyda się jednak opis kolegi @Ptasiora po skończonej pracy drożdży.

Awatar użytkownika
PtasioR
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-09, 11:52
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: PtasioR » 2014-06-23, 20:57

Co do fermentacji to powoli ruszały. Po koło 2 godzinach pojedyncze bombelki. Rano już pracowały ale spokojnie. Po dwukrotnym mieszaniu w ciągu dnia wieczorem pracują az miło. Wrzuciłem przyrząd pomiarowy i wieczorem pokazało na skali "potential alkohol" czy jakoś tak 16. Pozdrawiam
Jutro napisze co się dzieje dalej.

[ Dodano: 2014-06-24, 20:55 ]
Kolejna doba minęła i na wskaźniku jest cyfra 12. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PtasioR
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-09, 11:52
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: PtasioR » 2014-07-15, 09:47

Przerobienie całości zajęło 3 tygodnie wiec trochę długo ale mi się nie spieszyło :).
Teraz wujek poczynił taki sam wybryk ale dał 2 paczki ma zapisywać codziennie co i jak :). pozdrawiam

Zarkan
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2013-11-11, 21:27

Post autor: Zarkan » 2014-07-17, 18:18

Witam.

Może Ja napiszę swoje wrażenia z użycia drożdzy, jako że wykorzystałem ciepłe dni na początku miesiąca.

Jako że postanowiłem zakupić beczkę, to postanowiłem i również sprawdzić jak te drożdże poradzą sobie z około 5 krotnie powiększonym nastawem a że chciałem być oszczędny to użyłem pojedynczej paczki drożdży.

Producent przewiduje pojedyncza paczkę na 6 kg cukru uzupełnione 21 litrami wody, co obiecuje ich przerób w ciągu 24h na 16%. Bardzo szybko jednak zwróciło moją uwagę stosunkowo wysoka masa samej paczki która wynosi 175gr, mając nadzieje, że większość stanowi pożywkę.

A więc do rzeczy nastaw początkowy 30kg cukru uzupełnione do ok 100 litrów nastawu całkowitego w celu zostawienia objętości na piane.
Temperatura startu 27 stopni.

Dzień 0 godzina 19:00 : Wsypanie drożdży i porządne wymieszanie

Dzień 0 godzina ok 22:00 (Nie pamiętam dokładnie która) : W nastawie pojawił się mocny zapach drożdżowy wraz z wysoką pianą

Dzień 1 godzina ok 11:00 : Jako że w nocy zapowiadali spadek do 5 stopni z niepokojem zajrzałem do nastawu, jednakże wbrew moim obawą nastaw pracował niezwykle intensywnie, ale bez nadmiernej piany.

Dzień 3 godzina ok 16:00 : Po kilku dniach wstępne test pokazały 7 blg. Jednakże test był ciut zafałszowany ze względu na zbyt intensywną prace, co nie pozwoliło na odgazowanie całkowicie próbki.

Dzień 5 godzina ok 10 : Nastaw praktycznie kończy pracę. Cukromierz wskazuje poniżej 0, jednakże nastaw wciąż pracuje.

Dzień 6 godzina ok 11 : Ciszaaaa. Nastaw zakończył prace i zaczyna klarować się. Trafi na rurkę w przyszłym tygodniu.

Jak widać, pomimo dość niekomfortowych warunków drożdże ukończyły pracę w niecały 6 dni, pomimo spadków w nocy do dość niskich temperatur. Same drożdże w czasie pracy nie podgrzewały się, pomimo małej izolacji termicznej, ale takiej która nieszczególnie pomagała. Mam nadzieję, że ten mały test tych drożdży przyda się komuś, a zwłaszcza tym, którym nie chcą sypać kilku paczek a chcą przerobić duże ilości cukru.

Efekty opisze w późniejszych godzinach bo właśnie kończę siedzę przy tym :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości