Prosto, szybko z kukurydzy?
Prosto, szybko z kukurydzy?
Witam Panów
Słyszałem o prostym sposobie robienia bimbru z np kukurydzianej mąki. Nie zaciera się tego enzymami, tylko dodaje wody, mąki (kaszy) kukurydzianej cukru, drożdży , fermentuje ok tygodnia i następnie normalnie przepędza się 1-2 razy na zwykłej maszynie.
Wiadomo, ze moc spirtu daje dodany cukier, a kukurydza jest tylko dodatkiem smakowym.
Czy ktoś z kolegów może coś więcej na temat tego sposobu napisać?
pozdrawiam
Słyszałem o prostym sposobie robienia bimbru z np kukurydzianej mąki. Nie zaciera się tego enzymami, tylko dodaje wody, mąki (kaszy) kukurydzianej cukru, drożdży , fermentuje ok tygodnia i następnie normalnie przepędza się 1-2 razy na zwykłej maszynie.
Wiadomo, ze moc spirtu daje dodany cukier, a kukurydza jest tylko dodatkiem smakowym.
Czy ktoś z kolegów może coś więcej na temat tego sposobu napisać?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kacper, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
T`aaa ale tam się 3 razy zaciera, sporo pracy, a może coś prostszego.zor-ro1970 pisze:Kwaśny zacier Wujka Jesiego kłania się
W programie "Bimbrownicy" goście raz nastawiają i 1 raz destylują, właśnie kruszoną kukurydzę + cukier i drożdże i później z lubością trąbią ze słoików mrużąc ze szczęścia oczęta....
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Nie ma nic bez pracy, na łatwiznę jak lecisz to ku wódke ze sklepu, bez kłopotu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś robiłem. Śruta kukurydziana plus woda plus cukier. Destylowane dwa razy na krótkiej rurze z wypełnieniem za pierwszym razem miedzianym, za drugim stalowym. Nie powaliło mnie na kolana. Coś a la bimber o posmaku kukurydzy. Dopiero po dodaniu sporej ilości śliwek suszonych i odstaniu 3 miesiące było fajne w piciu.
Pzdr.
Pzdr.
OLO 69
Kolego ja prosiłem o sensowne rady na nurtujący mnie temat, takim wpisem nie pogłębiłeś mojej wiedzy, ani nie pomogłeś rozwiązać problemu. Wódki sklepowej nie pijam od dawna, bo jest ohydna.zor-ro1970 pisze:Nie ma nic bez pracy, na łatwiznę jak lecisz to ku wódke ze sklepu, bez kłopotu.
Pytam, bo jest taki sposób w USA ludki to robią, chleją i mordeczki im się cieszą
[ Dodano: 2014-05-17, 15:56 ]
oOO właśnie o coś takiego pytałem.OLO 69 pisze:Kiedyś robiłem. Śruta kukurydziana plus woda plus cukier. y. Dopiero po dodaniu sporej ilości śliwek suszonych i odstaniu 3 miesiące było fajne w piciu.
Pzdr.
Olo 69jakieś konkretne proporcje? Jakie drożdżaki?
Czy po odstaniu mogło to służyć jako zaprawka smakowa do czystych rektyfikatów?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.
36 litrów wody, 10 kg cukru i 3-4 kg śruty kukurydzianej. Drożdży nie pamiętam, ale mogły to być trzy kostki drożdży babuni. Po fermentacji cedzenie przez worek do zacierów i destylacja.
Została mi jedna flaszka doprawiona jedynie dębem plus minimalną ilością swojego karmelu.
Nawet niezłe to jest
Pzdr.
Została mi jedna flaszka doprawiona jedynie dębem plus minimalną ilością swojego karmelu.
Nawet niezłe to jest
Pzdr.
OLO 69
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Olo 69 to jest pijalne z drożdży babuni? Ratyfikator czy post stil? Kacper mając tyle postów myślałem, że masz wiedzę w tym temacie. Zrób jak pisał OLo, ale drożdżaki do whisky lub zwykłe gorzelnicze, babunia do ciasta drożdżowego. A tak na marginesie jak chcesz cosik fajnego to zużyty słód jęczmienny dodaj do cukrówki, poezja smaku.
Ostatnio zmieniony 2014-05-17, 21:24 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję Panowie będę próbował
ppozdrawim
[ Dodano: 2014-05-17, 21:13 ]
ppozdrawim
[ Dodano: 2014-05-17, 21:13 ]
OOO to moze być ciekawe, później kolumna, czy post stil?zor-ro1970 pisze:jak chcesz cosik fajnego to żuzyty słód jheczmienny dodaj do cukrówki , poezja smaku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 50%
- Posty: 141
- Rejestracja: 2010-01-15, 12:08
Jasne, ale czy wypełnienie kolumny nie wyczyści smaczków i czy nie uzyskasz czystego spirtu?zor-ro1970 pisze:Kolumna ma sie rozumieć@Wysładzam słód, odcedzam otręby i do cukrówki
Ostatnio zmieniony 2014-05-17, 23:54 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.
itd. OLO Ty wiesz, że ja wiem, że na Babuni można zrobić super hiper mega forte odpałowy alkohol, ale co ja maluczki się będę odzywał młodzież ma teraz wypasione kolumny, czyli bufory i obniżone odbiory, tylko ja niedoświadczony biedak nie wiem jak zrobić dobry alkohol. Kiedyś ja byłem dziwakiem, jak ten czas zap....OLO 69 pisze:Spróbuj kiedyś na babuniowych. można na nich zrobić dobry bimberek jak i super wódkę czystą.zor-ro1970 pisze:babunia do ciasta drożdżowego.
Bimberek nic nie czuć drożdżami. Tylko trzeba umieć robić
Pzdr.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość