Zacier zbożowy- wydajność?
Zacier zbożowy- wydajność?
Panowie mam problem, mianowicie;
1- ile procent można uzyskać na zacierze zbożowym?
2- jak to wyliczyć np 20% słodu pilzneńskiego i 80% pszenicy ile jak to skomponować aby uzyskać max %?
3- jak wyliczyć ogółem wydajność zestawianych zbóż?
1- ile procent można uzyskać na zacierze zbożowym?
2- jak to wyliczyć np 20% słodu pilzneńskiego i 80% pszenicy ile jak to skomponować aby uzyskać max %?
3- jak wyliczyć ogółem wydajność zestawianych zbóż?
A po co Ci max. procent w zacierze zbożowym? Zacieraj 1 kg zboża na 3 litry wody i nie martw się jaki procent uzyskasz. Blg będziesz miał w granicach 18-20.
Próbowałem zacierać 1:2,5 ale nie zauważyłem znacznego zwiększenia uzysku a drożdże się bardziej z zacierem męczyły, niedofermentowały do końca.
U mnie średnia wydajność to 3-3,5 litra spirytu 96% z 12 kg mąki.
Pzdr.
Próbowałem zacierać 1:2,5 ale nie zauważyłem znacznego zwiększenia uzysku a drożdże się bardziej z zacierem męczyły, niedofermentowały do końca.
U mnie średnia wydajność to 3-3,5 litra spirytu 96% z 12 kg mąki.
Pzdr.
OLO 69
Destyluję gęste, choć mi wychodzi raczej rzadki zacier. Dlatego, że nie zakwaszam oraz dodaję enzym redukujący lepkość zacieru. Antypianę dodaję tylko raz, zaraz przed zadaniem drożdży. Taki zacier podczas destylacji się nie pieni. Ważne, aby poczekać do końca pracy i dopiero jak się uspokoi destylować.
Pzdr.
Pzdr.
OLO 69
To nie zacieranie piw, nie ma potrzeby wysładzania w celu uzyskania konkretnego składu brzeczki.yoyo pisze:Panowie, a jak to jest z wysładzaniem[...]
Do destylacji fermentujemy najczęściej "jak leci" po zacieraniu, ewentualne różnice pojawiają się w filtrowaniu (lub jego braku), w zależności od możliwości destylacyjnych (grzewczych).
pzdr
-
- 101%
- Posty: 1270
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Czas rozgrzewania wydłuży się o czas potrzebny do rozgrzania garnka z solanką - u mnie było to ok. 1/3 czasu na rozgrzanie samego kega z wsadem. Ale następne destylacje robiłem "na gorąco" tzn. wymieniałem wsad w kegu nie pozwalając aby solanka wychłodziła się. Trochę to niebezpieczne, ale żyję
A tak wygląda mój sprzęt: http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5642
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5643
Przestrzeń między kegiem a garnkiem uszczelniałem ostatnio grubym (26mm) wężem silikonowym złożonym jak dętka rowerowa.
A tak wygląda mój sprzęt: http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5642
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5643
Przestrzeń między kegiem a garnkiem uszczelniałem ostatnio grubym (26mm) wężem silikonowym złożonym jak dętka rowerowa.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- 101%
- Posty: 1270
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
O ile dobrze pamiętam, to niektórzy koledzy gotują pięćdziesiątki w emaliowanym kociołku. A i w gotowych sprzętach płaszcz nie obejmuje całej wysokości kega. Powinien dać radę
Przy solance i elektryce trzeba zakupić grzałkę ze stali odpornej na chlorki - bo po sezonie skończy się tak: download/file.php?id=6802
Stal bodajże 316.
Teraz korzystam z kotła http://destylacja.com/pl/p/KOCIOL-PAROW ... x2000W/239 a ten zestaw czeka na swój czas
Przy solance i elektryce trzeba zakupić grzałkę ze stali odpornej na chlorki - bo po sezonie skończy się tak: download/file.php?id=6802
Stal bodajże 316.
Teraz korzystam z kotła http://destylacja.com/pl/p/KOCIOL-PAROW ... x2000W/239 a ten zestaw czeka na swój czas
Ostatnio zmieniony 2015-03-20, 22:47 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości