Jak w temacie, czyli co wynika z Waszych ewentualnych doświadczeń ?
Szukałem trochę na forum, ale nie za bardzo udało mi się znaleźć - jeśli w jakimś temacie było to poruszane, proszę o namiar.
Do rzeczy, czy jeśli kolumna ma na przykład 1 m, a refluks jest na wysokości 0,7m sensowne jest wypełnienie druciakami przestrzeni również nad rurką refluksu ? Chodzi mi o konstrukcję z klasyczną chłodnicą spiralną, która zabiera trochę wysokości kolumny, ale może przy innych, podobnych rozwiązaniach też ktoś zauważył jakieś pozytywne (lub negatywne) zależności.
Wydaje mi się że wpłynie to dodatnio (a raczej na pewno nie zaszkodzi), ponieważ tam też będzie następować na wypełnieniu w jakimś stopniu deflegmacja, skraplanie wyżej wrzących frakcji i będą one wracać w dół. W tej części kolumny, nad refluksem – sądzę – niewskazane może być z powyższego powodu stosowanie izolacji termicznej.
To oczywiście tylko moje dywagacje, najbardziej chodzi mi o informacje wynikające z praktyki, nie wiem co byłoby korzystniejsze dla mocy i jakości destylatu w takiej konstrukcji.
Taką szklaną maszynę zaplanowałem, mimo paru wad ma też zalety i kilka elementów jest już gotowych lub zamówionych.
Oczywiście wszelkie rozważania teoretyczne też są bardzo mile widziane