-
Artur
- 0%

- Posty: 2
- Rejestracja: 2007-02-08, 14:04
Post
autor: Artur » 2007-02-15, 11:58
Witam wszystkich "Pędziwiatrów"
Zaczynam działać z kukurydzą - ma najwięcej skrobi i co ważne nie rośnie zacier przy fermentacji ( nie ma ryzyka, że wykipi)
Jak na razie zatarłem z enzymkami i hmmm nieźle wyszło 6 kg. + 18 litrów = 21 Blg.
Puściłem drożdżyki i "idzie" jak burza i o dziwo nie rośnie.
-
Misza
- 101%

- Posty: 156
- Rejestracja: 2006-01-10, 18:10
Post
autor: Misza » 2007-02-15, 12:28
Z kukurydzą mam same pozytywne doświadczenia.
No i ten słodkawy posmak w gotowym destylacie...

-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-02-15, 13:03
Misza pisze:......No i ten słodkawy posmak w gotowym destylacie...

...zaleta, albo wada. Do nalewek jest OK, a do picia jako czysta - trochę nietypowa.
Jako czysta do picia, moim zdaniem, lepiej się jednak sprawdza żytnia albo pszeniczna.
pzdr
-
Misza
- 101%

- Posty: 156
- Rejestracja: 2006-01-10, 18:10
Post
autor: Misza » 2007-02-15, 16:59
a_priv pisze:
...zaleta, albo wada. Do nalewek jest OK, a do picia jako czysta - trochę nietypowa.
Jako czysta do picia, moim zdaniem, lepiej się jednak sprawdza żytnia albo pszeniczna.
pzdr
Piłeś czy gdybasz? Bo mi (i nie tylko) pasuje.
-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-02-16, 13:55
Misza pisze:a_priv pisze:
.......Piłeś czy gdybasz? Bo mi (i nie tylko) pasuje.
Nie tylko piłem, ale wcześniej zrobiłem (po co bym robił, gdybym nie pił?

). Początkowo nastawiałem się na coś w rodzaju Bourbona (zamierzałem poddać go leżakowaniu z wiórkami), ale życie pokrzyżowało te plany i wtedy piłem (jako czystą wódkę). Wolę żytnią, później pszeniczną, a kukurydzianą ustawiłbym na 3 miejscu.
Oczywiście w stosunku do cukrówek wszystkie 3 są bezkonkurencyjne.
pzdr
-
RomKo
- 30%

- Posty: 49
- Rejestracja: 2006-02-12, 19:14
Post
autor: RomKo » 2007-02-25, 17:00
Właśnie jestem w trakcie fermentacji na 60 kg kukurydzy słodkiej, i trzeba przyznać że ma taki specyficzny zapach. Mnie to nie przeszkadza, bo wiem że po dłuższym leżakowaniu wszysko się unormuje i będzie świetne w smaku.
-
winiarek5
- 101%

- Posty: 1814
- Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post
autor: winiarek5 » 2007-02-25, 22:35
Przypomniało mi się, że jakiś czas temu dostałem ofertę od firmy handlującej kukurydzą (skup, sprzedaż). Skupują kukurydzę, sprzedają materiał siewny itp.
W ofercie mają ziarno kukurydzy o dużej wydajności dla gorzelni.
Śmialiśmy się z sąsiadem w jaki sposób mnie wytypowali do wysłania oferty. Muszę poszukać w korespondencji z reklamami, nie zaszkodzi z nimi pogadać, przecież nie ugryzą.
Winiarek
-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-02-26, 13:49
Czy ktoś może wie z jakiej kukurydzy jest robiona mąka dostępna w sprzedaży?
Załączam zdjęcie.
pzdr
-
RomKo
- 30%

- Posty: 49
- Rejestracja: 2006-02-12, 19:14
Post
autor: RomKo » 2007-02-26, 18:14
Mała informacja dla tych co chcą robić zacier z kukurydzy, jest to również ciekawostka. Kukurydza podczas zacierania oddaje z siebie olej, rano w beczce miałem plamę oleju jak po pękniętym tankowcu. Niestety nie byłem przygotowany bo nie miałem z sobą aparatu, inaczej dołączył bym dowód rzeczowy.
-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-02-26, 20:37
@RomKo
Ten olej jest szczególnie widoczny w wygotowanym zacierze (zwłaszcza jeśli się gotuje z gęstym - jak leci w płaszczu olejowym).
Taki olej jest charakterystyczny dla wszystkich zacierów zbożowych, tylko w różnych ilościach w zależności od rodzaju zboża.
pzdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości