Kolumna półkowa

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
kwik44
100%
100%
Posty: 1042
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Kolumna półkowa

Post autor: kwik44 » 2019-12-04, 11:26

Ja dodałbym, że 4 półki to trochę za dużo, ująłbym na pewno jedną. I druga sprawa to odpęd. Te 2 % zostające w kotle zawiera z 30-50% dodatkowych aromatów. Ja robię odpęd literalnie do 0, a następnie destyluję na półkowej. Do 93/94 stopni w kotle drugiej destylacji leci wszystko jak na aparacie prostym. Dopiero jak osiągnę 94 stopnie odkręcam wodę na CMie i zbijam temperaturę refluksem. W ten sposób łączę "łatwość" operowania półkową z destylacją prostą.

arcii111
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Kolumna półkowa

Post autor: arcii111 » 2019-12-04, 13:30

Odpędzam gęste do 100 w zbiorniku rura 20cm z miedzią bez refluxu, półkowa na drugie gotowanie.

kwik44
100%
100%
Posty: 1042
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Kolumna półkowa

Post autor: kwik44 » 2019-12-04, 21:01

To mniej półek i tak jak pisał Szlumf.

arcii111
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Kolumna półkowa

Post autor: arcii111 » 2019-12-04, 21:37

Ok a podpowiedz pszenica tak do picia bez leżakowania ile dać półek kolumna 100 wewnątrz, sita trochę ponad 8% pracuje na głowicy NS ale mam też chłodnicę par przed głowicą na razie nieużywana. W jaki % celować.

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 765
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Kolumna półkowa

Post autor: Doody » 2019-12-05, 00:16

Taki spirytus zbożowy do szybkiego użytku to właśnie odbiór na poziomie 90-92%. Potem rozcieńczam do okolo 42% i po 2 tygodniach z dodatkiem niewielkiej ilosci dębu, powstaje fajna zbożowa wódka.
Pozdrawiam
Darek

arcii111
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Kolumna półkowa

Post autor: arcii111 » 2019-12-05, 00:26

Dzięki czyli 4 półki i wio :oki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: degu i 0 gości