Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Awatar użytkownika
maleństwo
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2015-10-29, 15:45
Lokalizacja: SH

Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: maleństwo » 2019-04-05, 12:18

Witam
Dotychczas bardzo dużo się dowiedziałem od Was, więc mam pytanie i chciałbym się dowiedzieć gdzie są słabe punkty mojego toku myślenia lub w ogóle wyszedłem poza rozsądek 😊
Męczy mnie przelewanie z beczek (60 litrów) i przelewanie do wiaderek (25 litrów) do klarowania, i podnoszenie wiaderek. Chciałem sobie ulżyć i zrobić duży nastaw oraz ewentualnie obok postawić duży zbiornik do klarowania, lub klarować w tym samym zbiorniku. Świadomy jestem tego że zbiornik powinien być o ok. 20 % większy niż nastaw.

1 sprawa - Nastaw cukrowy
Dotychczas do beczki 50 litrów wsypywałem 14 kg cukru i wrzucałem 2 opakowania Drożdży Alcotec VODKA STAR i zalewałem do ok. 50 litrów (z pomieszanym cukrem).
I teraz pytanie – czy do beczki 400 litrów mam sobie przemnożyć moje proporcje?
8 x 14 kg cukru + 8 x 2 Paczki drożdży czyli 112 kg cukru + 16 paczek drożdży i dolanie wody do poziomu 400 litrów
112 000 g cukru w 4 000 g roztworu daje ok. 28 Blg startowe.
Czy nastaw będzie działał tak jak moje dotychczasowe nastawy po 50 litrów?

2 sprawa - Klarowanie
Ponieważ fermentacja będzie się odbywać w zbiorniku cylindrycznym ze stożkowym dnem, to po jej zakończeniu chciałbym spuścić dolnym zaworem obumarłe drożdże i pozostawić nastaw do klarowania.
I tu moje pytanie – czy ktoś ma może stożkowe dno w zbiorniku i czy jego otwarcie spowoduje opróżnienie zbiornika najpierw z drożdży?
Czy gdybym chciał klarować taki nastaw np. turbo klarem to wyjdzie to tak samo jak w wiadrach?

Dziękuję za Waszą informację zwrotną.

Awatar użytkownika
NeRWuS
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: NeRWuS » 2019-04-05, 13:10

Po pierwsze to wg mnie jest trochę różnica w zachowaniu się nastawu 50l a 400l
Są drożdże (megapaki) na 100l i chyba więcej niż dwie takie paczki nie odważyłbym się wstawiać na raz

Co do klarowania to analogia - są środki na 100l. Co do wypuszczania przez zawór to myślę że może się nie udać z racji na to że drożdże tworzą dość zwarte "błoto" to nie wszystko może zlecieć.
Biorę analogie z tworzenia przeze mnie czegoś między cydrem a winem musującym i poprzez degorżowanie butelek - albo pół butelki mi uciekło by dobrze wypłukać drożdże albo zostawał osad na ściankach
Z drugiej strony to zbiornik że stożkowym dnem ułatwia spuszczanie cieczy wężykiem - zostawiając kilka centymetrów nad osadem w stożkowym dnie niż w "płaskim to" stracimy mniej cieczy :) ale zyskujemy więcej roboty niż otwarcie zaworu

Moje rozważania są praktyczne jeśli pominę to że prowadzone były w całkiem innej skali :)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1229
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: drgranatt » 2019-04-05, 13:12

Ad.1 - do nastawu 400 l musisz zaopatrzyć się w drożdże, które przeznaczone są do tak dużych nastawów, które to nie wytwarzają w trakcie fermentacji dużych ilości ciepła szczególnie w okresie letnim.
Ad.2 - żeby spuścić ze zbiornika taką gęstwę z obumarłych drożdży to stożek musiałby być rzeczywiście ostry, całość tej gęstwy znajdować się w stożku a zawór spustowy na dole stożka, inaczej nie da rady.

antua12
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2013-12-01, 16:44

Re: nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: antua12 » 2019-04-05, 15:35

Ilość cukru 110-120 kg do tego 3 opakowania drożdży ALCOTEC Mega Pack na 100 L -uzupełnić do 400l temperatura zadania drożdży poniżej 25 stopni i do dzieła. Alcoteci są drożdżami dość odpornymi na temperaturę nawet 35 stopnie ich nie zabija.

Awatar użytkownika
NeRWuS
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: NeRWuS » 2019-04-05, 22:11

Albo wedle instrukcji czyli 4x25=100kg cukru i 4 paczki drożdży
Uzupełnić wodą do 400 litrów (najpierw cukier i drożdże - chodzi o to by całość miała 400l a nie 400l wody i potem cukier)
I można działać :) tylko należy przemyśleć co z klarowaniem - ja dalej stoję przy swoim że bezpieczniej wężykiem spuścić, bo raczej osad przylgnie i zostanie na ściankach
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Awatar użytkownika
maleństwo
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2015-10-29, 15:45
Lokalizacja: SH

Re: Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: maleństwo » 2019-04-17, 22:45

Dziękuję za sugestie. Za ok 2 msc zdam relację.

terni
90%
90%
Posty: 665
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nastaw 400 litrów - moje pytania i przemyślenia

Post autor: terni » 2019-04-18, 08:44

Po sklarowaniu należy lewarem zlać wszystko znad osadu. Samego osadu nie da się oddzielić bo na dnie jest tak silnie przyklejony że co najwyżej trochę blisko spustu go zejdzie i prawie wszystek zostanie w beczce. Ja na taką beczkę daję 80 kg cukru, 290 l wody i 4 paczki drożdży.
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość