Drożdże KOJI

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 719
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Drożdże KOJI

Post autor: radius » 2019-07-22, 07:17

Szanowni koledzy.
Testowałem ostatnio chińskie drożdże KOJI do zacierania skrobi na zimno. Na sąsiednim forum opisałem cały proces - https://alkohole-domowe.com/forum/topic19055.html
Drożdże - rewelacja :oki "Zatarłem" na zimno 6 kg mąki pszennej i uzyskałem ok. 2,4 litra spirytusu. Bez pieprzenia się z grzaniem, utrzymywaniem odpowiedniej temperatury, bez używania słodu czy dodatkowych enzymów. Poczytajcie i ... próbujcie :cheers
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5992
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Drożdże KOJI

Post autor: magas » 2019-07-22, 17:15

Radius gdyby to napisał ktoś kogo nie znam, to bym napisał to co ci napisałem gdy cię nie znałem :lol: , do dziś pamiętam, jak robiłeś testy Plipka sprężynek i chyba na 20cm miałeś 96%, a ja niewierny Tomasz pisałem, że to bajki, tylko pewnie innych słów użyłem :oops: , bo wtedy byłem nie magas, a magas37, dziś ci oczywiście wierzę, tylko czemu ja nie wiem co w skład wchodzi tych drożdży, że takie niemożliwe zmienia w możliwe.

Awatar użytkownika
ernoliko
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2009-05-18, 00:18

Re: Drożdże KOJI

Post autor: ernoliko » 2019-07-22, 20:01

Te grzybki mam od roku, też zamówiłem na Ali. Pare razy zrobiłem na nich wino z ryżu, a także dodaje je z innymi drożdżami do zacieru robionego w tradycyjny sposób, licząc na to że dojedzą resztki skrobi.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.

Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Drożdże KOJI

Post autor: Benek » 2019-07-22, 20:27

radius pisze:
2019-07-22, 07:17
Na sąsiednim forum opisałem cały proces
Czy CTRL C - > V jest aż tak pracochłonne. W końcu jesteś użytkownikiem tego forum.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 719
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Drożdże KOJI

Post autor: radius » 2019-07-22, 21:10

@Benek, mówisz, masz :D
Zrobiłem swój pierwszy "zacier" na zimno na grzybkach KOJI :oki
Po obejrzeniu kilkunastu filmików, ruskich braci w destylacyjnym hobby, postanowiłem użyć mąki pszennej.
Kupiłem 6 kilogramów mąki typu 450. Następnie podgrzałem 21 litrów wody do temperatury ok. 40°C, przelałem do fermentora i wsypałem mąkę jednocześnie mieszając za pomocą mieszadełka do farb. Odmierzyłem 50 gramów drożdży KOJI i gdy rozbełtana mąka z wodą osiągnęła temperaturę ok. 32°C, wsypałem do "zacieru" grzybki :)
Wszystko delikatnie zamieszałem i zamknąłem pokrywą z rurką fermentacyjną, czekając na efekty.
No i teraz najlepsze. Grzybki wsypałem o godz. 22.00 a następnego dnia o 6.00, "zacier" pracował już w najlepsze :brawo
I tak sobie pracuje już 3 dni :) Czekam więc spokojnie na koniec fermentacji i szykuję aparat do destylacji.
Najbardziej ciekawi mnie wydajność alkoholowa tego "zacieru". Następna na tapecie będzie mąka żytnia a później być może skrobia ziemniaczana 8-)
C.d...
Fermentacja trwała 18 dni, więc trochę krócej niż w opisie drożdży. W czasie fermentacji, zapachu nie było czuć w ogóle chyba, że się przyłożyło nos do rurki w czasie pierdnięcia dwutlenkiem węgla, to zapach chleba można było wyczuć.
Nastaw destylowałem w zbiorniku z płaszczem więc nie klarowałem go w ogóle. Był mętny ale rzadki. Na dnie fermentora pozostało ok. 1,5 litra osadu drożdżowo mącznego.
Destylowałem na swoim "puzonie", z bardzo minimalnym refluksem i uzyskałem 5 litrów destylatu o mocy 46%, co daje w przeliczeniu prawie 2,4 litra spirytusu 96%. Wydajność z 1 kg mąki wyniosła więc ok. 400 ml spirytusu. Uwzględniając pozostałość w fermentorze oraz to, że zakończyłem destylację gdy na termometrze temperatura par wynosiła 98°C, mogę śmiało przyjąć, że rzeczywista wyniosła ok. 410 ml.
Jestem bardzo zadowolony z wyniku i pracy tych drożdży :klaszcze: Bez wysiłku i kłopotów z zacieraniem na gorąco można przerabiać skrobię na alkohol tyle, że trzeba mieć trochę cierpliwości gdyż pracują trochę dłużej niż typowe drożdże do zacierów zbożowych.
Mi się jednak nigdzie nie spieszy... :mrgreen: :beer
Kolejne "zacieranie" na zimno przeprowadzę na skrobi ziemniaczanej, gdyż jestem ciekaw jak poradzą sobie te drożdże z czystą skrobią a przede wszystkim smaku wódki z niej uzyskanej
Spiritus flat ubi vult

arcii111
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Drożdże KOJI

Post autor: arcii111 » 2019-07-22, 22:18

W jednym z punktów na minus napisałeś ,,wyższa cena". Biorąc pod uwagę czas na tradycyjne zacieranie ilość zużytej energii, enzymów czas przy garach itd. Te koszty raczej się zrównoważą. Jedynie z tym nastawem trzeba nauczyć się planować na przyszłość jak zakupy na alj, gdyż długo fermentuje zacier jak i same przesyłki wolno płyną. Ja zakupiłem dziś te grzyby na ali, linku który podałeś. Ciekaw jestem czy wydajność utrzyma się jeśli użyjemy śruty drobno mielonej a nie mąki. Przy tradycyjnym zacieraniu to ma znaczenie a w tym przypadku?

terni
90%
90%
Posty: 770
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Drożdże KOJI

Post autor: terni » 2019-07-23, 08:13

Wygląda na to że jest to połączenie drożdży z enzymami. W skład ich wchodzi alfa amylaza która jest enzymem. Może to i dobre ale cena około 20 dolarów to dużo.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 697
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Drożdże KOJI

Post autor: Doody » 2019-07-23, 08:37

Najważniejszy będzie aspekt smakowy destylatu. Co z tego, że zacieranie mniej kłopotliwe jak trunek niespecjalny :wink:
Czekam na info od Radiusa jaki wyszedł destylat bo to najważniejsze.
Pozdrawiam
Darek

arcii111
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Drożdże KOJI

Post autor: arcii111 » 2019-07-23, 10:17

Tu są tańsze niż 20$
https://pl.aliexpress.com/item/32951309161.html
Fermiole np 0.5kg 38zł i 11zł dostawa pierwszy sklep z internetu.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 719
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Drożdże KOJI

Post autor: radius » 2019-07-23, 11:10

Doody pisze:
2019-07-23, 08:37
Czekam na info od Radiusa jaki wyszedł destylat bo to najważniejsze.
Destylat w smaku i zapachu jest jak najbardziej OK :D Zapach surowca wyczuwalny jak w przypadku zacierania tradycyjnego i fermentacji przeprowadzonej na drożdżach dedykowanych. Smak również z tym, że oddestylowałem wszystko. Destylat przeznaczam na wódkę czystą, więc dopiero po rektyfikacji poznam efekt końcowy pracy tych grzybków :oki
Spiritus flat ubi vult

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1068
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Drożdże KOJI

Post autor: wawaldek11 » 2019-07-23, 12:05

Ciekawe jak radziłyby sobie z melasą?
Masz trochę melasy, żeby zrobić próbę?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4852
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Drożdże KOJI

Post autor: Citizen Kane » 2019-07-23, 13:08

@ radius
W obliczeniach się nie pomyliłeś? Bo wydajność można powiedzieć rewelacyjna. Szczególnie, że enzymy nie mają optymalnych temperatur. Widać majfrendy coś nowego wymyśliły :nie_wiem

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 719
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Drożdże KOJI

Post autor: radius » 2019-07-23, 14:47

Zasiałeś we mnie wątpliwości, więc sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz.
Destylat ma 46% i oddestylowałem go 5 litrów więc... :oki
Spiritus flat ubi vult

terni
90%
90%
Posty: 770
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Drożdże KOJI

Post autor: terni » 2019-07-23, 15:15

....w przeliczeniu na spirytus 96% jest tego 2,4 litra.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4852
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Drożdże KOJI

Post autor: Citizen Kane » 2019-07-23, 15:19

...no i?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość