Lepszy sprzęt do cukrówki

Teoria i praktyka metody garnkowej
De3ny
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-08-26, 23:20

Lepszy sprzęt do cukrówki

Post autor: De3ny » 2019-08-26, 23:49

Witajcie,
do tej pory przerabiałem cukrówkę na destylarce 2w1 z allegro (w kwocie 200 zł). Za każdym razem otrzymywałem zapach "zgniłego jaja", jednak po trzymaniu destylatu około tygodnia w węglu aktywnym, trunek stawał się pijalny. Chciałbym zakupić coś lepszego. Nie zależy mi na produkcji spirytusu, jedynie na pozbyciu się tego odrażającego zapachu. Nie mam w domu zbyt dużo miejsca, dlatego myślałem o mikro pot-still z destylatorymiedziane.pl, do tego keg 30 l. W przypadku takiego zestawu warto jeszcze inwestować w sprężynki pryzmatyczne, czy wystarczy zmywak? Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
NeRWuS
50%
50%
Posty: 152
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Lepszy sprzęt do cukrówki

Post autor: NeRWuS » 2019-08-27, 00:31

Zapach ten to w dużej mierze związki siarki, które eliminuje się miedzią - aparatura z miedzi albo część wypełnienia miedzianego POWINNY załatwić sprawę.
Pamiętaj także, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i pozbawiać się jednej wady dostrzeżesz drugą i tak w kółko. W celu pominięcia wielu takich kroków polecam kolumnę rektyfikacyjną ze stali kwasoodpornej z filtrem katalitycznym (czyli takim zawierającym miedź) przede wszystkim dlatego, że piszesz o przerabianiu cukrówki. Taki nastaw (cukrówka) nadaje się chyba tylko i wyłącznie na spirytus.
Dzięki temu miedź pozbawi zapachu zgniłego jajka, a porządne wypełnienie (w które można zainwestować po czasie - na start zmywaki za ułamek ceny dobrych sprężynek) doskonale oczyści urobek.

I taka malutka dygresja z namiastką nauki - mój Ś.P. wujek który z tego "hobby" żył to pomimo produkcji dobrych kilku litrów spirytusu DZIENNIE to kładł duży nacisk na prawidłowy przebieg fermentacji - przede wszystkim temperatura i początkowe napowietrzenie nastawu. Po drugie jego sposobem była zmiana proporcji z opakowania: na paczkę drożdży dawał podwójna ilość cukru i potrójną ilość wody. Dzięki temu drożdże mają dużo pracy (bo dużo cukru) ale w małym stężeniu alkoholu. Dzięki czemu mniej syfu trafia na "maszynkę".
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

De3ny
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-08-26, 23:20

Re: Lepszy sprzęt do cukrówki

Post autor: De3ny » 2019-08-27, 11:11

Przerabiam cukrówkę, bo jest najprościej. Chciałbym aparaturę w całości miedzianą, gdyż łatwo jest ją później przerobić. Mam niewielką kuchnię i nie mogę pozwolić sobie np. na aabratka. Dodatkowo mam słabą instalację elektryczną, w grę wchodzi jedynie kuchenka gazowa.

A pot-still z dodatkową chłodnicą w pionie, działającą jak CM byłby lepszy od mikro pot-still z destylatorymiedziane.pl?

terni
90%
90%
Posty: 797
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Lepszy sprzęt do cukrówki

Post autor: terni » 2019-09-01, 11:45

Aparatura z miedzi wyeliminuje zapach zgniłych jajek i w tym przypadku ten pot still to dobry pomysł. Na kuchenkę gazową lepszy będzie szybkowar 15 l lub mniejszy, bo keg potrzebował będzie taboretu gazowego a takie taborety w ciasnych zamkniętych pomieszczeniach to nie jest dobry pomysł. Za mała jest moc grzewcza zwykłych kuchenek gazowych do zagotowania tak dużych objętości.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1647
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Re: Lepszy sprzęt do cukrówki

Post autor: 98% » 2019-11-26, 19:59

Kolego @De3ny -na węglu nie musisz 3-y mać 1 tygodnia wystarczy max 2 dni (na metodzie słoikowej ) i masz to samo co po 2 , 3-ch tygodniach kwestia abyś stosował właściwy węgiel - nie "uniwersalny do wszystkiego " - bo wiadomo dalej zasadzie jest niezmienna jak do wszystkiego to to D..Y ..

@: NeRWuS /; @terni dobrze radzi ..miedź wyeliminuje "jaja"

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość