Lepszy sprzęt do cukrówki

Teoria i praktyka metody garnkowej
De3ny
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-08-26, 23:20

Lepszy sprzęt do cukrówki

Post autor: De3ny » 2019-08-26, 23:49

Witajcie,
do tej pory przerabiałem cukrówkę na destylarce 2w1 z allegro (w kwocie 200 zł). Za każdym razem otrzymywałem zapach "zgniłego jaja", jednak po trzymaniu destylatu około tygodnia w węglu aktywnym, trunek stawał się pijalny. Chciałbym zakupić coś lepszego. Nie zależy mi na produkcji spirytusu, jedynie na pozbyciu się tego odrażającego zapachu. Nie mam w domu zbyt dużo miejsca, dlatego myślałem o mikro pot-still z destylatorymiedziane.pl, do tego keg 30 l. W przypadku takiego zestawu warto jeszcze inwestować w sprężynki pryzmatyczne, czy wystarczy zmywak? Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
NeRWuS
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Lepszy sprzęt do cukrówki

Post autor: NeRWuS » 2019-08-27, 00:31

Zapach ten to w dużej mierze związki siarki, które eliminuje się miedzią - aparatura z miedzi albo część wypełnienia miedzianego POWINNY załatwić sprawę.
Pamiętaj także, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i pozbawiać się jednej wady dostrzeżesz drugą i tak w kółko. W celu pominięcia wielu takich kroków polecam kolumnę rektyfikacyjną ze stali kwasoodpornej z filtrem katalitycznym (czyli takim zawierającym miedź) przede wszystkim dlatego, że piszesz o przerabianiu cukrówki. Taki nastaw (cukrówka) nadaje się chyba tylko i wyłącznie na spirytus.
Dzięki temu miedź pozbawi zapachu zgniłego jajka, a porządne wypełnienie (w które można zainwestować po czasie - na start zmywaki za ułamek ceny dobrych sprężynek) doskonale oczyści urobek.

I taka malutka dygresja z namiastką nauki - mój Ś.P. wujek który z tego "hobby" żył to pomimo produkcji dobrych kilku litrów spirytusu DZIENNIE to kładł duży nacisk na prawidłowy przebieg fermentacji - przede wszystkim temperatura i początkowe napowietrzenie nastawu. Po drugie jego sposobem była zmiana proporcji z opakowania: na paczkę drożdży dawał podwójna ilość cukru i potrójną ilość wody. Dzięki temu drożdże mają dużo pracy (bo dużo cukru) ale w małym stężeniu alkoholu. Dzięki czemu mniej syfu trafia na "maszynkę".
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

De3ny
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-08-26, 23:20

Re: Lepszy sprzęt do cukrówki

Post autor: De3ny » 2019-08-27, 11:11

Przerabiam cukrówkę, bo jest najprościej. Chciałbym aparaturę w całości miedzianą, gdyż łatwo jest ją później przerobić. Mam niewielką kuchnię i nie mogę pozwolić sobie np. na aabratka. Dodatkowo mam słabą instalację elektryczną, w grę wchodzi jedynie kuchenka gazowa.

A pot-still z dodatkową chłodnicą w pionie, działającą jak CM byłby lepszy od mikro pot-still z destylatorymiedziane.pl?

terni
90%
90%
Posty: 789
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Lepszy sprzęt do cukrówki

Post autor: terni » 2019-09-01, 11:45

Aparatura z miedzi wyeliminuje zapach zgniłych jajek i w tym przypadku ten pot still to dobry pomysł. Na kuchenkę gazową lepszy będzie szybkowar 15 l lub mniejszy, bo keg potrzebował będzie taboretu gazowego a takie taborety w ciasnych zamkniętych pomieszczeniach to nie jest dobry pomysł. Za mała jest moc grzewcza zwykłych kuchenek gazowych do zagotowania tak dużych objętości.
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość