Opisy i spostrzeżenia co do słodu whisky Strong

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 849
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Opisy i spostrzeżenia co do słodu whisky Strong

Post autor: Doody » 2020-04-20, 00:03

Mnie ten słód bardzo odpowiada, choć różne partie są trochę inne. Przerobiłem kilkaset kilogramów. Fermentuję razem z młótem. Używałem drożdży Safspirit malt oraz alcotec whisky yeast single strain. Destylat ma wyraźnie dymny aromat i posmak. Wymaga długiego leżakowania aby wydobyć całą głębię smaku. Niestety najstarszy destylat jaki posiadam leży w beczce dopiero 2 lata, więc nie wiem jaki smak ma ten leżakowany dłużej.
Pozdrawiam
Darek

Mateusz96%
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2018-09-08, 11:14
Lokalizacja: Gd

Re: Opisy i spostrzeżenia co do słodu whisky Strong

Post autor: Mateusz96% » 2020-05-01, 13:08

Wczoraj zatarlem na próbę 5,5 kg słodu, początkowe blg 24 (pewnie jakieś przekłamania pomiaru) szybko schłodzone głowica z aabratka i drożdże rano smigają jak szalone. Piekny zapach słodu i wędzonki, mam nadzieję że w końcu będę zadowolony z destylau.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości