Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Ogłoszenia kupię / sprzedam
Regulamin forum
Tematy należy poprzedzać prefixem [SPRZEDAM], [KUPIĘ], [ZAMIENIĘ]
Tematy tego podforum będą automatycznie usuwane po 30 dniach od napisania ostatniego posta.
Awatar użytkownika
probant
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2016-01-09, 16:52
Lokalizacja: Warszawa

Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: probant » 2020-01-12, 20:48

Grzałka posiada 3fazy po 4kW. Długość części grzejnej 450mm, długość całkowita 530mm. Oddzielne podłączenie każdej fazy umożliwia zastosowanie przełącznika trójkąt-gwiazda.Nie była używana. Cena 170zł plus wysyłka.
https://zapodaj.net/7d61577a555c7.jpg.html
https://zapodaj.net/1fc49be30b169.jpg.html
https://zapodaj.net/c82746e4a7034.jpg.html
https://zapodaj.net/dcf8fa7c315b4.jpg.html
https://zapodaj.net/7d135e276238f.jpg.html

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1258
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: drgranatt » 2020-01-13, 10:27

A możesz podać ile wynosi rezystancja jednej grzałki?

Awatar użytkownika
probant
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2016-01-09, 16:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: probant » 2020-01-14, 17:47

12.8~12.9 ohm

Awatar użytkownika
Marchelli
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2019-07-19, 19:05

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: Marchelli » 2020-01-15, 06:56

Strasznie duza gestosc mocy jak na taka grzalka, mam takiej samej wielkosci, ale o polowe mniejsza moc

Awatar użytkownika
NeRWuS
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2018-12-18, 23:42
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: NeRWuS » 2020-01-15, 11:32

Przy cukrówkach nie ma to dużego znaczenia albo ogólnie przy klarownych nastawach. Druga sprawa to podłączenie szeregowe grzałek z racji na jednakową moc każdego z elementów grzejnych - około 1,3kW na grzałkę da już raczej małą gęstość mocy.
Znam jednego człowieka co ma podobny system (czytaj: podobną grzałkę) i grzeje dwoma grzałkami a trzecia jest "w rezerwie" jakby jedna odnowiła posłuszeństwa. Aczkolwiek rozwiązanie to było raczej do użytku "przemysłowego" :)
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1258
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: drgranatt » 2020-01-15, 12:20

12 kW to do zbiornika ok. 100 l jak znalazł. :oki
Można połączyć je w gwiazdę pod siłę i jest wtedy jest pełna moc. Można je też połączyć w gwiazdę pod siłę bez przewodu neutralnego i w takim przypadku otrzymamy wypadkową moc ok 9375 W czyli ok 3125 W z jednej grzałki.
Osobna sprawa to kwestia możliwości zastosowania regulacji. W pierwszym przypadku tak. W drugim nie wiem. :nie_wiem

kacper59
30%
30%
Posty: 46
Rejestracja: 2017-06-20, 09:07

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: kacper59 » 2020-01-15, 14:32

@drgranatt
Możesz wyjaśnić ten wspomniany przez Ciebie drugi przypadek, bo wg mnie nic się nie zmieni. Gwiazda, obciążenie rezystancyjne, symetryczne na wszystkie fazy, nawet przy różnych napięciach na poszczególnych fazach, w punkcie środkowym wygeneruje się jakiś wypadkowy potencjał w stosunku do rzeczywistego zera. Będzie on taki, że pomiar napięcia między punktem środkowym a każdą z faz wskaże takie samo napięcie.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1258
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: drgranatt » 2020-01-15, 15:19

@kacper59, to jest akurat prosta sprawa wynikająca wprost z połączeń trójfazowych.
Na zamieszczonym schemacie po lewej stronie jest układ z przewodem "N" i w tym przypadku na każdej z grzałek odkłada się napięcie fazowe 230 V. Po prawej stronie schematu jest układ bez przewodu "N" i w takim połączeniu na każdej z grzałek odkłada się połowa napięcia międzyfazowego czyli 200 V. W tym układzie napięcie międzyfazowe (400 V) L1-L2, L2-L3, L1-L3 przyłożone jest do dwóch grzałek połączonych szeregowo i stąd spadek napięcia na każdej z nich po 200 V.
Aby jakikolwiek obwód elektryczny mógł działać to musi być to układ zamknięty i dlatego taki a nie inny rozkład napięć. Nic na to nie poradzę.
Reszta wynika już z zasad elektrotechniki.
Gwiazda1.png

Awatar użytkownika
degu
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: degu » 2020-01-15, 15:44

Zastanów się jeszcze raz, a najlepiej zmontuj taki układ - dowolnych grzałek, byle jednakowych i pomierz napięcia, bo "nie uchodzi", aby guru elektryczny tego forum wprowadzał ludzi w błąd... będzie tak jak piszesz - po 200V na grzałkę, jeśli odłączysz trzecią i zostaną tylko dwie.
Ostatnio zmieniony 2020-01-15, 15:49 przez degu, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...

Awatar użytkownika
Marchelli
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2019-07-19, 19:05

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: Marchelli » 2020-01-15, 15:46

@drgranatt
Mam w takim razie pytanie, co w przyapdku jednej grzalki pojedynczej.
Ktora standardowo jest podlaczona L N i ma powiedzmy 2kW czy mozna ja podlaczyc L1 L2 i tym zwiekszyc jej moc, czy tez musi to byc jakiegos rodzaju specjalna grzalka?

Awatar użytkownika
degu
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: degu » 2020-01-15, 15:57

@Marchelli
Moc wzrośnie do ok. 6kW, ale grzałka może stać się "chwilowa" jak mawiał mój kolega... nie radzę (może wyjść z niej dym i... jak niżej)
Ostatnio zmieniony 2020-01-15, 16:08 przez degu, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1258
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: drgranatt » 2020-01-15, 15:57

@Marchelli, pojedynczą grzałkę 2 kW/230 V można podłączyć pod L1-L2 ale żywotność jej skróci się i to diametralnie. Aby podłączyć pojedynczą grzałkę międzyfazowo to musi być na 400V.

@degu, miło mi, że nazywasz mnie "guru elektryczny" ale nic na to nie poradzę. Tak już jest bo musisz wziąć pod uwagę (o czym pewnie nie wiesz lub zapomniałeś), że w układzie trójfazowym prądu przemiennego występuje przesunięcie fazowe co 120 stopni.

Awatar użytkownika
degu
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: degu » 2020-01-15, 16:02

drgranatt pisze:
2020-01-15, 15:57
...w układzie trójfazowym prądu przemiennego występuje przesunięcie fazowe co 120 stopni.
... i właśnie dlatego dzięki trzeciej fazie masz w punkcie połaczenia wypadkową 0V, a na każdej z grzałek 230V.
To jest pierwsza klasa elektrotechniki poziom szkoły średniej... sorki, ale podręczników już nie mam, w necie za to tego sporo...
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...

Awatar użytkownika
Marchelli
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2019-07-19, 19:05

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: Marchelli » 2020-01-15, 16:04

Ok, to bylo moje tylko takie pytanie zagwozdka, jednak pondlugich poszukiwaniach rozwiazania znalazlem takie ktore odpowiada mi najbardziej, potrojna grzalka 3x2kW. Jedna grzalka podlaczona pod przelacznik i 2 pod regulator, mam nadzieje ze wystarczy, chociaz pomysl byl rowniez o zamontowaniu podwojnych grzalek i polaczeniu szeregowym

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1258
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Sprzedam grzałkę trójfazową 12kW

Post autor: drgranatt » 2020-01-15, 16:11

To jest dział giełda więc nie będę dalej wypowiadać się w sprawach elementarnych dotyczących zasad elektrotechniki. :nie_wiem
@degu, wybacz ale zasad tych nie będę zmieniać. Nie ja je tworzyłem.
Marchelli pisze:
2020-01-15, 16:04
...potrojna grzalka 3x2kW. Jedna grzalka podlaczona pod przelacznik i 2 pod regulator, mam nadzieje ze wystarczy, chociaz pomysl byl rowniez o zamontowaniu podwojnych grzalek i polaczeniu szeregowym
A do jakiej sieci chcesz podpiąć taki układ? 1-f czy 3-f?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości