Skrobia pszenna

Awatar użytkownika
jedrus84
60%
60%
Posty: 226
Rejestracja: 2008-11-21, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Skrobia pszenna

Post autor: jedrus84 » 2020-06-20, 18:48

Drodzy forumowicze, w internecie natknąłem sie na skrobie pszenną natywną w workach 25kg. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tego rodzaju produktem?

kwik44
100%
100%
Posty: 1132
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Skrobia pszenna

Post autor: kwik44 » 2020-06-20, 19:52

Nie miałem. Ale jeśli to skrobia to enzymy sobie z nią umieją radzić. Pytanie jak zwykle o cenę. Ile te 25kg? Bo może taniej mąka z biedry wyjdzie finalnie. Natomiast co do "smaku" to raczej jest go pozbawiona. Na co to planujesz?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6331
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Skrobia pszenna

Post autor: magas » 2020-06-20, 20:26

Arek przerabia ostatnio wszystkie dostępne skrobie w ramach eksperymentu, kukurydzę, pszenice, żyto, ziemniaki, maniok (tapioka), mogłem coś dodać, albo nie dopisać, pewnie wpadnie wieczorem to się podzieli wrażeniami.

ArekWrocław
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2014-10-03, 00:22

Re: Skrobia pszenna

Post autor: ArekWrocław » 2020-06-20, 22:26

jedrus84 pisze:
2020-06-20, 18:48
Drodzy forumowicze, w internecie natknąłem sie na skrobie pszenną natywną w workach 25kg. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tego rodzaju produktem?
Tak ja Magas napisał - potwierdzam - miałem do czynienia z tymi skrobiami - oprócz żytniej :mrgreen:
Na razie mam z nich tylko surówki - tak że o smakach nic nie powiem. Ale wcześniej przerabiałem skrobię ziemniaczaną - wódka czysta była z niej najlepsza jak dotąd.
Teraz czekają na kolejne destylacje surówki ze skrobi: ziemniaczanej, pszennej, kukurydzianej, manioku (tapioka)
Receperint ad vitam novam

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1102
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Skrobia pszenna

Post autor: wawaldek11 » 2020-06-21, 01:13

Możesz napisać więcej o surowcach - czysta skrobia, mąka czy śruta, jak zacierałeś, drożdże, na czym odpęd? Na czym będzie druga destylacja. Ostatnio nic nie robię, to chętnie poczytam jak inni działają :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
jedrus84
60%
60%
Posty: 226
Rejestracja: 2008-11-21, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Re: Skrobia pszenna

Post autor: jedrus84 » 2020-06-22, 09:16

kwik44 pisze:
2020-06-20, 19:52
Nie miałem. Ale jeśli to skrobia to enzymy sobie z nią umieją radzić. Pytanie jak zwykle o cenę. Ile te 25kg? Bo może taniej mąka z biedry wyjdzie finalnie. Natomiast co do "smaku" to raczej jest go pozbawiona. Na co to planujesz?
Skrobia ta jest w cenie mniej więcej 125 zł /25kg. Co do mąki to zdecydowanie nie chce mi się w to bawić. Skrobi ziemniaczanej przerobiłem w swojej karierze bodajże 8-9 worków i powiem tyle: jest ok. Nie wiem tylko czy glukoza nie będzie lepszym wyborem dla osób mających niewiele czasu -myślę tu o wyborze "zacieranie"-wsypywanie worka do beczki. Pytam o skrobię pszenną bo mój Tato z nostalgią wspomina produkt ze śruty pszennej a u mnie czasu ciągle mało. Obawiam się tylko że te produkty (skrobia w workach) jest tak przetworzony że nie poczuję różnicy pomiędzy ziemniaczaną a pszenną. Co innego śruta. I tu moim faworytem jest jęczmień. Poezja 😀ale skoro testy trwają to poczekam z niecierpliwością na wynik 😀

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości