Potwierdzę tylko opinię przedpiśców i ze swojej strony dodam, że zwiększyłbym nieco rozmiar całości do, np. 50 centymetrów. Kosztów nie przybędzie zbyt wiele, a zawsze warto mieć trochę chłodzenia w zapasie. No i ten termometr... zapomnij o nim
Rurka wentylacji: z jednej strony, jest dość blisko centum kolumny, z drugiej strony, chłodzenie idzie na prawo i lewo, więc ciężko coś powiedzieć i dlatego otwór wentlacji dałbym jak najmniejszy, ewentualnie, jak wspomiał robol, po dwóch stronach chłodnicy.
I skoro nikt nie odniósł się do głowicy z linka wyżej, to może ja coś skrobnę. Konstrukcja prostam jak cep

i nie wiedzę problemów aby nie działała poprawnie. W zasadzie, bardzo podobna do kolumny Oldmana
http://bimber.ovh.org/images/oldman_chl ... praca1.jpg Poziomujemy ten układ i mamy dokładnie głowicę AAbratka. Funkcję rozpylacza flegmy pełni tu przegroda w kształcie półksiężyca, zajmująca prawie dokładnie połowę średnicy kolumny. Nie muszę chyba dodawać, że wszystko pracuje poprawnie.
Dla uściślenia, moja głowica mam 14,5 centymetra od złącza kołnierzowego do najwyżej położonego punku chłodnicy. Nie brałem tu pod uwagę rurki i zaworu refluksu, które oczywiście zwiekszają nieco rozmiar całości.
@AAbratek, widzę że zacząłeś romans z OVH