Problem z połączeniem kolumny do kega
Problem z połączeniem kolumny do kega
Witam
Panowie mam problem !!
Jak połączyć keg z rurą (ko 88.9mmX2mmx1400mm)
Myślę, żeby zrobić to podobnie jak wieniu26 (tak aby było można kolumne odkręcić)
a i jeszcze jedno ile powiedzmy te "2 wywijki na fi 3'' " będą kosztować!!
Panowie mam problem !!
Jak połączyć keg z rurą (ko 88.9mmX2mmx1400mm)
Myślę, żeby zrobić to podobnie jak wieniu26 (tak aby było można kolumne odkręcić)
a i jeszcze jedno ile powiedzmy te "2 wywijki na fi 3'' " będą kosztować!!
Ostatnio zmieniony 2007-07-05, 14:19 przez T.J., łącznie zmieniany 1 raz.
P_o_Z_d_R_o_---T..J.---
Wywijka jest w/g mnie najlepszym rozwiązaniem. Przy tych średnicach (2" albo i więcej) skręcanie, a zwłaszcza rozkręcanie śrubunku może być kłopotliwe.
Ja u siebie zastosowałem śrubunek stożkowy (bo taki nie potrzebuje uszczelek), ale żeby dobrze go uszczelnić trzeba wręcz dobijać klucz młotkiem. Rozkręcanie to jeszcze większy problem (a miało być tak pięknie ).
Życie zmusiło mnie do stosowania taśmy silikonowej uszczelniającej, co przy dokręcaniu ręką wystarcza żeby złącze było szczelne. Rozkręcanie też jest OK.
Wywijka z uszczelką będzie lepsza.
pzdr
Ja u siebie zastosowałem śrubunek stożkowy (bo taki nie potrzebuje uszczelek), ale żeby dobrze go uszczelnić trzeba wręcz dobijać klucz młotkiem. Rozkręcanie to jeszcze większy problem (a miało być tak pięknie ).
Życie zmusiło mnie do stosowania taśmy silikonowej uszczelniającej, co przy dokręcaniu ręką wystarcza żeby złącze było szczelne. Rozkręcanie też jest OK.
Wywijka z uszczelką będzie lepsza.
pzdr
Ostatnio zmieniony 2007-07-01, 21:01 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.
Miałem ten sam problem przy zamawianiu śrubunków, chciałem zamówić stożkowe, ale stwierdziłem że będzie problem z ewentualnym ich uszczelnianiem i zamówiłem płaskie, uszczelkę wycinam z cienkiej płytki teflonowej, za komplet śrubunku 2" zapłaciłem 60zł
Ostatnio zmieniony 2007-07-05, 14:24 przez oktogenek, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!
Ja jestem zwolennikiem "szerokiego gardła" i przyspawałem kołnierz z otworem ok. 90mm, łączony z kolumną 50mm na sześć śrub i płaską uszczelkę silikonową, tak żeby można było w razie potrzeby gar wyszorować w środku ręką.
Co prawda nie jest to KEG, tylko specjalnie spawany kociołek 16l, ale z KEG-iem zrobiłbym na pewno podobnie.
To łączenie nie wyklucza rozwiązania mieszanego, czyli pośredniego elementu, z jednej strony kołnierz do wyciętego dużego otworu (w KEG-u), z drugiej śrubunek lub szybkozłączka (kolumna) do szybkiego demontażu - to jednak zwiększy koszty (ale ja nie lubię kompromisów , wolę dołożyć roboty/kosztów).
Ja jestem zwolennikiem "szerokiego gardła" i przyspawałem kołnierz z otworem ok. 90mm, łączony z kolumną 50mm na sześć śrub i płaską uszczelkę silikonową, tak żeby można było w razie potrzeby gar wyszorować w środku ręką.
Co prawda nie jest to KEG, tylko specjalnie spawany kociołek 16l, ale z KEG-iem zrobiłbym na pewno podobnie.
To łączenie nie wyklucza rozwiązania mieszanego, czyli pośredniego elementu, z jednej strony kołnierz do wyciętego dużego otworu (w KEG-u), z drugiej śrubunek lub szybkozłączka (kolumna) do szybkiego demontażu - to jednak zwiększy koszty (ale ja nie lubię kompromisów , wolę dołożyć roboty/kosztów).
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Witam.
Pozdrawiam
adwokat
Ja poszedłem jeszcze trochę dalej, i do mojego kega wspawałem "kołnierz" z rury KO fi 220 mm i na to kółko z blachy KO 4mm średnicy 280 mm. teraz, to do gara można nawet głowę włożyć i wygodnie używać, jako gar do zacierania. Nie mam w tym momencie zdjęcia mojego sprzętu, ale było to rozwiązanie wzorowane na aparacie mojej Ciotki, którego foto zamieszczam poniżej. Różnica jest taka, że jako kocioł używam kega, a do wieka przykręcona jest kolumna 3" 1400 mm.Astemio pisze: Ja jestem zwolennikiem "szerokiego gardła"
Pozdrawiam
adwokat
Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości?
Leon wraca na : "...dziadowskie forum...."
@mess
Przeczytaj ze zrozumieniem wcześniejsze posty. Tu ludziom chodzi o jak największą średnicę otworu w KEG-u, a nie kolejną kryptoreklamę TAKO.
WNOSKUJĘ O USUWANIE SPAMERSKICH POSTÓW. (chociażby za "zasługi" forumowe wiadomego producenta")
pzdr
@mess
Przeczytaj ze zrozumieniem wcześniejsze posty. Tu ludziom chodzi o jak największą średnicę otworu w KEG-u, a nie kolejną kryptoreklamę TAKO.
WNOSKUJĘ O USUWANIE SPAMERSKICH POSTÓW. (chociażby za "zasługi" forumowe wiadomego producenta")
pzdr
Tak to zobacz jaka srednica jesta_priv pisze:Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości?
@mess
pzdr
u Adwokata i porownaj, chyba ze ja zle widze, albo
ty krytykujesz (choc dobre, wlasciwie po co wieksza srednica, koro
kolumna jest o porownywalnej ) dla zasady (wiadomo L..), a chwalisz
gorsze (bo wykorzystywane badz wykonane przez kolege) jako wszech obecna sitwa na forum.
panowie
dostep wiekszy do kega potrzebny jest przede wszystkim do oczyszczenia kega a dla tych ktorzy maja mniejsze srednice wlotu a keg im sie w srodku przypalil proponuje sode kaustyczna zdaje egzamin w 100% wszystko ma swoje dobre i zle strony kazdy pomysl i rozwiazanie trzeba uszanowac a nie tylko swoje chwalic
pozdrawiam
dostep wiekszy do kega potrzebny jest przede wszystkim do oczyszczenia kega a dla tych ktorzy maja mniejsze srednice wlotu a keg im sie w srodku przypalil proponuje sode kaustyczna zdaje egzamin w 100% wszystko ma swoje dobre i zle strony kazdy pomysl i rozwiazanie trzeba uszanowac a nie tylko swoje chwalic
pozdrawiam
OOOOOO...
Dzięki za pomoc!!
A ja zastanawiam się nad takim rozwiązaniem 2 X:
2 X Kołnierz płaski wg UNI EN 1092-1 (UNI 2278-67)PN 16 djęcie 2576.gif
a i co do montażu to do kega wspawam kawałek rury fi 60.3 (taki Z 5-10 cm),,
na końcu przuspawam kołnierz
i do kolumny przyspawam tak samo
Całość uszczelnie uszczelką teflonową i myśle że powinno grać
i co na ten temat myślicie:D??
Dzięki za pomoc!!
A ja zastanawiam się nad takim rozwiązaniem 2 X: