Wlałem wszystko do balonu:
Kod: Zaznacz cały
25 l wody
4l wody z 5 kg cukru
(za kilka dni dodam 4l wody i 3 kg cukru)
na ~30l nastawu 15g kwasku cytr.
drożdże i pożywkę
Kod: Zaznacz cały
25 l wody
4l wody z 5 kg cukru
(za kilka dni dodam 4l wody i 3 kg cukru)
na ~30l nastawu 15g kwasku cytr.
drożdże i pożywkę
Nie.wojtek_b pisze:zmierzyłem, że nastaw ma 15 Blg. czy traktować całość jako sok czyli odejmuję 4 od wskazania areometru
Powiem tak, wskazania wszelakich areometrów za kilka złotych (zakładam, że takim właśnie przyrządem dokonałeś pomiaru) są jakby trochę nieprecyzyjne. Mam alkoholomierz, który w 95% spirytusie pokazuje 93% i drugi ze wskazaniem prawie 98%.wojtek_b pisze:Powinno być 15 * 10 * 31 = 4,6 kg cukru ( a dałem 5 )
W takim nastawie masz minimalną poprawke bo i niewiele niecukrów: pożywka + kwasek. Dopiero przy winach moze być tego znacznie więcej.wojtek_b pisze: czy traktować całość jako sok czyli odejmuję 4 od wskazania areometru
Kod: Zaznacz cały
Gęstość
nastawu: ... 0Bllg ... 10Bllg ... 20Bllg ... 30Bllg ... 40Bllg
Temp.
12 st.C .... -0,3 ..... -0,5 ..... -0,6 ..... -0,7 ..... -0,9
16 st.C .... -0,2 ..... -0,3 ..... -0,3 ..... -0,4 ..... -0,5
20 st.C
24 st.C .... +0,2 ..... +0,3 ..... +0,3 ..... +0,4 ..... +0,5
28 st.C .... +0,5 ..... +0,6 ..... +0,7 ..... +0,9 ..... +1,0
Kod: Zaznacz cały
"czysta woda = 0 Bllg
104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg
216 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objetosci roztworu 1 litr = 20 Bllg
338 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętosci roztworu 1 litr = 30 Bllg
lub
100 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 10 Bllg
200 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 20 Bllg
300 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 30 Bllg
Temperatura roztworu 20°C. "
Areometr zanurza się głębiej, wraz ze wzrostem stężenia etanolu.Jak zmienią się wskazania cukromerza w zależności od zawartości alkoholu?
Im więcej cukru tym bardziej areometr się wynurza. Rozgraniczenie określenia areometru na cukromierz i alkoholomierz wynika tylko i wyłącznie ze sposobu w jaki go wyskalowano. Jeżeli wyskalujesz sobie odpowiednio cukromierz, będziesz nim mógł dokonać pomiaru zawartości etanolu.Jak zmienią się wskazania alkoholometru w zależności od zawartości cukru?
to można zrobić metodą próbkowania roztworami cukru, ale problemem jest to że cukier dostępny w handlu nie ma w sobie 100% cukruTofi pisze:...sprawdzenie poprawności działania cukromierza.
moim zdaniem nie - chyba że odklei i przesunie się skala lub dojdzie do nieszczelności bańki szklanejTeraz pytanie, czy może się zdażyć, że zmienią sie parametry areometru?
nieraz by się przydałoczy nie chcieli byście włożyć trzy mierniki i wiedzieć wszystko o tym co się dzieje w zacirze?
Miałem taki areometr z trzema skalami (zakres do win) wprawdzie dokładność była co najmniej mała ale...Citizen Kane pisze:Jeżeli wyskalujesz sobie odpowiednio cukromierz, będziesz nim mógł dokonać pomiaru zawartości etanolu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości