Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
spoczyn
- 0%

- Posty: 3
- Rejestracja: 2007-07-10, 21:54
- Lokalizacja: z otchłani
Post
autor: spoczyn » 2007-07-11, 12:00
Ostatnio z kolegami robiliśmy ajerkoniak i naprawdę wyszedł świetny
chciałbym się z wami podzielić tym przepisem a jest bardzo prosty
otóż potrzebne nam będzie puszka mleka słodzonego i 1\2 l spirytusy
mleko należy gotować 2-3 godz i czekać aż ostygnie (ja to robiłem wieczorem w nocy stygło)
wlewamy mleko do spirytusu i mieszamy mikserem
w ten oto sposób powstaje nam świetny alkohol wg mnie najlepszy na zimę.
jeśli posiadacie inne przepisy proszę

podzielcie się nimi ze mną

Wódka jest bogiem,fajki nałogiem,sex podstawą a życie ZABAWĄ!!!
-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-07-11, 12:13
@spoczyn
To co opisałes to nie jest na pewno ajerkoniak, adwokat, prokurator czy nawet aplikant.
Zasadniczo głównym składnikiem ajerkoniaku są żółtka z jajek i alkohol.
To co Ty opisujesz to jakaś odmiana Bailey's. Przepis który ja znam jest podobny, tylko zamiast spirytusu dodaję wódkę 40%. Dobrze jest też dodać wanilię. Może być nawet cukier waniliowy. Ja do takich celów mam wyciąg alkoholowy z naturalnej wanilii.
pzdr
-
Tom_Cat
- 101%

- Posty: 23
- Rejestracja: 2007-04-27, 22:12
- Lokalizacja: 1377 km od Baunei
-
Kontaktowanie:
Post
autor: Tom_Cat » 2007-07-11, 15:16
Spirytus jest zdecydowanie za mocny do Bailey’s. A zamiast wódki można użyć brandy, koniaku, whisky, rumu itp. Przed zmieszaniem można w alkoholu rozpuścić łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.

-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-07-11, 15:22
Wiedziałem, że o czymś zapomniałem. Kawa.
Jeśli chodzi o te "lepsze" trunki do Bailey's to jak najbardziej tak się robi. Ja jednak głównie dodaje wódeczkę żytnią czystą (własnego wyrobu), kawę , wyciąg z wanilii i czasem coś z tych "lepszych".
pzdr
-
oktogenek
- 50%

- Posty: 144
- Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
-
Kontaktowanie:
Post
autor: oktogenek » 2007-07-11, 22:48
Ja zawsze robiłem z 2 puszek mleka słodzonego gotowanego 2h połówki wódki i ćwiartki koniaku oraz poł łyżeczki kawy
-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-07-11, 23:00
Ja podobnie.
Zasadnicze proporcje to:
-puszka mleka skondensowanego słodzonego, gotowana w wodzie przez ok. 3 godz.;
-0,5 litra wódki 40%;
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej naturalnej.
To są zasadnicze proporcje. Wódki czasem daję mniej. Wtedy dopełnieniem do "pół litra" może być: brandy lub rum, wyciąg z wanilii,........ w zależności od smaku jaki chcę uzyskać.
pzdr
-
Pietro
- 101%

- Posty: 1161
- Rejestracja: 2006-04-05, 21:51
Post
autor: Pietro » 2007-07-12, 00:37
W jakim celu gotuje się mleko skondensowane przez 2-3 godz?
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy

-
MaTyS
- 50%

- Posty: 168
- Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
- Lokalizacja: Mazury
Post
autor: MaTyS » 2007-07-12, 06:49
Z tego co mi wiadomo to po takim gotowaniu gęstnieje i robi sie coś przypominającego tofi.
-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-07-12, 09:11
@Pietro
Tak jak napisał @MaTyS. Takie mleko gotuje się w zamkniętej puszce wsadzonej do garnka z wodą. czas ok. 3 godzin. Po ostudzeniu i otwarciu mamy w puszce jasno brązową słodką masę typu tofi /kajmakową.
pzdr
-
tomQ
- 70%

- Posty: 389
- Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
- Lokalizacja: Rzeszów
Post
autor: tomQ » 2007-07-12, 10:44
W mojej rodzince od pokoleń "jajcarza" robi się tak:
- 8 żółtek
- 25 dkg cukru pudru
- 1 opak cukru waniliowego
Ucieramy to do białości za pomocą miksera (mieszadła) i dodajemy:
- 1/2 litra mleka
- szklankę spirytusu.
Jak ktoś lubi ajerkoniak o konsystencji majonezu, to część mleka można zastąpić kremową śmietanką.
Pozdrawiam.
TomQ
-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-07-12, 11:14
@tom@
Jest kilka niuansów dotyczących "technologii" i nazewnictwa takich trunków. Prawdziwy Advocat nie powinien zawierać w sobie mleka, tylko żółtka i ostatnio słyszałem o maśle. Trunki zawierające dodatkowo w sobie jeszcze mleko nazywane bywają prokuratorami albo nawet wręcz aplikantami.
Ostatnio przestawiłem się na Bailey's.
pzdr
-
Pietro
- 101%

- Posty: 1161
- Rejestracja: 2006-04-05, 21:51
Post
autor: Pietro » 2007-07-13, 00:27
a_priv pisze:@Pietro
Tak jak napisał @MaTyS. Takie mleko gotuje się w zamkniętej puszce wsadzonej do garnka z wodą. czas ok. 3 godzin. Po ostudzeniu i otwarciu mamy w puszce jasno brązową słodką masę typu tofi /kajmakową.
pzdr

Czyli jest to taka masa, jaką smaruje się suche wafle?
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy

-
a_priv
- 100%

- Posty: 3144
- Rejestracja: 2006-08-25, 08:30
Post
autor: a_priv » 2007-07-13, 08:38
@Pietro
Dokładnie tak jak napisałeś. Masa kajmakowa. Potem mikser, składniki i już na drugi dzień (po "przegryzieniu się) masz fajny kremik.
pzdr
-
wieniu26
- 60%

- Posty: 206
- Rejestracja: 2006-08-05, 15:05
Post
autor: wieniu26 » 2007-07-13, 08:48
witam
Ja również żonie takie coś robi. Wychodzi ponoć extra i Lepiej jak sie przegryzie z miesiąc

Acha można modyfikować np. przez dłuższe gotowanie ale uważać bo później ciężko wylać z butelki

-
bielok
- 101%

- Posty: 607
- Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post
autor: bielok » 2007-07-13, 09:16
cześć
a_priv pisze:
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej naturalnej.
To są zasadnicze proporcje. Wódki czasem daję mniej. Wtedy dopełnieniem do "pół litra" może być: brandy lub rum, wyciąg z wanilii,........ w zależności od smaku jaki chcę uzyskać.
Ostatnimi czasy zaglądam na forum rzadko z powodu zajęcia się wnukami, ale zawsze chętnie patrzę na przepisy likierów i tym podobnych produktów, ze względu na niechęć żony do wysokoprocentowych trunków.
Także chciałbym dopytać co masz na myśli pisząc - kawa rozpuszczalna naturalna?
kawę inkę? czy może kawę rozpuszczalną?
Gdybyś nie dodał na końcu zdania słowa "naturalna" nie miałbym wątpliwości .....
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości