6kg skrobi
18l wody
wyliczone Blg 25
po fermentacji powinno w zacierze być 15% alkoholu
enzymów będę dodawal
AMG 4,8ml
TER 3,0ml
SCHE 1,8ml
Co o tym myślicie

Trochę zawyżone są te dawki, biorąc górne zalecane ilości wychodzi jakoś tak o połowę mniej. Pamiętajmy, że te enzymy mają gęstość około 1,25 g/cm³, zatem, jeżeli odmierzamy ilość strzykawką, czyli objętościowo, należy zalecaną dawkę wagową, w gramach, podzielić przez 1,25.a_priv pisze:Ja myślę, że ze względu na fakt, że to jest skrobia to ilości dla 6kg powinny być następujące:
AMG - 8,0ml
TER - 5,0ml
SCHE - 3,0ml
pzdr
Skąd takie przekonanie? Podane powyżej ilości enzymów odnoszą się do 1000kg CZYSTEJ skrobi. Dla ziarna należy je podzielić przez odpowiedni współczynnik zawartości skrobi w konkretnym zbożu.a_priv pisze:Pamiętaj, że dla skrobi ziemniaczanej dawki enzymów podwaja się (w stosunku do dawek dla zbóż)![]()
pzdr
Te dawki są podane dla skrobi zbożowej.Skąd takie przekonanie? Podane powyżej ilości enzymów odnoszą się do 1000kg CZYSTEJ skrobi. Dla ziarna należy je podzielić przez odpowiedni współczynnik zawartości skrobi w konkretnym zbożu.
pzdr98% pisze:.....dawkowanie tych enzymów jest następujące:
Dextrozyme - 0.4-0.8 kg/1000l zacieru
Liqozyme -0.4-0.65 kg/1000l zacieru ( przy zacierach skrobiowych z ziemniaków dawki razy 2).....
ale z tego co pamiętam dawki zalecane przez 98% są już powiększone ze względu na domowy charakter pracinżynier pisze:ja stosowałem normalne przeliczniki jak dla skrobi, bez rozróżnienia czy żytnia, czy ziemniaczana i wyszło dobrze.
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymyTermamyl...Zalecane dawki preparatu wynoszą 200 do 400 ml na 1 tonę skrobi w zależności od rodzaju surowca i stosowanej technologii.
Liquozyme SC:
Zalecana dawka: 150 ml na jedną tonę skrobi zbożowej i 300 ml na jedną tonę skrobi ziemniaczanej.
jak widzicie więc dawki podane przez kolegę 98% są nawet więcej niż dwa razy wyższe niż zalecenia producenta - jest to jak wspomniałem asekuracja aby nikt nie psioczył że mu nie wyszło, bo jednak w domciu inne warunki niż w gorzelniAMYLOGAL CS 15...
Dawka preparatu na 1000 kg skrobi zbożowej:0,36 kg ( 0,30l )
Dawka preparatu na 1000 kg skrobi ziemniaczanej:0,72 kg ( 0,60l )
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości