BECHEROVKA
BECHEROVKA
Czy ktoś na forum może zna przepis na BECHEROVKE?
Ja bezskutecznie go poszukuję już parę tygodni.
zdrówka
Ja bezskutecznie go poszukuję już parę tygodni.
zdrówka
Ja mam prosty i skuteczny:
wsiadam w autko, przejeżdżam 15 km i mam Becherovkęw po taniości i w nieustającej promocji.
A tak na poważnie to prawdziwy przepis jest schowany głęboko w sejfie. Co najwyżej można się zbliżyć wyczytując to co na etykiecie napisano i używając swojej fantazji.
Nie wszystko jednak da się i warto odtwarzać szczególnie jak można i trzeba zacieśniać przyjaźń na styku trzech granic .
Ahŏj! Na shle!
To sem ja!!!
Winiarek
wsiadam w autko, przejeżdżam 15 km i mam Becherovkęw po taniości i w nieustającej promocji.
A tak na poważnie to prawdziwy przepis jest schowany głęboko w sejfie. Co najwyżej można się zbliżyć wyczytując to co na etykiecie napisano i używając swojej fantazji.
Nie wszystko jednak da się i warto odtwarzać szczególnie jak można i trzeba zacieśniać przyjaźń na styku trzech granic .
Ahŏj! Na shle!
To sem ja!!!
Winiarek
Lubię Becherowkę i zrobiłem dwa koncentraty zgodnie z przepisami znalezionymi w necie. Był to wyciąg z około 10-15 ziół. Niestety efekt końcowy marny, nie polecam. A co do rady Winiarka to jest dobra ale też trzeba uważać. Zdarzyło mi się już dwa razy kupić za południową granicą podróbki, o oryginalnych butelkach z akcyzą itp. Z doświadczenia polecam makro szczególnie gdy mają promocję, oryginalność gwarantowana.
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2006-05-01, 17:53
Beherovka - domowa
1 litr alkoholu ok. 50 %
3 łyżki stołowe herbaty ziołowej STOMARAN - apteka (mieszanka ziół)
3 łyżki stołowe cukru kryształu
1 opakowanie cukru wanilinowego, 5 goździków
2 cm całego cynamonu, woda destylowana do dodania do oczekiwanej mocy (2-3 dcl, ja dodaje do 1,5 litra objętości)
Zostawiamy na 2-3 dni do naciągnięcia i odcedzamy. Smacznego!
(zaczerpniete z http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=6740 zeby nie powiedziec ze skopiowane )
1 litr alkoholu ok. 50 %
3 łyżki stołowe herbaty ziołowej STOMARAN - apteka (mieszanka ziół)
3 łyżki stołowe cukru kryształu
1 opakowanie cukru wanilinowego, 5 goździków
2 cm całego cynamonu, woda destylowana do dodania do oczekiwanej mocy (2-3 dcl, ja dodaje do 1,5 litra objętości)
Zostawiamy na 2-3 dni do naciągnięcia i odcedzamy. Smacznego!
(zaczerpniete z http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=6740 zeby nie powiedziec ze skopiowane )
Oto drugi przepis z tego samego źródla co wyżej.
Cytat "Ja robiłem dosć czesto, bo uwielbiam nalewki zdrowotne. Oto moj przepis:
1 litr spirytusu 75%,
50-70 g. cukru,
laska wanilii,
7-9 gozdzikow,
kawalek cynamonu (ok 4-5 cm),
woda do rozcienczenia do ulubionej mocy,
1 opakowanie herbaty Herbal Heaven, ktore mozna zastapic :
15g.anyzu,
15g. majeranku,
15g. klacza tataraku,
10g. arcydziegla,
10g. lukrecji,
5g. piolunu,
5g. galki muszkatolowej,
5g. goryczki bialej,
korzen galangi (ok.3cm.),, mozna zastapic sproszkowana.
Wszystkie skladniki maceruje w spirytusie ok. tygodnia. Potem dodaje syrop z cukru i wody ( do odpowiedniej mocy)). Odcedzam i czekam jeszcze ok. 3 dni, nastepnie filtruje i rozlewam do butelek na miesiac.
Uwaga - nie przeslodzic. Raz przeslodzilem i nie byla najsmaczniejsza".
Cytat "Ja robiłem dosć czesto, bo uwielbiam nalewki zdrowotne. Oto moj przepis:
1 litr spirytusu 75%,
50-70 g. cukru,
laska wanilii,
7-9 gozdzikow,
kawalek cynamonu (ok 4-5 cm),
woda do rozcienczenia do ulubionej mocy,
1 opakowanie herbaty Herbal Heaven, ktore mozna zastapic :
15g.anyzu,
15g. majeranku,
15g. klacza tataraku,
10g. arcydziegla,
10g. lukrecji,
5g. piolunu,
5g. galki muszkatolowej,
5g. goryczki bialej,
korzen galangi (ok.3cm.),, mozna zastapic sproszkowana.
Wszystkie skladniki maceruje w spirytusie ok. tygodnia. Potem dodaje syrop z cukru i wody ( do odpowiedniej mocy)). Odcedzam i czekam jeszcze ok. 3 dni, nastepnie filtruje i rozlewam do butelek na miesiac.
Uwaga - nie przeslodzic. Raz przeslodzilem i nie byla najsmaczniejsza".
Karlovarská hořká Jana Bechera lub jak kto woli Karlsbad Becher Bitter
Nalew główny:
litr spirytusu rozcieńczyć wodą (330ml)=64.3%. W tym roztworze przez 30 dni macerować następujące składniki:
83g korzenia dzięgla
66g skórki pomarańczowej
66g cynamonu
33g cynamonu białego
33g kwiatu cynamonowego
16g verbascum densiflorum
16g piołunu
33g niedojrzałej pomarańczy
16g goździków
33g wrotyczu
33g kwassji
Następnie wziąć 2,5 litra spirytusu, dolać 330ml tego nalewu, 660ml syropu cukrowego i dolać 3 litry wody. W razie bladego koloru, dobarwić na żółtozielony odcień.
Nalew główny:
litr spirytusu rozcieńczyć wodą (330ml)=64.3%. W tym roztworze przez 30 dni macerować następujące składniki:
83g korzenia dzięgla
66g skórki pomarańczowej
66g cynamonu
33g cynamonu białego
33g kwiatu cynamonowego
16g verbascum densiflorum
16g piołunu
33g niedojrzałej pomarańczy
16g goździków
33g wrotyczu
33g kwassji
Następnie wziąć 2,5 litra spirytusu, dolać 330ml tego nalewu, 660ml syropu cukrowego i dolać 3 litry wody. W razie bladego koloru, dobarwić na żółtozielony odcień.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości