gynk pisze:no więc tak : oba zawory otwarte czyli reflux na maxa...
reflux "na maxa" byłby wtedy gdybyś zamknął zawór odbioru, tak aby destylat krążył w obiegu zamkniętym,
słowem, jeśli miałeś go otwartego to na pewno nie uzyskałbyś prawidłowego rozdziału,
też mam wrażenie że grzanie jest zbyt słabe, a sugeruje to właśnie mała wydajność,
w miarę stabilna temperatura w tym przypadku to skutek konstrukcji - mała ilość flegmy ściekająca po rurkach będących w odchyleniu od pionu jest delikatnie rozdzielana mimo całkowitego otwarcia zaworu odbioru.
moc grzania chyba ok...
czym innym jest utrzymywanie temperatury na jakimś poziomie a czym innym zapewnienie odpowiedniej ilości par dla kolumny - słowem, musisz dać odpowiednią moc aby zacier mocno odparowywał, a nie tylko wrzał "w miejscu"
czy może tak być ,że dolna krawędź rury chłodnicy jest wspawana na 'równo' z resztą rur ?
a zerknij na moją głowicę
FOTO - widzisz różnicę? oczywiście u ciebie byłoby dobrze ale... pod jednym warunkiem:
że w miejscu spawania, wewnątrz znajduje się tama niepozwalająca na spływ flegmy do kolanka
być może mój zacier nie miał odpowiedniej mocy
napisz nam jak go robiłeś i czy fermentacja była zakończona powodzeniem
...apropos mętnienia, wczoraj upuszczałem destylat rurką silikonową - podczas mieszania z H2O mętnienie występuje
to raczej nie był czysty silikon
aha - do jakiej wysokości mają być zmywaki ?
ile się da

- to znaczy że do rurki refluxu tak aby destylat nie miał okazji ściekać po ściankach kolumny
I jeszcze jedno - termometr powinieneś umocować na kolanku, nad rurką refluxu, ponieważ to właśnie te pary powinniśmy mierzyć
@easy driver - teoretycznie powinieneś otrzymać 6litrów etanolu, ale jak wiadomo teoria jedno a praktyka drugie, mam wrażenie że zacier nie miał owych 15% - napisz jak go robiłeś, poza tym zawsze są jakieś straty
prędkość nie powala (wychodzi 16,5ml/min) a na takiej aparaturze spokojnie da się jechać i 40ml
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !