Trochę więcej, 98-99°C.człowiek pisze:Inżynier, że upieczony chleb ma w środku przekroju temperaturę 92-95°C. Trzeba do swoich warunków dopasować temperaturę i czas pieczenia coby się jeszcze nie przypaliło, a już upiekło.
Sprawdzony przepis na chleb - Szukam
Re: Żytni!
W mące jest to antyutleniacz E-300, czyli witamina C.Bo tanie i skuteczne.Tzw. mąka stabilizowana, czyli powtarzalne parametry.Johnny pisze:@inżynier:.Punktem wyjścia musi być w/w mąka,którą najlepiej kupić u młynarza gdyż sklepowe zawieraja środki konserwujace np.SO2 i mogą być one przyczyną bakteriologicznej pustyni a zwłaszcza niemożności startu dzikich drożdży i fermentacji prowadzącej do uaktywnienia żywych kultur kwasu mlekowego!
[ Dodano: 2009-03-28, 09:09 ]
Czyli chleb wypiekany na tzw. trzonie.adwokat pisze:Witam.
A ja zdobyłem 2 płytki szamotowe 40x40x4 cm i jutro zaszaleje z nimi w piekarniku gazowym.
Pozdrawiam.
Odnośnie chleba żytniego: dodatek 10% mąki pszennej znakomicie ułatwia obróbkę ciasta i unika się nadmiernej kwasowości chleba, która nie wszystkim pasuje.
Pozdrawiam,
mnbm.
mnbm.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości