Sprawdzony przepis na chleb - Szukam

Czyli coś na ząb...
mnbm
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2009-03-09, 19:23

Post autor: mnbm » 2009-03-23, 14:15

człowiek pisze:Inżynier, że upieczony chleb ma w środku przekroju temperaturę 92-95°C. Trzeba do swoich warunków dopasować temperaturę i czas pieczenia coby się jeszcze nie przypaliło, a już upiekło.
Trochę więcej, 98-99°C.

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-03-27, 22:05

@kitaferia
Z tego przepisu według podanuych przez Ciebie proporcji wychodzi 6 bułeczek?
Czy może te najładniejsze do zdjęcia wybrałes? :P :P
Wyglądają apetycznie. Pozd Rafał

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-03-28, 00:33

Witam.

A ja zdobyłem 2 płytki szamotowe 40x40x4 cm i jutro zaszaleje z nimi w piekarniku gazowym.

Piec chlebowy powoli zaczyna się materializować, ale do pełni szczęścia jeszcze daleko. Puki co, to wypróbuję z szamotką.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam. adwokat

mnbm
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2009-03-09, 19:23

Re: Żytni!

Post autor: mnbm » 2009-03-28, 09:05

Johnny pisze:@inżynier:.Punktem wyjścia musi być w/w mąka,którą najlepiej kupić u młynarza gdyż sklepowe zawieraja środki konserwujace np.SO2 i mogą być one przyczyną bakteriologicznej pustyni a zwłaszcza niemożności startu dzikich drożdży i fermentacji prowadzącej do uaktywnienia żywych kultur kwasu mlekowego!
W mące jest to antyutleniacz E-300, czyli witamina C.Bo tanie i skuteczne.Tzw. mąka stabilizowana, czyli powtarzalne parametry.

[ Dodano: 2009-03-28, 09:09 ]
adwokat pisze:Witam.

A ja zdobyłem 2 płytki szamotowe 40x40x4 cm i jutro zaszaleje z nimi w piekarniku gazowym.

Pozdrawiam.
Czyli chleb wypiekany na tzw. trzonie.
Odnośnie chleba żytniego: dodatek 10% mąki pszennej znakomicie ułatwia obróbkę ciasta i unika się nadmiernej kwasowości chleba, która nie wszystkim pasuje.
Pozdrawiam,
mnbm.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-29, 16:35

xaafuun pisze:@kitaferia
Z tego przepisu według podanuych przez Ciebie proporcji wychodzi 6 bułeczek?
Czy może te najładniejsze do zdjęcia wybrałes? :P :P
Wyglądają apetycznie. Pozd Rafał
Fotka jest wszystkich co wyszły. Polecam, bo sa pyszne.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-03-29, 17:11

kitaferia pisze:Fotka jest wszystkich co wyszły. Polecam, bo sa pyszne.
Dzięki, a jak oceniasz trudność wykonania??

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-29, 17:17

Łatwe, bez zakwasu, robię je na szybko jak braknie pieczywa i nie tylko. Zawsze wychodzą ok.
Teraz daję do nich ziarno słonecznika i dyni /parzone wcześniej/ a na wierzch sezam, albo tylko sam sezam.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 39 gości