Mój pierwszy nastaw

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Mój pierwszy nastaw

Post autor: xaafuun » 2009-01-06, 19:33

Witam wszystkich ktorzy tu zajrzeli.
To będzie watek o mym pierwszym zaciorku.
Po kolei:
- butla 10 litrów (funkiel nówka nie śmigana)
- cukier - 2,5 kg
- woda - 7 litrów
- szklanka ryżu
- szklanka rodzynek (zmielonych)
- drożdże piekarnicze 150 gram
- koncentracik pomoidorowy - mała puszka

Co powiecie na tę miksturkę> Wiem ze pekarnicze są złe ale nie mogłem dostać innych.
Czy podrzucić jakieś jabłuszka? Mam ich sporo w domciu.
Przeczytałem prawie całe forum, i taki skład wyszedł według mego mniemania.
UWAGA WSZELKIE SUGESTIE MILE WIDZIANE.

Pozd Rafał
Ostatnio zmieniony 2009-01-06, 19:53 przez xaafuun, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-01-06, 19:51

Zmień tytuł wątku na: "Mój pierwszy nastaw" , bo z zacierem to nie nic wspólnego, chyba że będziesz zacierał ręce jak bedziesz robił ten nastaw ;) :D

Pozatym za dużo cukru lub za mało wody, w swoim nastawie idziesz na ok. 18% a tego piekarnicze nie zrobią.

Słabo coś to forum przeczytałeś.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-01-06, 19:55

Kolego nazwe zmieniłem juz.
Boje sie dac wiecej wody zeby mi nie wykipiał nastaw.
Rączki to ja już zacieram 8) 8)
To co dać to na 8 litrów wody??
Podpowiedz co jeszcze Ci się nie widzi. Bo to dzis ma ruszyć :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-01-06, 20:01

Dodoatki daj jakie chcesz, tylko na piekarniczych zrób lepiej w stosynku cukier-woda 1:4.
Pamiętaj też, że piekarnicze mocno pienią musi być wiekszy pojemnik.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-01-06, 20:36

kitaferia pisze: Pamiętaj też, że piekarnicze mocno pienią musi być wiekszy pojemnik.
Czyli na banke 10 litrow dac 7 wody i 3,5 kg cukru??

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-01-06, 20:39

Na pojemnik 10 l to max 1.5 kg cukru i 6l wody.
Przy odpieniaczu 2 kg cukru i 8 l wody, ale to lekko ryzykowne może być.
Przecież podałem stosunek cukru i wody - 1:4.

Możesz dać odpieniacz lub espumisan z apteki jeśli dobrze pamiętam :?
Pozdrawiam

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2009-01-06, 20:41

Nie,na 4l wody masz dać 1kg cukru.Daj 8l wody i 2kg cukru i będzie 9,2 l nastawu.
Na baniak połóż tetrę lub jakieś płótno,w chwili obecnej,w temp.pokojowej pienienie nastawu nie powinno być duże.

Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony 2009-01-06, 20:45 przez chłop, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-01-06, 21:31

Dobra to na 6 litrów wody zapodaje 1,5 kg cukru.
Idę dokończyć dzieła :P:P

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-01-06, 22:17

wsypać 2,5 kilograma cukru i uzupełnić wodą do pojemności 10,5 litra

ja zawsze robię 10kg cukru uzupełnione do 42 litrów.wcześniej robiłem z 9kg-42L ale jakoś mało wychodziło spirytusu więc zwiększyłem do 10 kg.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-01-06, 22:57

No i "nastawione".
Kurcze a czy to dopełnianie bede mogl później zrobić czy muszę zaraz, bo mi się cukier zakończył w domu??
Ale mam radoche moj pierwszy nastaw :lol: :lol:
Do 5 litrów wody wsypałem 1,5 kg cukru wymieszałem, a do 1 litra wody dałem drozdże i 2 łyżeczki cukru. Po gozince zazeło bulgotać i syczeć łagodnie.
W samej wodzie miałem 22 Blg, to chyba w porządku?

Pozd Rafał

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-01-06, 23:23

Witam
W samej wodzie miałem 22 Blg
- powiedz mi tylko o ile to ne tajemnica gdzie taką "samą wodę" można dostać :?: :?: :?:

aż się boję zapytać ile po wsypaniu i wymieszaniu miałeś blg ??? z pewnością to była "setka" :brawo :brawo

[/quote]zazeło bulgotać i syczeć łagodnie.

ważne aby po dwóch godzinach nie "zazeło" wylatać i syczeć złowrogo :idea:

pozdrawiam
98%

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-01-06, 23:26

@ 98% te 22 blg to miałem w tej wodzie co dosypałem do niej 1,5 kg cukru.
Czy może nastąpil błąd pomiarowy?
Pozd Rafał

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2009-01-07, 10:42

Zawsze diabeł tkwi w szczegółach :D :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-01-07, 15:43

Kurczę siedzę w pracy i myślę jak tam pracuje 8) 8)
butla do połowy zalana...
Czy mogę dodać do tego co mam wody z cukrem i drożdżami czyjuż przepadło??
W domu wrzucę fotki apraturki 8) 8)
pozd Rafał

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2009-01-07, 15:46

Można dodać samą wodę z cukrem.
Drożdże nie są potrzebne jak ładnie pracuje.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości