Proste danie quinche loraine ( czyt. kisz loran)

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Proste danie quinche loraine ( czyt. kisz loran)

Post autor: xaafuun » 2010-06-09, 12:50

Witam, kolegów po dłuższym niebycie na forum za co przepraszam :oops:
Z kapanie też sie opóściłem i to bardzo :cry: :wall
Ale za to nauczłem sie na obczyźnie prostego i smacznego dania.
Potrzeba nam do niego

- 1/4 litra mleka
- 1/4 litra śmietany gęsta jest lepsza
- 3 jajeczka
- boczek - może być wędzony
- inne dodatki
- ciasto francuskie

Otóż mieszamy w dowolnej kolejności mleko jaja i śmietanę.
Następnie w brytfance (o wysokim na 3-4 brzegu, zależne od średnicy brytfanki) rozwijamy nasze ciasto francuskie. Na dnie rozkładamy boczek i inne dodatki (ja polecam pieczarki marynowane). Następnie wlewamy naszą miksturkę.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 C piekarnika, i pieczemy okolo 15 min.
Potem, dla lepszego smaku schodzimy z temp do 60 C i trzymamy jeszcze 5-8 min.
To zejscie nie jest konieczne, ale poprawia smak dania.
Smacznego

Pozd Rafał

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-07-03, 18:43

Witam "przepis " i wykonanie w drodze :mrgreen: - piekarnik się nagrzewa ....
zobaczymy efekty ... :?: :P :idea:

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2010-07-03, 23:13

Witam i jak kolego 98% smakowało??

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2010-07-04, 16:05

Witam piszę więc przeżyłem :1st :1st - może być jedynie trzeba to doprawić- koniecznie !!- bo wyszło mdłe samo w sobie jest ok - z początku miałem obawę czy to zgęstnieje /mleko i śmietana / ale ok najlepsze to przy "rogach " chrupkie i apetyczne tak że można zaliczyć kolejny przepis na +" .

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2010-09-27, 12:37

Quiche Lorraine.
No cóż prawie dobrze.
Tylko ciasto nie francuskie a kruche. Jak na tarty.
Do farszu w niektórych rejonach dodają cebuli.
Obowiązkowo ser gruyere!!!
Boczek z cebulą trzeba podsmażyć.
Do śmietany z żółtkami dałbym szczyptę gałki muszkatałowej.
Poza tym idealnie.
Pozdrawiam. :D

misiek506
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2007-03-10, 19:31

Post autor: misiek506 » 2011-03-30, 12:36

Witam!!!!
Pracuje w firmie ,ktora specjalizuje sie w produkcji quiche...
Jest ich wiele odmian ...., mi osobiscie smakuje QL opisana powyzej ale dobra jest tez ser+cebula , trzy sery ,Pomidorowa z mozzarella i bazylia, z kozim serem.Firma znajduje sie w UK , wiec nazwy moga sie wydawac troche dziwne po przetlumaczeniu na j.polski, wlasciwie przypominaja nazwy chipsow....
Produkujemy dla takich firm jak
M&S ASDA Sainsbury.
Zapraszam do sprobowania przy odwiedzinach supermarketow danych firm w UK.
Osobiscie polecam Produkty z M&S.
Pozdrawiam wszystkich kapiacych....
lepsze wrogiem dobrego

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości