piękna postawa kolegi tak trzymać.James_Bond pisze:Coś tam znajdę, jestem kreatywny.
Stary sprzęt do produkcji bimbru...
Więc w miejsce tych dziur zamontuj grzałki a jeżeli zamierzasz grzać gazem to w te dziury włóż śruby z podkładkami i uszczelkami i skręć.
@James_Bond,nie wiem czy masz problem czy tylko problemy wyszukujesz.Albo jesteś totalnie nieporadny albo tylko piszesz żeby pisać.Takie problemy jakie masz to rozwiązuje się siedząc rano na klopie a nie żeby tematy nowe na forum tworzyć żeby rozwiązań podstawowych problemów szukać.
@James_Bond,nie wiem czy masz problem czy tylko problemy wyszukujesz.Albo jesteś totalnie nieporadny albo tylko piszesz żeby pisać.Takie problemy jakie masz to rozwiązuje się siedząc rano na klopie a nie żeby tematy nowe na forum tworzyć żeby rozwiązań podstawowych problemów szukać.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
- James_Bond
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2009-04-18, 15:56
Trochę prawdy jest w twym stwierdzeniu- piszę, żeby pisać, bo na razie mogę jedynie myśleć o całej instalacji, (nie mam części), ale zdolności techniczne jako takie posiadam (jako ciekawostkę dodam, że m.in. sam wykonuję i remontuję gitary).Spiryt pisze: @James_Bond,nie wiem czy masz problem czy tylko problemy wyszukujesz.Albo jesteś totalnie nieporadny albo tylko piszesz żeby pisać.Takie problemy jakie masz to rozwiązuje się siedząc rano na klopie a nie żeby tematy nowe na forum tworzyć żeby rozwiązań podstawowych problemów szukać.
A jeżeli chodzi ta konew to se odpuść na 99% to ocynk bywały jeszcze aluminiowe ale wnioskuję że aluminium byś poznał. Nie spotkałem się nigdy z konwią z nieredzki no chyba że od dojarki. A ta która pokazałeś na zdjęciu że twoja wygląda identycznie to zwykła konew w ocynku.
A jednak konew cynowana:-)
A jednak konew cynowana:-)
Ostatnio zmieniony 2009-04-26, 23:18 przez stxc, łącznie zmieniany 1 raz.
@ stxc
Nigdy nie robiono stalowych konwi na mleko ocynkowanych.
Prawdopodobnie nie rozróżniasz cynku od cyny. Konwie są cynowane.
Podobieństwo tylko fonetyczne ale pierwiastek zupełnie inny - nieszkodliwy.
Pozdrawiam
Nigdy nie robiono stalowych konwi na mleko ocynkowanych.
Prawdopodobnie nie rozróżniasz cynku od cyny. Konwie są cynowane.
Podobieństwo tylko fonetyczne ale pierwiastek zupełnie inny - nieszkodliwy.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-04-27, 09:17 przez Paluch, łącznie zmieniany 2 razy.
Były konwie/bańki na mleko ze stali kwasoodpornej,sam na własne oczy widziałem i na pewno nie pomyliłem tego z aluminium ani z cyną lub cynkiem.stxc pisze:Nie spotkałem się nigdy z konwią z nieredzki no chyba że od dojarki. A ta która pokazałeś na zdjęciu że twoja wygląda identycznie to zwykła konew w ocynku.
Ostatnio zmieniony 2009-04-27, 15:57 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
- Lokalizacja: Wrocław/Gorzów
Re: Stary sprzęt do produkcji bimbru...
witam KolegęJames_Bond pisze:Znalazłem u dziadka na strychu....
Czy za pomocą tego urządzenia da się zrobić jako taki alkohol?
bardzo się cieszę, ze takie cacka jeszcze się znajduje.. ale czasy się zmieniają, a przez to i technologia. w połączeniu z wymaganiami i oczekiwaniem, proponuję zbudować nowoczesną kolumnę. efekty zbliżóne do wódek wysokiej półki (przy zastosowaniu między innymi węgla aktywnego). to forum to skarbnica, almanach.. Kolega znajdzie tu wszystko, by robić coraz lepsze, czystrze.. to hobby wciąga bo chodzi o to, by gonić króliczka, a nie go złapać.. do ideału trzeba dążyć całe życie.
pozdrawiam i oczekuję wiadomości o postępach
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.
@ kamilz1
Co do "pyszności" napitku jak mówisz.
Nad gustami sie nie dyskutuje ale... Jeśli destylujesz owocówki smakowe typu śliwowica, calvados albo gruszkówkę to racja, napitek pyszny a odstojniki wydelikacają smak. Sam tak kiedyś robiłem i było OK.
Tylko wobec poziomu tego forum staraj się nie uogólniać i nie namawiaj początkujących do metod, które dawno już przeskoczyliśmy.
Jesteś króciutko na tym forum i może lepiej trochę poczytaj, poucz się, wykaż nieco pokory.
Myślę, że z czasem sam będziesz innych namawiał do nowocześniejszych rozwiązań.
Pozdrawiam
Co do "pyszności" napitku jak mówisz.
Nad gustami sie nie dyskutuje ale... Jeśli destylujesz owocówki smakowe typu śliwowica, calvados albo gruszkówkę to racja, napitek pyszny a odstojniki wydelikacają smak. Sam tak kiedyś robiłem i było OK.
Tylko wobec poziomu tego forum staraj się nie uogólniać i nie namawiaj początkujących do metod, które dawno już przeskoczyliśmy.
Jesteś króciutko na tym forum i może lepiej trochę poczytaj, poucz się, wykaż nieco pokory.
Myślę, że z czasem sam będziesz innych namawiał do nowocześniejszych rozwiązań.
Pozdrawiam
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Witam.
Tak zgadzam się z przedmówcą.
Sam wolałem poczekać zrobić taki sprzęt by sprostać innym.Mam kolumnę z nierdzewki.
Robię swój pierwszy nastaw ala Calvados i już mam po zmierzeniu cukru ok. - 3.
Sam jeszcze nie mama pojęcia jak brykać na tym sprzęcie i uzyskać wódeczkę smakową.
Kolumna typu Abratka a dokładnie taka sama jak kolegi JORGA( UKŁONY I PODZIĘKOWANIE DLA KOLEGI. )Można zobaczyć w galerii.
Nastaw zrobiłem na gorzelnianych i choć wiem że to nie te drożdże to się cieszę.
Wystarczy spytać na p.w to Ci KAŻDY odpisze.
Właśnie to mi się tu podoba ale trzeba wiedzieć kogo zapytać ?
Pozdrawiam.Twoje zdrowie kol.kamilz1.
Tak zgadzam się z przedmówcą.
Sam wolałem poczekać zrobić taki sprzęt by sprostać innym.Mam kolumnę z nierdzewki.
Robię swój pierwszy nastaw ala Calvados i już mam po zmierzeniu cukru ok. - 3.
Sam jeszcze nie mama pojęcia jak brykać na tym sprzęcie i uzyskać wódeczkę smakową.
Kolumna typu Abratka a dokładnie taka sama jak kolegi JORGA( UKŁONY I PODZIĘKOWANIE DLA KOLEGI. )Można zobaczyć w galerii.
Nastaw zrobiłem na gorzelnianych i choć wiem że to nie te drożdże to się cieszę.
Wystarczy spytać na p.w to Ci KAŻDY odpisze.
Właśnie to mi się tu podoba ale trzeba wiedzieć kogo zapytać ?
Pozdrawiam.Twoje zdrowie kol.kamilz1.
calvados
Witaj Bodzio. Winko puść tak by uzyskać moc 96 % , czyli z prędkością 1 litr na godzinę. Spirytus rozcieńcz wodą żywiec i już za parę godz. będzie pyszny nadający się do picia.Jeżeli będziesz odbierał szybciej i uzyskasz niższy % , to winiak wyjdzie gorszy - będzie dobry po 3 może 5 latach leżakowania w beczce dębowej. Pozdrawiam.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości