Drożdże Turbo (tzw. Czarownica)
Witam ja tak robie ale dopiero dzisiaj nastawilem bo paczka przyszla mi w poniedzialek
Na balon 60l narazie dalem 12kg cukru troche kwasku, troche dwufosforanu i jakies 100g przecieru.
Obecnie wszystkiego jest jakies 50l
Docelowo chce dac 16kg cukru i dopelnic na full i zobaczymy co z tego bedzie
Na balon 60l narazie dalem 12kg cukru troche kwasku, troche dwufosforanu i jakies 100g przecieru.
Obecnie wszystkiego jest jakies 50l
Docelowo chce dac 16kg cukru i dopelnic na full i zobaczymy co z tego bedzie
Cow & Chicken
Odsyłam cię na początek tego wątku. Czy przeczytałeś go dokładnieLegion pisze:Może któryś z kolegów którzy podjęli się testowania w zamian za opis wypróbuje je z 12kg lub więcej cukru
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego przeczytałem Twój pierwszy post uważnie już dawno temu.
Wiadomo im więcej tym lepiej.
Najbardziej interesuje mnie porównanie z Coobra24.
W pierwszy dzień rozrabiam 12kg cukru w około połowie beczki 120L i oczywiście dodaję drożdże i łyżeczkę kwasku.
Na drugi dzień wlewam rozpuszczone 10kg cukru i dopełniam beczkę do około 110L.
7 dnia mam -3Blg.
Nie dodaję żadnych przecierów.
Wszystko w temperaturze domowej czyli około 20 stopni.
Może ktoś się odnieść do tego
Pisząc swojego posta liczyłem także na opinie innych.drgranatt pisze:...Jedna paczka TURBO 6 spokojnie przerabia 14 kg słodyczy w 5 dni (więcej nie próbowałem)...
Wiadomo im więcej tym lepiej.
Najbardziej interesuje mnie porównanie z Coobra24.
W pierwszy dzień rozrabiam 12kg cukru w około połowie beczki 120L i oczywiście dodaję drożdże i łyżeczkę kwasku.
Na drugi dzień wlewam rozpuszczone 10kg cukru i dopełniam beczkę do około 110L.
7 dnia mam -3Blg.
Nie dodaję żadnych przecierów.
Wszystko w temperaturze domowej czyli około 20 stopni.
Może ktoś się odnieść do tego
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
To i ja coś napisze bo dostałem drożdże na próbę
Test zrobniłem dwutorowo.
Po pierwsze podzieliłem drożdże wg wagi równo po pół.
Do pierwszej połowy zrobiłem wg zaleceń z opakowania, a drugą połowę potraktowałem podwójną ilościa cukru.
Drożdze ładnie przerobiły cukier.
Nie mam porównania do cobry, mogę porównać tylko do turbo.
IMO nie widzę znaczącej różnicy pomiędzy turbo a czarownicą więc mogę je polecić z czystym sumieniem.
Pozd Rafał
Test zrobniłem dwutorowo.
Po pierwsze podzieliłem drożdże wg wagi równo po pół.
Do pierwszej połowy zrobiłem wg zaleceń z opakowania, a drugą połowę potraktowałem podwójną ilościa cukru.
Drożdze ładnie przerobiły cukier.
Nie mam porównania do cobry, mogę porównać tylko do turbo.
IMO nie widzę znaczącej różnicy pomiędzy turbo a czarownicą więc mogę je polecić z czystym sumieniem.
Pozd Rafał
Witam, ja również dostałem drożdze na próbę.
Nastaw: 50 litrów wody, 8kg cukru, 1 przecier pomidorowy.
Mimo niskiej temperatury otoczenia ok 10 stopni, wszystko szybko ruszyło i przerobiło w niecałe 2 tygodnie. Po następnym tygodniu samoistnie pięknie sie wyklarowało.
Zupę z głów szczórów gotowałem tylko raz... nadaje się do spożycia, nie czuć grzybów, w smaku lekko słodkawy.
Głowa nie boli.
Osobiście polecam
Nastaw: 50 litrów wody, 8kg cukru, 1 przecier pomidorowy.
Mimo niskiej temperatury otoczenia ok 10 stopni, wszystko szybko ruszyło i przerobiło w niecałe 2 tygodnie. Po następnym tygodniu samoistnie pięknie sie wyklarowało.
Zupę z głów szczórów gotowałem tylko raz... nadaje się do spożycia, nie czuć grzybów, w smaku lekko słodkawy.
Głowa nie boli.
Osobiście polecam
- sikorkaaa82
- 0%
- Posty: 5
- Rejestracja: 2008-08-13, 19:31
nokiapl pisze:
To żart jest ??
Wydaje mi się że nie ale przynajmniej nie owija w bawełnę i pisze jak zrobił
każdy z nas od czegoś zaczynał
Co najciekawsze jest zadowolony z osiągu
@buuurz
nie mogę pojąć dlaczego dwukrotnie zwiękrzyłeś ilość wody przy 8 kl.cukru ??
co najważniejsze twoja temperatura daje sporo do życzenia więc na przyszłość radzę się trzymać opisu z paczki wtedy i podgrzewacze lepiej zadziałają
a jeżeli nie masz lepszych warunków to o konkretnym ociepleniu beczki
np styropianem albo najłatwiej beczkę postawić na płycie styropianu w nieco większym
pojemniku zalać wodą aby stała stabilnie i opianować pianką do okien
ooooj koledzy... przepraszam, wkradł się błąd - było 12 kg cukru.
A co do temperatury to chodziło o to że o dziwo drożdze i tak szybko przerobiły cały cukier.
Ps.Do tej pory przerabiałem przetwory owocowe w potwory alkoholowe,
to była moja pierwsza cukrówka, stała w zimnie bo pozostałe grzałki były już w użyciu
Kolejnym razem na pewno zadbam aby temperatura była wyższa.
Pozdrawiam
A co do temperatury to chodziło o to że o dziwo drożdze i tak szybko przerobiły cały cukier.
Ps.Do tej pory przerabiałem przetwory owocowe w potwory alkoholowe,
to była moja pierwsza cukrówka, stała w zimnie bo pozostałe grzałki były już w użyciu
Kolejnym razem na pewno zadbam aby temperatura była wyższa.
Pozdrawiam
Przetestowalem te drozdze ktore otrzymalem od kolegi forumowego(gratis) dawno temu, ale dopiero moglem je przetestowac ,8 kg cukru 25l wody,praca dosc szybko sie zaczela,4 dzien i do kociolka,testowalem rozne inne turbo,te niczym nie odbiegaja od innych,sa dobre, smialo je moge polecic ,jezeli znajdzie sie jakas przystepna oferta napewno zakupie pare paczek
Z podziekowaniem
Onek_uk
Z podziekowaniem
Onek_uk
ja natomiast nastawiłem nastaw glukozowy (25kg glukozy plus 90l wody), dodałem do nastawu uwodnione drożdże czarownica 8 plus 2 multiwitaminki, temperatura otoczenia 20 st C. a pracujący nastaw 28 st.C. Dziś po 6 dniach mam blg na -3 i zaczynam klarowanie, po niedzieli jak przepuszczę przez rurę dam znać jak wyszło.
Nie mam nic do tych drożdży, zawsze je chwaliłem, świeże są naprawdę super. Zostało mi jeszcze parę paczek którym wychodzi już termin ważności i niestety przy zwykłym nastawie na 8 kg cukru france pracują dwa tygodnie.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Jak w sierpniu będę w Polsce to z chęcią skorzystam, teraz to raczej nie możliwe . A co do drożdżaków to po prostu są już stare i nie mają już takiego kopyta jak świeże i nie ważne czy to cukier czy glukoza.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości