Mój pierwszy nastaw

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-01-07, 23:41

No to się zrobi, butla tak ładie pracuje :lol: :lol:
Rodzynki tylko 2 razy zwiększyły swoją objętość, a całość ma kolor pomidorowej :roll: :roll:
Poniżej zarzucam aparacik na którym będę destylował. Jak dla mnie to full wypasik. Jak będą jakieś pytanka chętnie odpowiem. Co sądzicie o niej jako doświdczeni ludzie w tym temacie??
Obrazek - zbiornik na zacier objętość nominalna 5 l, maksymalnie 4,5 l z naddatkiem bezpieczeństwa

Obrazek - widok na głowice

Obrazek - widok na głowice 2

Obrazek - pojednczy segment kolumny

Obrazek - widok na "upsutnice"

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-02-22, 21:35

A więc w piątek zlałem wszytko i dokonała się destylacja.
Pierwszy raz na kolumnie, tylko aby nabrało mocy i straciło kolor.
A potem na tej kolumnie która jest na zdjęciach.
No i z mego nastawu wyszło mi 0,7 l czystego spirytusu.
Bez posmaków, aromatów, zapachów.
Co koledzy na taki wynik?

EDIT Ja nie prowadziłem desetylacji. Tylko samą produkcje nastawu.
Ostatnio zmieniony 2009-02-22, 21:56 przez xaafuun, łącznie zmieniany 1 raz.

BlackBishop
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2009-01-13, 17:41

Post autor: BlackBishop » 2009-02-22, 21:42

skąd ten brązowy brud w kolumnie?
coś chyba oprócz oparów przedostaje się z boilera...

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-02-22, 21:53

Ja bym tego brudem nie nazwał.
To z oparów się coś wydzieliło i na wypelnieniu kolumny osiadło.
Ale co to ja nie wiem, ale jutro się zapytam.

BlackBishop
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2009-01-13, 17:41

Post autor: BlackBishop » 2009-02-22, 22:09

mówiąc brud mam na myśli drożdże (albo przypalony cukier)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości