Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
-
mani51
- 60%
- Posty: 223
- Rejestracja: 2009-03-30, 18:59
- Lokalizacja: ja jestem?
Post
autor: mani51 » 2011-04-03, 20:17
Mam taki problem z policzeniem pokrywy zbiornika extraktora, gdzie dla ciśnienia 200bar obliczeniowa grubość spawanego kołnierza wychodzi mi ok 100mm i nie realny przekrój spawu
no przecież mówiłem że inaczej nie będzie
a w naszym przypadku tzn jeśli chodzi o budowę płaszcza z poduszką czy bez to nie ma większego znaczenia bo zakładająć że podniesiemy ciśnienie aby zwiększysć temperaturę wrzenia w płaszczu i w przypadku rozszczelnienia gdy ciśnienie gwałtownie spadnie, spadnie też temperatura wrzenia i cały płyn zacznie gwałtownie się gotować - tak samo jak w przypadku odkręcenia korka w układzie chłodzenia silnika gdy ten jest rozgrzany
tak czy inaczej wszystko musi być szczelne i wtedy nie ma znaczenia czy wypełnimy całość czy nie. Oczywiście zawór bezpieczeństwa obowiązkowo bo i w układzie chłodzenia silnika taki jest.
-
furman
Post
autor: furman » 2011-04-08, 11:31
Koledzy, czytałem już naście razy wątek z płaszczem i wiem że musi być w przypadku zalaniu gęstymi zacierami. I chciałbym się przekonać czy warto robić zbożówki i czy warto przerobić już 3 raz kega
Nie mam porównania smaku wódeczki ze zbożówki z cukrówką bo nie mam jak jej zrobić. Podobał mi się pomysł @Inżyniera ze strony 22, z sitem, ale niestety mam za mały otwór w Kegu. A bardzo chciałbym zrobić taką zbożówkę, żeby je porównać.
I wpadłem na pomysł iż mógłbym zastosować worek filtracyjny od kolegi @98%.
Wyglądało by to tak iż zrobił bym taki mały stojak nad grzałkami i umieścił gęste w tym worku i przywiązał do kolumny ażeby pod czas procesu się nie zsunął na grzałkę. I gotowe.
Co o tym myślicie?
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2011-04-08, 12:44
Zanim zrobisz przeróbkę kega to proponuję zrobić zacier pół mąki i pół śruty.A może lepiej z samej śruty.Zatrzeć około 1:3 a nawet 1:3,5.Czyli 1 kg zboża na 3-3,5 litra wody.Po fermentacji odcedzić śrutę przez worek od 98% następnie poczekać jeden dzień - i zlać wszystko znad gęstego osadu i destylować- można poczekać dłużej i zlać wyklarowany nastaw i destylować.
Będziesz miał w ten sposób już jakieś rozeznanie czy warto robić zbożówki czy nie a przypalić się nie powinno bo sam tak robiłem na początku.
Pozdrawiam.
OLO 69
-
furman
Post
autor: furman » 2011-04-08, 13:15
Zrobić z ziarna cały proces czy, kupić gotowy słód jęczmienny np
Tu. Pytam, bo mam u teścia wszelakiej maści zboża i mógłbym wykorzystać - było by taniej ale dłużej. Czy będzie różnica w smaku?
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2011-04-08, 14:02
Jeśli teściu ma żyto ,pszenżyto lub pszenicę to normalne ziarno niech zmieli Ci w śrutowniku i już masz materiał na zbożówkę.
Pozdrawiam.
OLO 69
-
furman
Post
autor: furman » 2011-04-08, 14:44
No to mamy robotę na weekend
Ale mam jeszcze pytanko, jest taki post z 2006 roku.
Oto kilka cytawtów z oliwki:
Jest wiele sposobów przygotowania słodu. Ale ogólnie wygląda to tak:
Suche ziarno moczymy, aby napęczniało, następnie rozsypujemy na jakiejś powierzchni na grubość ok. 1cm. Ziarno kiełkuje 8-9 dni lub dłużej. Codziennie możemy je zwilżyć niewielką ilością wody, żeby było wilgotne. Kiedy słód skiełkuje, suszymy go i oddzielamy kiełki np. na sicie. Słód mielimy. Może być w maszynce do mięsa, jak ktoś robi duże ilości to przydałby się jakiś śrutownik...
Mam tak samo zrobić, czy od razu śrutowanie i cały proces zacierania.
Proszę o wyrozumiałość, ale będzie to mój pierwszy raz
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2011-04-08, 16:26
Gotujesz wodę,dodajesz enzym upłynniający i śrutę gotujesz wszystko z 10 minut,wlewasz kwas,potem owijasz zacier np. kocami i jak temp. spadnie do 65C dodajesz enzym scukrzający a jeszcze potem jak temp. spadnie do 32-33 C dodajesz drożdże.
Żadnego przygotowywania słodu bo i po co?
Chyba że bardzo chcesz to robisz słód i działasz bez enzymów ale uzysk alkoholu robiąc w ten sposób będzie bardzo marny.
Tu masz dobry temat to poczytaj jak zacierać
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2326
Na pierwszej stronie masz wszystko napisane.
Pozdrawiam.
OLO 69
-
lukasz743
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2009-12-20, 16:39
Post
autor: lukasz743 » 2011-04-19, 13:51
Mam zamiar wykonać płaszcz do swjego zbiornika, jest to walec z dnem i deklem
zwinięty z blachy 2mm a dno i góra z blachy 3mm. Jako płaszcz miałby być keg 50 L. Teraz pytanie który wybrać DIN czy EURO? Mój zbiornik ma 315 mm szerokości i 430 mm wysokości. Akurat jest do kupienia keg EURO tylko czy ten wybór będzie odpowiedni. Różnica w średnicach to ok. 80 mm, po 40 "na strone" co za tym idzie czy bezwładność nie bedzie za duża? Medium grzewczym ma być woda.
Pozdrawiam
-
zbyszek1281
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Post
autor: zbyszek1281 » 2011-04-19, 22:59
Kolego chyba miałeś na myśli keg jako zbiornik z nałożonym płaszczem z blachy.Bezwładność cieplna wody jest dużo mniejsza niż oleju. Doskonale sprawdza się płaszcz zamknięty wyposażony w zawór bezpieczeństwa. Dla spokoju ducha możesz zainstalować manometr w płaszczu i dwa zawory kulowe.Jeden na dole /napełnianie i spust wody/ Drugi na górze jako odpowietrzenie przy napełnianiu i spuście wody.
Powodzenia przy konstrukcji.
-
lukasz743
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2009-12-20, 16:39
Post
autor: lukasz743 » 2011-04-19, 23:17
Nie, kega chce dać na zewnątrz to nie pomyłka tylko mam wątpliwości czy przestrzeń pomiędzy zbiornikiem a płaszczem nie jest za duża. Oprócz tego czy ciśnienie panujące wewnątrz nie będzie zgniatać ścian zbiornika, nie ma on żeber ani przetłoczeń. Jeżeli Koledzy mający doświadczenia z "ciśnieniem" mogą się wypowiedzieć to ułatwi mi to konstruowanie, wszelkie sugestie mile widziane
Pozdrawiam
-
zbyszek1281
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Post
autor: zbyszek1281 » 2011-04-19, 23:54
Wydaje mi się, że w ten sposób zmniejszasz pojemność użytkową kotła. Pospawanie tej konstrukcji to masakra. Precyzyjnie wycięty otwór w dennicy górnej .Ustabilizowanie obu naczyń itd.
-
slim24
- 50%
- Posty: 144
- Rejestracja: 2009-12-05, 11:37
- Lokalizacja: Polska
Post
autor: slim24 » 2011-04-28, 21:16
40mm dla oleju to zdecydowanie za dużo. Spokojnie wystarcza 10mm na stronę ale jako płaszcz wodny może być. Osobiście mam płaszcz olejowy więc nie wiem jakie ciśnienie występuje w wodnym, natomiast trochę już robię w blachach i wydaje mi się że rura z 2mm blachy o średnicy 315 i długości 430 (nie mówię już o 3mm deklach) trochę wytrzymać powinna. Strzelałbym że te 4bar to spokojnie.
Jeżeli już takie rozwiązanie ma być to doradzałbym taki keg, który by jak najmniejszy ten płaszcz tworzył.
-
lukasz743
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2009-12-20, 16:39
Post
autor: lukasz743 » 2011-04-30, 15:05
Zrezygnowałem z koncepcji w której keg miałby być płaszczem, kolega Zbyszek ma rację, za dużo celebracji. Udało mi się zorganizować blachę, dobrze że gratis
, po walcowaniu śr. wew. ma 340 mm czyli 25 mm różnicy co daje po ok. 12 mm na stronę. Może za mało na płaszcz wodny, nie wiem , może doradzicie.
Teraz zastanawiam się nad grzałką, czy przy doborze mocy kierować się śr. kolumny i rodzajem wypełnienia czy objętością płaszcza. Sytuacja mieszkaniowa skłania mnie raczej do nie przekraczania 3kW dodam że kolumna to rura 60,3 mm wypełnienie zmywaki 250 g/L. Proszę zatem o porady i sugestie.
Pozdrawiam
-
furman
Post
autor: furman » 2011-11-24, 13:21
Panowie potrzebuje namiarów na manometr i zawór bezpieczeństwa do płaszcza wodnego. Podobno ciśnienie dochodzi do 1,5 bar przy nagrzewaniu, a podczas procesu 0,2 bar. Znalazłem coś takiego:
Przedmiotem aukcji jest manometr glicerynowy 0-1,6 bar. Manometr jest z przyłączem DN64.
Na aledrogo - 135 zeta. trochę dużo. Ma ktoś namiar na sprawdzony w dobrych pieniążkach + zawór bezpieczeństwa.
Albo coś takiego ?
TERMOMANOMETR RADIALNY 1/2 - 1,6 BARA 120 STOPNI - za 42 zeta
-
zbyszek1281
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Post
autor: zbyszek1281 » 2011-11-24, 13:50
Kolego kupuj najprostszy manometr za kilkanaście zł. Ciśnienie ok, 1,5bar uzyskuję przy szybkim nagrzewie mocą 24KW i całkowitą pojemnością 70l w czasie 20 min. Ja stosuję zawory bezpieczeństwa z pneumatyki. Maleńkie i nie kojarzące się z tymi od kotłów CO stosowane przez producentów kolumn
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 93 gości