Mój pierwszy chleb

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2011-07-31, 13:19

Jeśli pieczesz w formach i chleb mocno wychodzi to daj na 3 formy , jest trochę za dużo ciasta mnie też tak się działo i dla tego piekę na blasze posypanej mąką , natomiast do wyrośnięcia daję w foremki wysmarowane oliwą i opruszone mąką , jak wyrośnie to przewracam i od razu do gorącego piekarnika , inaczej się chleb zrobi płaski - (na wierzchu widać ślady dołu formy).
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2011-07-31, 16:58

czy dużo sypiesz dodatków ? -ja dałem 1 szklankę siemienia,1 szklankę słonecznika i 1/2 szklanki dyni i zastanawiam się czy nie za dużo ? piekę w foremkach (dałem nieco większe), gdyż później łatwiej jest go kroić
juru

de gustibus non est disputandum

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2011-08-07, 18:24

Witam!
Kolego juru wybacz za tak późną odpowiedz .
Jeśli chodzi o ilość dodatków to rzeczywiście trochę za dużo , ja daję po 6 łyżek stołowych siemienia lnianego , dyni , słonecznika i garść orzechów włoskich , orzechy należy rozkruszyć w rękach na mniejsze kawałki. Na pewno łatwiej będzie Ci wyrobić ciasto. :cooking

Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-11-03, 16:10

Witam Cie Franta!!!!
Zaskoczyłeś mnie tym chlebkiem, wygląda pychota i pewnie tak smakuje, ja niestety nie mam dostępu do żurku, ewentualnie do żurku w proszku i tu zadam pytanie, czy z takiego żurku w proszku można by było coś zrobić :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
serdecznie i ciepło pozdrawiam!!!!!!!!!
ps przepis w archiwum, już!!!!!

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-11-03, 18:30

Mówisz o zupie INSTANT??
Jeżeli tak, to w żadnym wypadku:)

Żur sie robi banalnie prosto, ja żurek robię z zakwasu chlebowego tylko daje wooody i przypraw.

Zrób zakwas własny, wystarczy ci razowa mąka żytnia, jeżeli wyhodujesz już pierwszy zakwas to będziesz mógł go dokarmiac nawet mąką przenną jak i dowolnego typu, ale zakwas tylko na razowej żytniej..

tydzień czasu i masz pierwszy chleb.

Czytałem gdzieś, że niektórzy piekarze mają zakwasy które jeszcze ich dziadkowie wyhodowali, więc trudno go zepsuć;).. A z czasem zakwas staje sie coraz silniejszy.
XXX

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2011-11-05, 19:13

Witam kolego @klodek4 w dalekiej Hiszpanii !!

Klodku czwarty nie musisz mieć dostępu do kupnego żurku w butelce , bardzo łatwo i szybko zrobisz go sam na bazie mąki którą musisz mieć do wypieku chlebka , żurek z torebki nie nadaje się , dobrze podpowiedział Ci kolega zwyczajny . Zrób żurek własnej roboty i poczęstuj swoich Hiszpańskich przyjaciół żurkiem na białej kiełbasie z jajkiem i ziemniakami , do chleba potrzebujesz tylko ½l - być może Hiszpanie przestaną żreć te swoje robale :lol: :lol: :nie_powiem - :nie_wiem
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-11-23, 15:18

No i w końcu dorwałem mąkę żytnią, nie razową ale co tam /sprowadził mi piekarz znajomy/ i nastawiłem dziś na zakwas, niedługo będzie dobry chlebek a nie te badziewie na proszkach które tutaj jest wszechobecne :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-11-23, 17:59

OJ muszę cię zasmucić, zakwas bez razowej mąki ma małe prawdopodobieństwo na zakwaszenie, jeżeli już zrobisz zakwas razowy to zje każdą makę, ale sam właściwy powinien być zrobiony z razówki...

Daj adres na PW to wyślę ci suszonego zakwasu swojego, czyli zwykłego gotowego zakwasu zasuszonego nadmiarem mąki bez wody...
XXX

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2011-11-23, 20:28

Wielokrotnie sam wyhodowałem zakwas żytni z mąki którą załatwiłem w piekarni . Troszkę czasu i konsekwencja w działaniu a sukces murowany . Żaden suszony , zakwas to samo życie które po zasuszeniu , zamrożeniu lub przegrzaniu umiera . Co pół roku robię nowy zakwas ponieważ wykorzystując często zaczątek z tej samej rodziny robią się mutanty . Najlepszy zakwas jest ten który samemu wyhodujesz . Może Ci się zdarzyć że się "zkwasi" , ale się nie zniechęcaj i zrób ponownie .Na pewno się uda .
Pozdrawiam !!!!
Piotrek
Jeden z sposobów

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-11-23, 22:36

zwyczajny pisze:OJ muszę cię zasmucić, zakwas bez razowej mąki ma małe prawdopodobieństwo na zakwaszenie, jeżeli już zrobisz zakwas razowy to zje każdą makę, ale sam właściwy powinien być zrobiony z razówki...

Daj adres na PW to wyślę ci suszonego zakwasu swojego, czyli zwykłego gotowego zakwasu zasuszonego nadmiarem mąki bez wody...
To zła i zarazem dobra wiadomość, dzięki za chęci
ps To co ja mogę z tą mąka zrobić :?: :?: :?:

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2011-11-23, 22:52

Jak masz jej dużo to starkę :wink:

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-11-23, 23:12

Mogę mieć jej dużo, poproszę o przepisik lub odnośnik na taka starkę z maki żytniej :brawo

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2011-11-23, 23:32

http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=starka
Do tego enzymy od Pana Piotrka (tylko wysyłka troszkę droga la puta)
A kolego znalazłeś w Hiszpanii jakieś enzymy, drożdże i sprzęcik do destylacji? Jak tam u was z cenami?

[ Dodano: 2011-11-23, 23:40 ]
ten temat będzie bardziej adekwatny:
:arrow: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=91

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-11-24, 00:14

Tutaj ceny niebo a ziemia dla przykladu najtańszy alkoholomierz około 20 euro, zaopatrzenie winiarskie ok, drożdże gorzelnicze - zapomnij, większe zapasy robię w Polsce u Jana Okowity, przepaść cenowa duża szczególnie w szkłach, szkoda gadać jeśli chodzi o destylację, pozdrawiam

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-12-05, 16:22

Skompletowałem wszystko no i popełniłem swoje chlebki, pierwszy typowy na zakwasie /5-dniowym/, drugi w/g Franty na żurku i trzeci tradycyjny żytnio pszenny z dodatkiem mąki orkiszowej, mniam, a koledze Zwyczajnemu pragnę podziekować za zaoferowaną pomoc z zakwasem, pozdrawiam
Załączniki
SAM_4608.jpg
SAM_4600.jpg
zytnio pszenny +orkisz +dodatki
IMG447.jpg
IMG446.jpg
IMG436.jpg
dłuższy na zakwasie i drugi w/g Franty czyli na żurku

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości