Mój pierwszy chleb
Jeśli pieczesz w formach i chleb mocno wychodzi to daj na 3 formy , jest trochę za dużo ciasta mnie też tak się działo i dla tego piekę na blasze posypanej mąką , natomiast do wyrośnięcia daję w foremki wysmarowane oliwą i opruszone mąką , jak wyrośnie to przewracam i od razu do gorącego piekarnika , inaczej się chleb zrobi płaski - (na wierzchu widać ślady dołu formy).
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Witam!
Kolego juru wybacz za tak późną odpowiedz .
Jeśli chodzi o ilość dodatków to rzeczywiście trochę za dużo , ja daję po 6 łyżek stołowych siemienia lnianego , dyni , słonecznika i garść orzechów włoskich , orzechy należy rozkruszyć w rękach na mniejsze kawałki. Na pewno łatwiej będzie Ci wyrobić ciasto.
Pozdrawiam
Kolego juru wybacz za tak późną odpowiedz .
Jeśli chodzi o ilość dodatków to rzeczywiście trochę za dużo , ja daję po 6 łyżek stołowych siemienia lnianego , dyni , słonecznika i garść orzechów włoskich , orzechy należy rozkruszyć w rękach na mniejsze kawałki. Na pewno łatwiej będzie Ci wyrobić ciasto.
Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Witam Cie Franta!!!!
Zaskoczyłeś mnie tym chlebkiem, wygląda pychota i pewnie tak smakuje, ja niestety nie mam dostępu do żurku, ewentualnie do żurku w proszku i tu zadam pytanie, czy z takiego żurku w proszku można by było coś zrobić
serdecznie i ciepło pozdrawiam!!!!!!!!!
ps przepis w archiwum, już!!!!!
Zaskoczyłeś mnie tym chlebkiem, wygląda pychota i pewnie tak smakuje, ja niestety nie mam dostępu do żurku, ewentualnie do żurku w proszku i tu zadam pytanie, czy z takiego żurku w proszku można by było coś zrobić
serdecznie i ciepło pozdrawiam!!!!!!!!!
ps przepis w archiwum, już!!!!!
Mówisz o zupie INSTANT??
Jeżeli tak, to w żadnym wypadku:)
Żur sie robi banalnie prosto, ja żurek robię z zakwasu chlebowego tylko daje wooody i przypraw.
Zrób zakwas własny, wystarczy ci razowa mąka żytnia, jeżeli wyhodujesz już pierwszy zakwas to będziesz mógł go dokarmiac nawet mąką przenną jak i dowolnego typu, ale zakwas tylko na razowej żytniej..
tydzień czasu i masz pierwszy chleb.
Czytałem gdzieś, że niektórzy piekarze mają zakwasy które jeszcze ich dziadkowie wyhodowali, więc trudno go zepsuć;).. A z czasem zakwas staje sie coraz silniejszy.
Jeżeli tak, to w żadnym wypadku:)
Żur sie robi banalnie prosto, ja żurek robię z zakwasu chlebowego tylko daje wooody i przypraw.
Zrób zakwas własny, wystarczy ci razowa mąka żytnia, jeżeli wyhodujesz już pierwszy zakwas to będziesz mógł go dokarmiac nawet mąką przenną jak i dowolnego typu, ale zakwas tylko na razowej żytniej..
tydzień czasu i masz pierwszy chleb.
Czytałem gdzieś, że niektórzy piekarze mają zakwasy które jeszcze ich dziadkowie wyhodowali, więc trudno go zepsuć;).. A z czasem zakwas staje sie coraz silniejszy.
XXX
Witam kolego @klodek4 w dalekiej Hiszpanii !!
Klodku czwarty nie musisz mieć dostępu do kupnego żurku w butelce , bardzo łatwo i szybko zrobisz go sam na bazie mąki którą musisz mieć do wypieku chlebka , żurek z torebki nie nadaje się , dobrze podpowiedział Ci kolega zwyczajny . Zrób żurek własnej roboty i poczęstuj swoich Hiszpańskich przyjaciół żurkiem na białej kiełbasie z jajkiem i ziemniakami , do chleba potrzebujesz tylko ½l - być może Hiszpanie przestaną żreć te swoje robale -
Klodku czwarty nie musisz mieć dostępu do kupnego żurku w butelce , bardzo łatwo i szybko zrobisz go sam na bazie mąki którą musisz mieć do wypieku chlebka , żurek z torebki nie nadaje się , dobrze podpowiedział Ci kolega zwyczajny . Zrób żurek własnej roboty i poczęstuj swoich Hiszpańskich przyjaciół żurkiem na białej kiełbasie z jajkiem i ziemniakami , do chleba potrzebujesz tylko ½l - być może Hiszpanie przestaną żreć te swoje robale -
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
OJ muszę cię zasmucić, zakwas bez razowej mąki ma małe prawdopodobieństwo na zakwaszenie, jeżeli już zrobisz zakwas razowy to zje każdą makę, ale sam właściwy powinien być zrobiony z razówki...
Daj adres na PW to wyślę ci suszonego zakwasu swojego, czyli zwykłego gotowego zakwasu zasuszonego nadmiarem mąki bez wody...
Daj adres na PW to wyślę ci suszonego zakwasu swojego, czyli zwykłego gotowego zakwasu zasuszonego nadmiarem mąki bez wody...
XXX
Wielokrotnie sam wyhodowałem zakwas żytni z mąki którą załatwiłem w piekarni . Troszkę czasu i konsekwencja w działaniu a sukces murowany . Żaden suszony , zakwas to samo życie które po zasuszeniu , zamrożeniu lub przegrzaniu umiera . Co pół roku robię nowy zakwas ponieważ wykorzystując często zaczątek z tej samej rodziny robią się mutanty . Najlepszy zakwas jest ten który samemu wyhodujesz . Może Ci się zdarzyć że się "zkwasi" , ale się nie zniechęcaj i zrób ponownie .Na pewno się uda .
Pozdrawiam !!!!
Piotrek
Jeden z sposobów
Pozdrawiam !!!!
Piotrek
Jeden z sposobów
To zła i zarazem dobra wiadomość, dzięki za chęcizwyczajny pisze:OJ muszę cię zasmucić, zakwas bez razowej mąki ma małe prawdopodobieństwo na zakwaszenie, jeżeli już zrobisz zakwas razowy to zje każdą makę, ale sam właściwy powinien być zrobiony z razówki...
Daj adres na PW to wyślę ci suszonego zakwasu swojego, czyli zwykłego gotowego zakwasu zasuszonego nadmiarem mąki bez wody...
ps To co ja mogę z tą mąka zrobić
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=starka
Do tego enzymy od Pana Piotrka (tylko wysyłka troszkę droga la puta)
A kolego znalazłeś w Hiszpanii jakieś enzymy, drożdże i sprzęcik do destylacji? Jak tam u was z cenami?
[ Dodano: 2011-11-23, 23:40 ]
ten temat będzie bardziej adekwatny:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=91
Do tego enzymy od Pana Piotrka (tylko wysyłka troszkę droga la puta)
A kolego znalazłeś w Hiszpanii jakieś enzymy, drożdże i sprzęcik do destylacji? Jak tam u was z cenami?
[ Dodano: 2011-11-23, 23:40 ]
ten temat będzie bardziej adekwatny:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=91
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości