Mój pierwszy chleb

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2012-01-10, 21:15

skórka wygląda nieźle , choć w środku może być zakalec , trochę słabo wyrosło , a i wyrzuć z blaszek
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-01-10, 21:45

franta pisze:
wygląda na ciasto drożdżowe .
A niby jak ma wyglądać :?:
Zobacz ile kolega dał drożdży :shock: .

Rafał
poczytaj wyżej, są fajne odnośniki do fachowych stron i do sprawdzonych przepisów.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2012-01-10, 23:29

W środku po przekrojeniu wygląda tak:
Obrazek

Co do drożdy to racja, powinno być 25 gram, bo paczka ma 100 gram, pomyliłem się o rząd wielkości 8)
A tematy czytam powoli, i widzę, że wiedza tam zawrata jest ogromna.
Zbyszku myślę, że z chlebem jak z trunkami - praktyka czyni mistrza.

Pozd Rafał

bnp

Post autor: bnp » 2012-01-10, 23:33

Ja ostatnio piekę chlebek co 2-3 dni
Dzięki @zbyszko, który załatwił zakwas z piekarni osiągam rewelacyjne wyniki.
Chlebek szybko rośnie i fajnie się zakwasza.

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2012-01-11, 01:16

Ciasto mam gęste, klei się do rąk strasznie, i nie bardzo mogę równo je rozłożyć w foremce.

Witaj, posyp ciasto troszkę mąką to nie będzie się tak kleiło, ja dodaję zawsze 2 łyżki oliwy z oliwek, a poza tym ważne jest co by w smaku było ok!!!!

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2012-01-11, 07:32

klodek4 pisze:Ciasto mam gęste, klei się do rąk strasznie, i nie bardzo mogę równo je rozłożyć w foremce.
Ja używam silikonowych foremek i chleb po upieczeniu sam z nich "wyskakuje", wcześniej praktykowaliśmy zwykłe - smarowanie, wykładanie papierem i inne cuda - po prostu masakra :wall

http://www.google.pl/search?q=foremki+s ... 80&bih=896
http://kitchenform.pl/index.php?product ... 2b3304f3d8
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-01-11, 10:23

@ bnp
Ty się nie chwal, tylko pokaż jak wyszedł Twój chlebek na moim zakwasie :twisted: .

Dzisiaj wstawiam swój na świeżutkim zakwasie :lol: .

@ bwie
A jak przypieka się skórka na bokach i spodzie w tym silikonie?
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2012-01-11, 10:41

zbyszko pisze:...@ bwie
A jak przypieka się skórka na bokach i spodzie w tym silikonie?
Też jestem ciekaw bo mam zamówione silikonowe foremki i czekam na dostawę. Kupiłem o wymiarach 27 x 13 cm, wysokość 7 cm.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2012-01-11, 11:36

@zbyszko, @Legion
Jak znajdę chwilę i zrobię fotki to je wrzucę.
pozdr

[ Dodano: 2012-01-11, 18:01 ]
Oto obiecane fotki mojego chleba i foremek silikonowych.
Co do foremek to są bardzo wygodne w użyciu i nawet nie trzeba ich specjalnie myć przed robieniem kolejnego chleba.



Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-10-28, 22:48 przez bwie., łącznie zmieniany 1 raz.
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

bnp

Post autor: bnp » 2012-01-12, 19:08

Tym razem klasyka
taki jak lubię
żytni na zakwasie

ps

skórka nawilżana brzeczką piwną bo akurat warzyłem i piekłem :D
Załączniki
se 005.jpg

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2012-01-12, 20:15

I dlatego nie tylko rząd się wyżywi, ale kto by tam jadł chleb jak jest kiełbacha :D :wink:

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2012-01-12, 21:17

To i ja się pochwalę dzisiejszym wypiekiem, dopiero około dwudziestej wyjętym z piekarnika :mrgreen: Wszystko jeszcze ciepłe, masełko się rozpływa, po prostu pychotka. :slinka
Aparat z lampą trochę przekłamuje, faktyczny kolorek jest taki jak na pierwszym zdjęciu z wyłączona lampą błyskową.
Załączniki
12012012030.jpg
12012012032.jpg
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2012-01-12, 22:14

No to narobiliście mi smaka, a moje chlebki dopiero rosną i
mogę się tylko oblizać :brawo :brawo :brawo

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-01-12, 22:54

@ bwie
Już mi się podobają :lol:.
A smarujesz je "czymś" przed pieczeniem?

@ Legion
Ty spróbuj upiec na zakwasie - poczujesz różnicę :slinka .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszko, łącznie zmieniany 1 raz.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2012-01-13, 07:02

zbyszko pisze:Już mi się podobają :lol:.
a jaaaak smakują.... :slinka
zbyszko pisze:A smarujesz je "czymś" przed pieczeniem?
nie, zupełnie niczym nie trzeba ich smarować, wlewamy* płynne ciasto do foremek, odstawiamy do wyrośnięcia i potem do piekarnika.

Taka ew. drobna rada - upieczony chleb przechowuje się najlepiej zawinięty tylko w ściereczkę.
Odkąd sami pieczemy chleb (ponad rok) ani jedna kromka nie została wyrzucona, tygodniowy chleb jest suchy i twardy ale nadal smaczny, po prostu da się ukroić kromkę grubości 2 mm :1st

(*piszę w liczbie mnogiej bo ja tylko pomagam żonie :mrgreen: + myję ten upaprany garnek po rozrabianiu ciasta :wink: )
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości