Mój pierwszy chleb
Ja używam silikonowych foremek i chleb po upieczeniu sam z nich "wyskakuje", wcześniej praktykowaliśmy zwykłe - smarowanie, wykładanie papierem i inne cuda - po prostu masakraklodek4 pisze:Ciasto mam gęste, klei się do rąk strasznie, i nie bardzo mogę równo je rozłożyć w foremce.
http://www.google.pl/search?q=foremki+s ... 80&bih=896
http://kitchenform.pl/index.php?product ... 2b3304f3d8
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.
@zbyszko, @Legion
Jak znajdę chwilę i zrobię fotki to je wrzucę.
pozdr
[ Dodano: 2012-01-11, 18:01 ]
Oto obiecane fotki mojego chleba i foremek silikonowych.
Co do foremek to są bardzo wygodne w użyciu i nawet nie trzeba ich specjalnie myć przed robieniem kolejnego chleba.
Jak znajdę chwilę i zrobię fotki to je wrzucę.
pozdr
[ Dodano: 2012-01-11, 18:01 ]
Oto obiecane fotki mojego chleba i foremek silikonowych.
Co do foremek to są bardzo wygodne w użyciu i nawet nie trzeba ich specjalnie myć przed robieniem kolejnego chleba.
Ostatnio zmieniony 2012-10-28, 22:48 przez bwie., łącznie zmieniany 1 raz.
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.
To i ja się pochwalę dzisiejszym wypiekiem, dopiero około dwudziestej wyjętym z piekarnika Wszystko jeszcze ciepłe, masełko się rozpływa, po prostu pychotka.
Aparat z lampą trochę przekłamuje, faktyczny kolorek jest taki jak na pierwszym zdjęciu z wyłączona lampą błyskową.
Aparat z lampą trochę przekłamuje, faktyczny kolorek jest taki jak na pierwszym zdjęciu z wyłączona lampą błyskową.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
@ bwie
Już mi się podobają .
A smarujesz je "czymś" przed pieczeniem?
@ Legion
Ty spróbuj upiec na zakwasie - poczujesz różnicę .
Już mi się podobają .
A smarujesz je "czymś" przed pieczeniem?
@ Legion
Ty spróbuj upiec na zakwasie - poczujesz różnicę .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszko, łącznie zmieniany 1 raz.
czytam nie pytam
a jaaaak smakują....zbyszko pisze:Już mi się podobają .
nie, zupełnie niczym nie trzeba ich smarować, wlewamy* płynne ciasto do foremek, odstawiamy do wyrośnięcia i potem do piekarnika.zbyszko pisze:A smarujesz je "czymś" przed pieczeniem?
Taka ew. drobna rada - upieczony chleb przechowuje się najlepiej zawinięty tylko w ściereczkę.
Odkąd sami pieczemy chleb (ponad rok) ani jedna kromka nie została wyrzucona, tygodniowy chleb jest suchy i twardy ale nadal smaczny, po prostu da się ukroić kromkę grubości 2 mm
(*piszę w liczbie mnogiej bo ja tylko pomagam żonie + myję ten upaprany garnek po rozrabianiu ciasta )
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości