Woń drożdży piekarskich

Teoria i praktyka metody garnkowej
graffgrannus
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-03-29, 18:33

Woń drożdży piekarskich

Post autor: graffgrannus » 2009-03-29, 18:52

Witam,
Chciałbym poruszyć temat nieprzyjemnego zapachu gotowego już spirytusu. Może macie jakies sposoby na redukcję tego zapachu?? Liczę na wasze doświadczenia pozdawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-29, 18:56

Filtrowanie węglem powinno pomóc.Lecz skoro spirytus pachnie drożdżami to nieciekawie,zazwyczaj drożdżami pachnie destylat rozcieńczony wodą a sam spirytus jest bezwonny.A może to zapach przedgonów lub pogonów?
A może to w ogóle nie spirytus tylko bimber?Ile to ma mocy?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

graffgrannus
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-03-29, 18:33

Post autor: graffgrannus » 2009-03-29, 19:00

Coś chyba namieszałem;) ciecz która kapie z destylatora tak daje drożdżami ze trudno wytrzymać. co z tym dalej zrobić by pozbyć się tego smrodu?? a jaki to ma być węgiel i gdzie go kupię?? Wybaczcie początkujący jestem. pozdr

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-29, 19:00

A może w ogóle to nie miejsce na takie pytania :roll:

Jest miejsce dla początkujących na forum.

@CK
Do przeniesienia wątek.
Pozdrawiam

graffgrannus
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-03-29, 18:33

Post autor: graffgrannus » 2009-03-29, 19:04

kitaferia pisze:A może w ogóle to nie miejsce na takie pytania :roll:

Jest miejsce dla początkujących na forum.
Za twoje porady to ja podziekuje. nie wysilaj sie. Przejrzałem to forum i nadajesz się tylko do złosliwego komentowania. Zastanów się najpierw po co jest forum (mozesz sprawdzic w słowniku) i czemu ma słuzyć bo chyba tego nie wiesz.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-29, 19:05

@graffgrannus.Napisz jaki to sprzęt,co z niego uzyskujesz(%) a może odpowiemy na twoje pytania.Rozpisz się trochę.
Za twoje porady to ja podziekuje. nie wysilaj sie. Przejrzałem to forum i nadajesz się tylko do złosliwego komentowania. Zastanów się najpierw po co jest forum (mozesz sprawdzic w słowniku) i czemu ma słuzyć bo chyba tego nie wiesz.
No i następny do listy :?
Ostatnio zmieniony 2009-03-29, 19:07 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-29, 19:06

Jak tak dobrze znasz forum, to po co zadajesz takie idiotyczne pytania?
Pozdrawiam

graffgrannus
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-03-29, 18:33

Post autor: graffgrannus » 2009-03-29, 19:16

Sprzet dziedziczony. Konwia od mleka 20 litrów z termometrem. Rurka miedziana 10mm a na niej 2 słoiki o pojemnosci 0,75 na syfy.nastepnie szklany destylator spiralny. Zacier 1410, z grzałka na 28 stopni. dostałem z 20l wody+5kg cukru+50dkg 5 litrów śmierdzacego destylatu o mocy ok 72 % :(

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-03-29, 19:22

Wysilę się i przypomnę, że mamy też dział pot-still :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dastin
101%
101%
Posty: 347
Rejestracja: 2006-04-20, 16:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: dastin » 2009-03-29, 19:24

na poczatek zmien 1410 na 1401.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-03-29, 19:26

A więc odpowiadam:Temat powinien znaleźć się w dziale Destylacja pot-still.CK,mógłbyś? a poza tym to masz destylator z dwoma odstojnikami więc to co uzyskałeś to niezły wynik.Termometr jest ci do niczego nie potrzebny,chyba że tylko dla zadania szyku.Śmierdzieć będzie chyba że użyjesz innych drożdży to będzie śmierdzieć mniej.Możesz później przefiltrować przez węgiel i poddać starzeniu.Niestety odpowiedzi nie napiszę Ci w kilkudziesięciu postach tak więc musisz trochę poczytać.

http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=50
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

kriket
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2008-05-06, 00:40

Post autor: kriket » 2009-03-29, 19:53

Kolego nie ma się co oburzać na doświadczonych klubowiczów przed którymi pochylić głowę i czapkę z głowy należy zdjąć. :nie_powiem Oni mają już zapewne dość powielania odpowiedzi na postawione pytanie. Faktycznie przejrzenie wszystkich informacji zawartych w wątkach zabiera sporo czasu ale jest warte swojej ceny.
Co do zapachu polecam węgiel od klubowego kolegi 98% lub powtórną destylację. Jeżeli szkoda koledze czasu na dwa przeloty przez aparacik to proszę o rozważenie przejścia na kolumnę rektyfikacyjną.

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2009-03-29, 20:43

graffgrannus pisze: z 20l wody+5kg cukru+50dkg :(
Jak tu było 0,5kg drożdży tu musi i powinien capić

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-03-29, 21:17

graffgrannus pisze: 20l wody+5kg cukru+50dkg
Tych drożdży coś za mnogo i to dużo 8)

Wieszak
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2008-05-05, 11:02

Post autor: Wieszak » 2009-03-29, 21:56

Moim zdaniem 100 g by wystarczylo i dodatkowy z kilogram cukru ;) No i jakas pozywke bys zalatwil dla drozdzy bo oj biedne one ;)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości