Stary sprzęt do produkcji bimbru...

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-04-19, 20:21

James_Bond pisze:Coś tam znajdę, jestem kreatywny.
:brawo :brawo piękna postawa kolegi tak trzymać.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-04-19, 20:33

Więc w miejsce tych dziur zamontuj grzałki a jeżeli zamierzasz grzać gazem to w te dziury włóż śruby z podkładkami i uszczelkami i skręć.

@James_Bond,nie wiem czy masz problem czy tylko problemy wyszukujesz.Albo jesteś totalnie nieporadny albo tylko piszesz żeby pisać.Takie problemy jakie masz to rozwiązuje się siedząc rano na klopie a nie żeby tematy nowe na forum tworzyć żeby rozwiązań podstawowych problemów szukać.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-04-19, 20:36

@Spiryt

I to jest piękna postawa :mrgreen: Popieram :D

Nie chciałem pisać w taki sposób, ale taka jest prawda.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
James_Bond
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2009-04-18, 15:56

Post autor: James_Bond » 2009-04-19, 21:53

Spiryt pisze: @James_Bond,nie wiem czy masz problem czy tylko problemy wyszukujesz.Albo jesteś totalnie nieporadny albo tylko piszesz żeby pisać.Takie problemy jakie masz to rozwiązuje się siedząc rano na klopie a nie żeby tematy nowe na forum tworzyć żeby rozwiązań podstawowych problemów szukać.
Trochę prawdy jest w twym stwierdzeniu- piszę, żeby pisać, bo na razie mogę jedynie myśleć o całej instalacji, (nie mam części), ale zdolności techniczne jako takie posiadam (jako ciekawostkę dodam, że m.in. sam wykonuję i remontuję gitary).

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-04-20, 01:17

była kolumna z kubków nierdzewnych, była z shakerów, teraz czas na termosy z Tesco

stxc
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2009-01-24, 17:51

Post autor: stxc » 2009-04-26, 21:51

A jeżeli chodzi ta konew to se odpuść na 99% to ocynk bywały jeszcze aluminiowe ale wnioskuję że aluminium byś poznał. Nie spotkałem się nigdy z konwią z nieredzki no chyba że od dojarki. A ta która pokazałeś na zdjęciu że twoja wygląda identycznie to zwykła konew w ocynku.

A jednak konew cynowana:-)
Ostatnio zmieniony 2009-04-26, 23:18 przez stxc, łącznie zmieniany 1 raz.

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2009-04-26, 22:48

@ stxc

Nigdy nie robiono stalowych konwi na mleko ocynkowanych.
Prawdopodobnie nie rozróżniasz cynku od cyny. Konwie są cynowane.
Podobieństwo tylko fonetyczne ale pierwiastek zupełnie inny - nieszkodliwy.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-04-27, 09:17 przez Paluch, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-04-27, 08:09

stxc pisze:Nie spotkałem się nigdy z konwią z nieredzki no chyba że od dojarki. A ta która pokazałeś na zdjęciu że twoja wygląda identycznie to zwykła konew w ocynku.
Były konwie/bańki na mleko ze stali kwasoodpornej,sam na własne oczy widziałem i na pewno nie pomyliłem tego z aluminium ani z cyną lub cynkiem.
Ostatnio zmieniony 2009-04-27, 15:57 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2009-04-27, 09:14

@ Spiryt

Oczywiście że są konwie z nierdzewki.
Moja uwaga dotyczyła jedynie stali powlekanej. Ten temat był już dawniej poruszany, były wyjaśnienia ale tak jak w wielu innych działach nowi uczestnicy błądzą trochę po omacku.
Lepiej aby błędne nazewnictwo było poprawiane.

Pozdrawiam

kamilz1
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-05-24, 14:25

Post autor: kamilz1 » 2009-05-24, 21:47

Jak już chcesz wypędzić coś dobrego to dodaj do tej aparaturki dwa odstojniki-słoiki, a najlepiej trzy, będziesz miał wtedy pyszny napitek.

ge0technik
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2009-03-13, 14:57
Lokalizacja: Wrocław/Gorzów

Re: Stary sprzęt do produkcji bimbru...

Post autor: ge0technik » 2009-05-25, 21:04

James_Bond pisze:Znalazłem u dziadka na strychu....
Czy za pomocą tego urządzenia da się zrobić jako taki alkohol?
witam Kolegę ;)
bardzo się cieszę, ze takie cacka jeszcze się znajduje.. ale czasy się zmieniają, a przez to i technologia. w połączeniu z wymaganiami i oczekiwaniem, proponuję zbudować nowoczesną kolumnę. efekty zbliżóne do wódek wysokiej półki (przy zastosowaniu między innymi węgla aktywnego). to forum to skarbnica, almanach.. Kolega znajdzie tu wszystko, by robić coraz lepsze, czystrze.. to hobby wciąga :) bo chodzi o to, by gonić króliczka, a nie go złapać.. do ideału trzeba dążyć całe życie.

pozdrawiam i oczekuję wiadomości o postępach :)
www.bankking24.eu -> Wszystkie banki w jednym miejscu.

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2009-05-25, 21:25

@ kamilz1

Co do "pyszności" napitku jak mówisz.
Nad gustami sie nie dyskutuje ale... Jeśli destylujesz owocówki smakowe typu śliwowica, calvados albo gruszkówkę to racja, napitek pyszny a odstojniki wydelikacają smak. Sam tak kiedyś robiłem i było OK.
Tylko wobec poziomu tego forum staraj się nie uogólniać i nie namawiaj początkujących do metod, które dawno już przeskoczyliśmy.
Jesteś króciutko na tym forum i może lepiej trochę poczytaj, poucz się, wykaż nieco pokory.
Myślę, że z czasem sam będziesz innych namawiał do nowocześniejszych rozwiązań.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-26, 22:01

Witam.

Tak zgadzam się z przedmówcą.
Sam wolałem poczekać zrobić taki sprzęt by sprostać innym.Mam kolumnę z nierdzewki.
Robię swój pierwszy nastaw ala Calvados i już mam po zmierzeniu cukru ok. - 3.
Sam jeszcze nie mama pojęcia jak brykać na tym sprzęcie i uzyskać wódeczkę smakową.
Kolumna typu Abratka a dokładnie taka sama jak kolegi JORGA( UKŁONY I PODZIĘKOWANIE DLA KOLEGI. 8) )Można zobaczyć w galerii.

Nastaw zrobiłem na gorzelnianych i choć wiem że to nie te drożdże to się cieszę.
Wystarczy spytać na p.w to Ci KAŻDY odpisze.
Właśnie to mi się tu podoba ale trzeba wiedzieć kogo zapytać ? :mrgreen:

Pozdrawiam.Twoje zdrowie kol.kamilz1.Obrazek

Awatar użytkownika
jorg
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2007-09-30, 15:53

calvados

Post autor: jorg » 2009-05-27, 08:54

Witaj Bodzio. Winko puść tak by uzyskać moc 96 % , czyli z prędkością 1 litr na godzinę. Spirytus rozcieńcz wodą żywiec i już za parę godz. będzie pyszny nadający się do picia.Jeżeli będziesz odbierał szybciej i uzyskasz niższy % , to winiak wyjdzie gorszy - będzie dobry po 3 może 5 latach leżakowania w beczce dębowej. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 55 gości