Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
-
wiesgaj
- 40%
- Posty: 65
- Rejestracja: 2009-10-21, 18:18
- Lokalizacja: Częstochowa okolice
Post
autor: wiesgaj » 2010-01-17, 16:59
To mój pierwszy raz z Red Ethanol.
Nie mam czym zmierzyć cukru jaki pozostał w zacierze ale był słodki po wyfermentowaniu.
Wniosek nie przerobił całego cukru a fermentowało 2 tyg. tem.30-33C.
Pierwsze kapki bimberku od 92st.C to słaby zacier z drożdżami Babuni startowało od 89C.
No i jeszcze ten posmak chyba po drożdżach taki dziwny.
A to mój zacier na 50l.
12kg. cukru
50g drożdży
35g pożywki
20g kwasku
do tego rodzynki i cytryny.
No i rodzi się pytanie co zrobiłem źle?
Czy wy też macie taki posmak bimberku po tych drożdżach.
-
inżynier
- 101%
- Posty: 1823
- Rejestracja: 2006-11-14, 12:00
Post
autor: inżynier » 2010-01-17, 20:31
Żle zrobiłeś dodając Red Ethanol do cukru, to są drożdże do zacierów zbożowych
.
To już było tyle razy pisane na forum, że sam fakt zastosownia ich do cukrówki świadczy o bezsensie pisania jakichkolwiek porad, bo i tak ich nie przeczytasz.
pozdrawiam - inżynier
-
wiesgaj
- 40%
- Posty: 65
- Rejestracja: 2009-10-21, 18:18
- Lokalizacja: Częstochowa okolice
Post
autor: wiesgaj » 2010-01-17, 21:28
Przeczytam ,przeczytam.
Drożdże kupiłem od 98% i on pisał mi że Red Ethanol nadają się do cukrówek.
-
redirys
- 70%
- Posty: 332
- Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
- Lokalizacja: Mazowsze
Post
autor: redirys » 2010-01-18, 14:41
Można, choć trzeba się liczyć z tym, że nie będzie jak na typowych drożdżach do cukrówki.
poczytaj tutaj
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=398
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem
-
wiesgaj
- 40%
- Posty: 65
- Rejestracja: 2009-10-21, 18:18
- Lokalizacja: Częstochowa okolice
Post
autor: wiesgaj » 2010-01-18, 18:00
Zgadza się czytałem ten artykuł.
Wszystko robiłem tak jak tam pisze. Mało wyszło nawet dosypałem później drożdże bez rezultatu.
Bardziej ciekawi mnie ten posmak po drożdżach. Czy wszyscy mają taki sam.
Na Babuni szło wszystko jak po lodzie i zachciało mi się eksperymentów.
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2010-01-18, 18:40
Też miałem problem z tymi drożdżami, kląłem na nie i na siebie. Teraz używam turbo.
Jeżeli jeszcze nie wylałeś wsadu to przefermentuj go na babuniach jeżeli nie masz turbo, odzyskasz chociaż cukier.
-
wiesgaj
- 40%
- Posty: 65
- Rejestracja: 2009-10-21, 18:18
- Lokalizacja: Częstochowa okolice
Post
autor: wiesgaj » 2010-01-18, 19:14
" Spiryt" mógłbyś napisać gdzie robisz zakupy drożdży turbo i jakąś konkretną nazwę.
Chciałbym nie błądzić bo już wtopiłem kasę w Red Etahanol.
Z góry dzięki.
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2010-01-18, 19:20
Oczywiście u 98% . Alcotec Turbo 24 lub 48
-
wiesgaj
- 40%
- Posty: 65
- Rejestracja: 2009-10-21, 18:18
- Lokalizacja: Częstochowa okolice
Post
autor: wiesgaj » 2010-01-18, 19:44
A jeszcze jedno.
Nie wiem czy robiłeś na babuni a jeśli tak to znacząco poprawia się jakość i smak końcowy?
Czy opłaca się w ogóle rezygnować z piekarniczych na turbo.
Zadaje takie pytania bo wiele lat jechałem na piekarniczych i nie narzekałem .
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2010-01-18, 19:53
Wszystko zależy od sprzętu i doświadczenia ale odpowiedź na twoje pytanie brzmi- tak, wyrób końcowy z turbo jest zdecydowanie lepszy, poza tym pracują bardzo szybko i nie trzeba podgrzewać nastawu bo turbo same go zagrzeją.
Najlepsze są według mnie turbo 24.
-
banan
- 40%
- Posty: 75
- Rejestracja: 2009-10-27, 14:04
Post
autor: banan » 2010-01-19, 21:09
Ja polecam też drożdze cobra24h. na jednej paczce robię podwójną dawkę cukru i wody jak jest w instrukcji.Robiłem raz na redethanol i nie byłem zadowolony.
-
hetman5
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2009-10-24, 22:14
- Lokalizacja: pomorze
Post
autor: hetman5 » 2010-01-19, 22:00
witam! Ja też pochwalę turbo 24 lub 48 efekt końcowy jest zadowalający a jak zrobiłem na T3 to destylat mi śmierdział.
hetman
-
moist von lipwi
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2009-08-11, 08:59
- Lokalizacja: Scyzorland
Post
autor: moist von lipwi » 2010-01-24, 11:21
Na nastaw około 40 litrów dałem 7 kg cukru, z zamiarem dodania kolejnej porcji po pewnym czasie. Zakwasiłem kwaskiem cytrynowym wg przepisu, dodałem pożywkę, nawet pigwę zmieloną kilka słoików żeby miały witaminę. Nie wiem czy wszystko dobrze mierzyłem ale przy starcie balingomierz pokazywał 17, a teraz po prawie 3 tygodniach pokazuje 10( dalej wyczuwalna słodycz).
Moje pytanie: nie za wolno ta fermentacja idzie? Fermentuje w temp. pokojowej na tych właśnie red etanolach
-
yachu4
- 60%
- Posty: 222
- Rejestracja: 2007-07-24, 01:51
Post
autor: yachu4 » 2010-01-24, 17:11
Do tej pory robiłem na Turo 48 i jestem bardzo zadowolony.
Jutro nasatawiam na Turbo 24 , bo takie przysłał mi 98% zamiast tych 48.
No jak się nie sprawdzą to sobie porozmawiam z 98%
Lepiej być znanym pijakiem, niż anonimowym alkoholikiem.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 52 gości