Moj pierwszy nastaw

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-03-22, 13:27

Tego sie wlasnie spodziewalem - dobrze wiedziec, wstrzymam sie do zakonczenia spawania.


Czyli ile moze wynosic taki realny termin waznosci cukrowki robionej na drozdzach turbo.
Przyjmijmy, ze 100litrow cukrowki z +\- 22kg cukru, 2 paczki drozdzy turbo 24, lub 48.
Z tego co piszecie w innych tematach, beda sie troche dluzej meczyc, ze wzgledu na podwojona ilosc cukru - do tygodnia powinny przerobic wraz z klarowaniem.
Czy taki nastaw moze spokojnie stac jeszcze tydzien, czy to juz ryzykowne bedzie ?
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2011-03-22, 14:37

Sam zwykle nie trzymam dłużej niż tydzień ale w 2-3 tygodnie nic cukrówce się nie stanie.
W tym okresie możesz np. ją zlać znad osadu jeszcze ze 3 razy a to dodatkowo jej pomoże.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2011-03-22, 19:58

Turbo same się nie klarują, dlatego ja osobiście nie lubię tych drożdży, trzeba zlać z nad osadu i dodać turbo klar, nie dość, że jest z tym trochę zabawy to jeszcze dodatkowe koszty. Przy T3 samo się ładnie klaruje. Różnica na korzyść turbo to jakieś 1-2 dni.

pozdrawiam Rafał

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2011-03-22, 22:26

Rafal pisze:Turbo same się nie klarują
pozdrawiam Rafał
Nie ma kolega racji, klarują się bez większego problemu w dosyć niskiej (zimowej) temperaturze.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-03-23, 07:38

Zgadzam się z przedmówcą.

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2011-03-24, 01:32

W garażu mam 10 stopni całą zimę, mi tam się nie klarowało, niestety.



pozdro

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Rover » 2011-03-26, 17:31

TeddyBeers pisze:Tego sie wlasnie spodziewalem - dobrze wiedziec, wstrzymam sie do zakonczenia spawania.
Czyli ile moze wynosic taki realny termin waznosci cukrowki robionej na drożdżach turbo.
Przyjmijmy, ze 100litrow cukrowki z +\- 22kg cukru, 2 paczki drożdży turbo 24, lub 48.
Z tego co piszecie w innych tematach, beda sie troche dluzej meczyc, ze wzgledu na podwojona ilosc cukru - do tygodnia powinny przerobic wraz z klarowaniem.
Czy taki nastaw moze spokojnie stac jeszcze tydzien, czy to juz ryzykowne bedzie ?
Wiedzę w tym temacie przekazał mi inż.który zaprojektował wiele instalacji przemysłowych w naszym kraju,z tego co zapamiętałem to : jeżeli dla danej dawki drożdży przypisana jest wskazana ilość cukru to należy się tego trzymać. Wskazania proporcji (dla danych drożdży)są zawsze optymalne .Jeżeli "dowalimy" więcej cukru to drożdże dadzą SE radę i przerobią ten cukier ,ale odbędzie się to nie tylko kosztem dłuższej fermentacji .Jeżeli jest za mało drożdży do przerobienia zwiększonej ilości cukru ,to drożdże muszą się namnożyć aby się namnożyć muszą "zjeść" trochę cukru.Tak to rozumiem, Tego się trzymam, Może się mylę?.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2011-03-27, 11:00

Drożdże nie jedzą cukru ale go przetwarzają wiadomo na co :lol: do rozmnażania potrzebują optymalnych warunków (temperatura,Balling, PH ,tlen i takie tam inne rzeczy....) oraz ściśle określonej ze względu na środowisko (sacharoza ,śruta zbożowa, glukoza, skrobia,inne...) pożywki.Istotna jest(normy unijne i innych krajów) też jej dawka.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-03-27, 21:20

Rover - jeszcze sam nie wiem jak dokładnie zrobię ten nastaw, ani w jakich proporcjach.

Podpowiedzcie mi jeszcze (najlepiej popierając praktyką) które drożdże zastosować do 100litrów nastawu? Zastanawiam się nad Alcotec turbo 48, lub Alcotec turbo 24, powiedzmy 2 paczki na 100l - ponoć jedne i drugie przerabiają znacznie więcej cukru niż pisze instrukcja, ponoć...
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-03-27, 22:28

witam i jedne i drugie przerobią ..
jednak ja ściśle stosuje się do ilości składników i nie mam potem 'pretensji "..zachowuję bilans pożywki /cukru i trzymam odpowiednią temperaturę nie ingeruje tutaj grzałkami bo to potem wpływa na ostrość finalnego produktu .
dałbym z "oszczędności' 3-rzy paczki - z powodu szybszej fermentacji - czas fermentacji też nie może być dłuższy z uwagi iż cześć "słabszych " drożdży zdychając po pewnych czasie ulega fermentacji gnilnej -rozkładają się i przechodzą do do surówki - dając swoje wtrąceni,
(przy winach dopuszcza się max tydzień trzymania na osadzie drożdżowym wlaśnie ze względu na ich walory ..)

jeżeli zdecydujesz się na zwiększenie ilości cukru dodaj odpowiednio więcej pożywki,
jeżlei nastaw będzie w warunkach o niższej temperaturze proponuję turbo 24h - unormują sobie szybko temperaturę ( bez grzałki ) - czyli jak wyjdzie że bedzie to stało ponizje 15 sC.

jak warunki pokojowe ~20-25sC zastosuj turbo 48h .

a najlepiej przekonać się na jakości bo o to tutaj w głównej mierze chodzi jak zrobić się 'normalnie " wg. instrukcji i tak w drugiej beczce zwiększając dawki ..
porównać - przy zachowaniu właściwego procesu destylacji ..

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-03-27, 23:21

98% pisze:witam i jedne i drugie przerobią ..
jednak ja ściśle stosuje się do ilości składników i nie mam potem 'pretensji "..zachowuję bilans pożywki /cukru i trzymam
odpowiednią temperaturę nie ingeruje tutaj grzałkami bo to potem wpływa na ostrość finalnego produktu .
Grzałek nie planuje żadnych, ze względu na temperature "postoju" beczek - max 21'C minimum jakies 17'C
Tylko, czy do tej temp 24, czy 48 to juz sam nie wiem
98% pisze:(przy winach dopuszcza się max tydzień trzymania na osadzie drożdżowym wlaśnie ze względu na ich walory ..)
Dobrze wiedzieć, czyli max okres przydatności w/w cukrówki to tydzien nad osadem - zanotowane :mrgreen:
98% pisze:jeżeli zdecydujesz się na zwiększenie ilości cukru dodaj odpowiednio więcej pożywki
Czy możesz mnie upewnić w moim przekonaniu odnośnie pożywki ?
wg. postów na forum do T24 i T48 nie trzeba żadnych drożdży, jeżeli trzymamy proporcje wg. instrukcji.
Jeżeli w przypadku jak opisany, zastosuje 3 paczki zamiast 4 na 100l wody, to ile musiałbym dodać tej pożywki - po prostu zaczynam się zastanawiać, czy jest sens, skoro masz drożdże całkiem tanio.

Co do zakupów, to zgłoszę się na PW z dużym zamówieniem - drożdże , termometr, alkoholomierze, wezyki i inne, tylko musze dokładnie zdecydować co chce
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
Adam's
40%
40%
Posty: 70
Rejestracja: 2010-02-23, 08:13
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Adam's » 2011-06-03, 19:09

Witam.
Takie pytanko.
Kupiłem drożdże Alkotec turbo 48h i pisze na nich jak wół 21l wody 8 kilo cukru paczka drożdży i pozostawić na 5 dni, ma wyjść surówka koło 18% . Ale znalazłem w historycznej instrukcji w PDF do AAbratka napisanej prze kolegę Akasa że na 42l wody 16 kilo cukru można dać 1 paczkę alcotec turbo 48h (lub alcotec 24h). I teraz pytanie czy tak można zrobić czy jedna paczka wystarczy do przerobienia 16 kilo cukru, jaki będzie % i ile dni trwa pełna fermentacja.
WÓDKO MA WÓDKO MA WÓDKO MA KTÓZ BEZ CIEBIE SOBIE W ŻYCIU RADY DA…!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=DUxJznAk78A

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2011-06-04, 09:21

@Adam's nie daje się mniej niż 3litry wody na 1kg cukru.
Bezpieczna, pewna proporcja to 3,25l wody na 1kg cukru.

Awatar użytkownika
xaafuun
80%
80%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2011-06-04, 18:02

Adam's pisze: I teraz pytanie czy tak można zrobić czy jedna paczka wystarczy do przerobienia 16 kilo cukru, jaki będzie % i ile dni trwa pełna fermentacja.
Można tak zrobić, tylko czas oczekiwania na nastaw się wydłuży. Zaoszczędzasz na paczce drożdży, ale tracisz cenny czas. Fermentacja może potrwać tydzień i dłużej, zależy od kilku czynników. Drożdże kończą prace z takim wynikiem procentowym, jak jest na opakaowaniu.

Pozd Rafał

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-06-06, 10:44

JanK pisze:@Adam's nie daje się mniej niż 3litry wody na 1kg cukru.
Bezpieczna, pewna proporcja to 3,25l wody na 1kg cukru.
Czyli mam rozumiec, ze na opakowaniu Alcotec pisze bzdury podajac 21l/8kg, czyli 2.63l/1kg ? Troche mi sie nie chce w to wierzyc.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości