Zacier z marchwi

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Zacier z marchwi

Post autor: bodzio.1974 » 2009-03-30, 20:42

Jak wiadomo marchew jest słodka :mrgreen: czy uzyska się z tego nasze hobby.
Jeśli tak to jaki przepis zastosować.Nie wiem też ile marchew ma cukru sama w sobie.
Czy trzeba zastosować taki sam sposób jak przy zbożach,ziemniakach,czy jak przy owocówkach.
Przy destylacji jak do owocówek to może być kiepski zapach ? - tak se myślę a przy destylacji z wielokrotnym refluksem może wyjść dobry produkt :?

Myślę o tym temacie od 3 - godzin i z tego powodu tu go zapodałem.
Będę wnikliwie czytał i przyswajał kolegów wiedzę.

Pozdrawiam Bogdan
Ostatnio zmieniony 2009-04-01, 00:35 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-03-30, 20:58

Kolego @bodzio.1974
Z uprawianych w Polsce warzyw największą zawartością cukrów charakteryzują się warzywa okopowe, przede wszystkim buraki ćwikłowe, w których zawartość cukrów wynosi średnio około 8%, a niekiedy przekracza 12% oraz marchew z przeciętną zawartością 6 - 7% cukru. W różnych gatunkach kapusty, młodym grochu i w cebuli cukry występują w ilości 3,5 - 4,5%, w pomidorach średnio 2,5%, w ogórkach - do 2%. W warzywach występują cukry proste, a tylko w niewielkich ilościach sacharoza.
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
destylatek
101%
101%
Posty: 202
Rejestracja: 2008-02-18, 14:17
Lokalizacja: Księstwo Cieszyńskie

Post autor: destylatek » 2009-03-31, 22:58

Coś wtym jest!
Jak byłem w Skandynawi to powszechna opinia była taka że najszybszy bimber można zrobić właśnie z marchwi.
Podobno bardzo szybko fermentuje może warto spróbować?
Znacznie lepiej jest pić wódkę i pleść głupstwa, niż pić wodę i być zasrańcem - Benjamin Franklin

Pozdrawiam destylatek.

maammba
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2009-02-22, 20:22

Post autor: maammba » 2009-04-01, 10:56

Przemrożone warzywa są słodesze, moja żonaka w zimie zawsze wystawia buraczki na noc i dzieki temu zabiegowi barszcz czerwony jest bardziej słodki.
Zresztą ziemniaki przemrożone też mają słodki posmak tylko wtedy są nie zjadliwe ale pewnie na dalszy przerób, by się nadawały :)

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-04-01, 12:01

destylatek pisze:Coś wtym jest!
Jak byłem w Skandynawi to powszechna opinia była taka że najszybszy bimber można zrobić właśnie z marchwi.
Podobno bardzo szybko fermentuje może warto spróbować?
Ale skąd wziąć przepis na to cudo ? :wall

maammba
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2009-02-22, 20:22

Post autor: maammba » 2009-04-01, 12:13

Przepis na wino znaleziony w necie
Przepis wedlug ktorego robilem to wino tez opiera sie na gotowanej marchwi, a oto on:
Na 10 litrow wina
6 kg marchwi
sok z 6 pomaranczy i 4 cytryn
1 g taniny
ilosc cukru w zaleznosci od wymaganej mocy wina, na poczatek 2 kg. (Ja zaczalem od 1,5 kg cukru i pozniej stopniwo dosaldzalem w czasie fermetacji.)
Kwas mlekowy w takiej ilosci aby zawartosc kwasow w nastawie wynosila 7,5 g/l w przepisie mowia o 10 g
Pozywka 4g
Drozdze: Sherry, Burgunder, Portwein - jesli chce sie otrzymac wino deserowe.
Bordeaux, Liebfraumilch - jesli chce sie otrzymac wino stolowe.

Wykonanie:

Wyszorowna marchew nalezy zetrzec na tarce (ja uzylem grubej tarki do warzyw) zalac 7 litrami destylowanej wody i gotwac ok. 40 minut na malym ogniu pod koniec gotowania dodac cukier.
Po ostudzeniu wlewamy to wszystko do balona dodajemy sok z wycisnietych pomaranczy i cytryn ok. 10 g kwasu mlekowego ewentualnie cytrynowego, tanine pozywke i drozdze.
Po tygodniu intesnywnej fermetacji odsaczamy i odciskamy marchew i dopelniamy woda destylowana do 10 litrow.
Dalej nalezy prowadzic fermetacje jak kazdego innego wina, czyli kontrolwac Balling i dosladzac.
Po skonczonej fermetacji zasiarkowac wino 2 g pirosiarczynu i po tygodniu sciagnac znad osadu.
Czekac az sie wyklaruje.
Przed butelkowaniem dodac jeszcze 1 g pirosiarczynu i 1 g witaminy C.
Dodatek chipsow debowych albo ekstraktu debowago wplywa bardzo korzystnie na aromat tego wina.

Awatar użytkownika
jedrus84
60%
60%
Posty: 222
Rejestracja: 2008-11-21, 23:47
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: jedrus84 » 2009-04-01, 19:44

maammba pisze:Przepis na wino
jak sam kolega widzi to jest przepis na WINO , koledze @bpdzio.1974 chodziło o zawartość cukru w marchwi co określa pytaniem :
bodzio.1974 pisze:Jak wiadomo marchew jest słodka...czy uzyska się z tego nasze hobby?
wnioskuję ,ze kolega bodzio chciał zacierać marchew , bądź poddać samą marchew bez zacierania fermentacji... Jeżeli kolega daje przepis na wino z marchwi , to ja twierdze że zamiast fatygować się po marchew , myc ją it, co wiaże się z kosztami i czaem , a na końcu i tak dodać mamy cukier to nie lepiej wrzucić stary but do beczki , zalać wodą z cukrem? wyjdzie to samo a może i smak lepszy.
destylatek pisze:Jak byłem w Skandynawi to powszechna opinia była taka że najszybszy bimber można zrobić właśnie z marchwi.
można i się z tym zgodzić , bo przy takiej zawartości cukru jak ma marchew fermentacja faktycznie pójdzie w mgnieniu oka ale z wydajnością to chyba popłakac się można , no chyba że dodamy cukru , ale twierdzę że wtedy robimy cukrówkę z dodatkiem marchwi , co dla mnie osobiście sensu nie ma w kontekscie późniejszej destylacji , bo jak ktoś lubi wino to osobiście polecam spróbować , miałem okazję i całkiem całkiem taki trunek ;)

Awatar użytkownika
ojciecdyrektor
50%
50%
Posty: 125
Rejestracja: 2006-05-07, 02:09

Post autor: ojciecdyrektor » 2009-04-11, 18:39

Dziwne z tą wodą destylowaną...
Marchew zawiera też skrobie więc i enzymki by nie zaszkodziły lub odrobina słodu ;)

[ Dodano: 2009-04-11, 18:48 ]
Ponadto:

"M a r c h e w . Na spirytus próbowano przetwarzać marchew jadalną, a także pastewną.
Pierwsza zawiera średnio około 6,5% cukru, a druga tylko 2%. W żadnym przypadku
nieopłacalna jest więc produkcja spirytusu z marchwi pastewnej i wątpliwie opłacalna
z marchwi konsumpcyjnej." SKRÓCONY KURS GORZELNICTWA ROLNICZEGO

Bardziej nadaje się o dziwo chrzan lub kasztany :)

"C h r z a n . Przy okresowym zmniejszonym popycie na korzenie tej rośliny, uprawianej
w dużej skali w północnych rejonach kraju, zachodzi konieczność przetworzenia jej na
spirytus. Podobnie jak w przypadku cebuli z chrzanu uzyskuje się spirytus wyłącznie
przemysłowy i wywar nie kwalifikujący się do rolniczego wykorzystania. Zawartość cukrów
w korzeniach chrzanu zawiera się w granicach 1 0,4-16,3%, co umożliwia uzyskiwanie ze 100
kg korzeni nawet ponad 9 dm3 spirytusu

Kasztany
W latach szczególnego niedoboru surowców do produkcji alkoholu, co miało miejsce
w czasie minionej wojny i bezpośrednio po niej pewne ilości alkoholu wytwarzano
z kasztanów. Świeże kasztany zawierają aż 46-53% wody, ale zasobne są również w skrobię.
Jej zawartość w świeżych, mokrych kasztanach wynosi 23 do 45%, co stwarza możliwość
uzyskania ze 100 kg do 27 dm3 spirytusu. Po wysuszeniu kasztany mogą być długo
przechowywane, a w miarę ubytku z nich wody rośnie potencjalna wydajność z nich
alkoholu. " SKRÓCONY KURS GORZELNICTWA ROLNICZEGO
Bo nasza gorzałka już dawno przegoniła ich gorzałkę !

Awatar użytkownika
xaafuun
101%
101%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-04-11, 21:07

Tak pomysł z kasztankami całkiem całkiem.
A w ogóle robił to ktoś kiedyś?
W końcu to darmowy materiał.
A co z jarzębina?

Pozd Rafał
Ostatnio zmieniony 2009-04-12, 00:40 przez xaafuun, łącznie zmieniany 1 raz.

Hackepeter
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-04-17, 01:19

Post autor: Hackepeter » 2009-04-17, 01:45

Marchew + Kasztan się kisi. Zobaczymy co z tego wyjdzie. :shock:

Awatar użytkownika
xaafuun
101%
101%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-04-17, 05:51

Hackepeter pisze:Marchew + Kasztan się kisi.
To źle, że się kisi winno pracować 8)
A jakiś przepis kolega może nam podrzucić?
Pozd Rafał

Hackepeter
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-04-17, 01:19

Post autor: Hackepeter » 2009-04-18, 00:35

Zalewamy groch zimną wodą i wstawiamy do zimnego miejsca (piwnica, chłodziarka)(w ciepłym miejscu groch skiśnie), groch będzie "pił" wodę dlatego należy dolewać lub po prostu nalać tyle aby nie "wypił". Do pojemnika na zacier wlewamy około 20 l. zimnej nie przegotowanej wody i wsyupijemy ryż. Po 2-3 godzinach wlewamy rozpuszczony w gorącej wodzie cukier. Dopełniamy wodą. Temperatura tak przygotowanego zaczynu nie może być wyższa niż 40 stopni Celsjusza. Wlewamy rozpuszczone w ciepłej wodzie (poniżej 40 stoni C)drożdże. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Czekamy aż ruszy fermentacja. Gdy fermentacja ruszy ale nie wcześniej jak po 8-10 godzinach wlewamy napęczniały groch. Po 2-3 dniach ale podczas trwania fermentacji dodajemy startą marchew - na w/w przepis 3-4 kg i mocno poszatkowane uprażone kasztany. Także 3-4kg. 24 godziny później dodajemy 1-1.5kg rozgotowanej i słodzonej marchwi, przedłuży proces fermentacji a zacier będzie mocniejszy co zwiększy jego wydajność.Proces fermentacji w zależności od warunków (temperatry) trwa do 12 dni. Czekamy aż zacier się sklaruje i cheja pędzimy.

Awatar użytkownika
xaafuun
101%
101%
Posty: 467
Rejestracja: 2008-12-29, 11:08
Lokalizacja: ja Cię znam ??
Kontaktowanie:

Post autor: xaafuun » 2009-04-18, 20:39

Łady mix, kolego a jak z wydajnością?
Bo składniki dosyć tanie się wydają, tylko sporo prac przygotowawczych. Pozd Rafał

Hackepeter
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-04-17, 01:19

Post autor: Hackepeter » 2009-04-18, 23:17

Wydajność próbuje sterować końcowym dosładzaniem przegotowanej marchwi. 0,8 - 3 kg.

zooom
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2010-11-18, 11:30

Post autor: zooom » 2010-12-12, 00:07

Witam.
Jako że zabieram pierwszy raz głos na tym zacnym forum chciałbym się przywitać.
Popełniłem nastaw z marchwi :wall
Według przepisu z Grunwaldu + ok 2 kg marchwi.
Destylowany pot - stillu
W smaku nie zaciekawy czuć marchewką :furious
Nie polecam tego sposobu. :nie_powiem

Pozdrawiam
zooom

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość