Dziwne z tą wodą destylowaną...
Marchew zawiera też skrobie więc i enzymki by nie zaszkodziły lub odrobina słodu
[ Dodano: 2009-04-11, 18:48 ]
Ponadto:
"M a r c h e w . Na spirytus próbowano przetwarzać marchew jadalną, a także pastewną.
Pierwsza zawiera średnio około 6,5% cukru, a druga tylko 2%. W żadnym przypadku
nieopłacalna jest więc produkcja spirytusu z marchwi pastewnej i wątpliwie opłacalna
z marchwi konsumpcyjnej." SKRÓCONY KURS GORZELNICTWA ROLNICZEGO
Bardziej nadaje się o dziwo chrzan lub kasztany
"C h r z a n . Przy okresowym zmniejszonym popycie na korzenie tej rośliny, uprawianej
w dużej skali w północnych rejonach kraju, zachodzi konieczność przetworzenia jej na
spirytus. Podobnie jak w przypadku cebuli z chrzanu uzyskuje się spirytus wyłącznie
przemysłowy i wywar nie kwalifikujący się do rolniczego wykorzystania. Zawartość cukrów
w korzeniach chrzanu zawiera się w granicach 1 0,4-16,3%, co umożliwia uzyskiwanie ze 100
kg korzeni nawet ponad 9 dm3 spirytusu
Kasztany
W latach szczególnego niedoboru surowców do produkcji alkoholu, co miało miejsce
w czasie minionej wojny i bezpośrednio po niej pewne ilości alkoholu wytwarzano
z kasztanów. Świeże kasztany zawierają aż 46-53% wody, ale zasobne są również w skrobię.
Jej zawartość w świeżych, mokrych kasztanach wynosi 23 do 45%, co stwarza możliwość
uzyskania ze 100 kg do 27 dm3 spirytusu. Po wysuszeniu kasztany mogą być długo
przechowywane, a w miarę ubytku z nich wody rośnie potencjalna wydajność z nich
alkoholu. " SKRÓCONY KURS GORZELNICTWA ROLNICZEGO